Emberek/Interjú

„Fontos, hogy a tervezőket a legfrissebb megoldásokkal segítsük” - Internorm

2017.04.11. 12:59

Tabletről irányítható zsaluzia, forradalmi újítások, az építészek munkáját egyszerűsítő és felgyorsító online teljesítménykiírás-készítő alkalmazás – ezekkel várta az érdeklődőket az Internorm az idei Construma standján. Zoltan Djeri értékesítési vezetővel és Monostori Gábor műszaki vezetővel beszélgettünk.

ÉF: Tavaly Construma-díjat nyertetek a HF410 fa/alumínium ablakrendszeretekkel, amelyet az I-tec Core rétegelt lemez tesz különlegessé. Az idei expón milyen termékekkel van jelen az Internorm?

Monostori Gábor: Idén is elhoztuk az I-tec Core fa/alumínium ablakrendszert, melynek belső oldala nem tömör fából, hanem rétegelt lemezből készült. Ennek sokkal jobb statikai tulajdonságai vannak, mint a tömör fának, így nagyobb szerkezeteket lehet belőle kialakítani. A lemezt a belső oldalon egy nemesfa hordozó réteggel láttuk el, ez lehet vörösfenyő, tölgy, kőris és diófa – utóbbi idei újításunk -, míg az ablak külső oldalán habszigetelés és alumínium borítás van. Emellett elhoztuk az I-tec szellőzőrendszerünket, ami műanyag ablaktokba integrált hővisszanyerős, kimagasló hatásfokkal rendelkező szellőzőrendszer. Ma már annyira jól zárnak az ablakok, hogy gyakorlatilag nem cserélődik megfelelően a levegő az épületekben, ezért mindazoknak, akik nem szeretnének központi szellőzőrendszert kiépíteni, ez a rendkívül halk, energiatakarékos és folyamatosan friss levegőt biztosító rendszer jó megoldást nyújt.
ÉF: Fénysebességgel változnak a trendek, ti mennyire tudtok ezekhez idomulni?

Zoltan Djeri: Gyorsan, hiszen az Internormnak van egy cégen belüli kutatás-fejlesztési osztálya, ami folyamatosan új technológiákat és termékeket fejleszt, hogy még nagyobb kényelmet és biztonságot nyújthassunk ügyfeleinknek. Van egy 10 fős jövőkutató csapatunk, akik azt figyelik, hogy 10-15 év múlva hol fog tartani az ablakpiac és a technológia. Annak köszönhetően, hogy ők ennyire előre gondolkoznak, képesek vagyunk rendkívül gyorsan reagálni a várható változásokra, a fejlesztőink pedig a megfelelő irányba terelik a tényleges fejlesztéseket. Talán ennek is köszönhetjük, hogy az Internorm megkapta a „richtungsweisend” (iránymutató) kifejezést állandó jelzőjeként. Számtalan olyan innovatív megoldás van, ami nálunk jelenik meg először – mint a Fix-O Round (ragasztott üvegezés) -, és a védettség lejárta után vásárolják meg más gyártók.

MG: A trendekre való gyors reagálásunkra jó példa a kapcsolt szárnyú ablakunk, ami egy régi termékünk. A kor kihívásainak eleget téve, az ablakban lévő árnyékoló azonban akár napelemes rendszerrel is működhet (egy beépített akkumulátor töltődik folyamatosan), így nem kell hozzá külső áramforrás. Ez jó megoldás akár egy '70-'80-as években épült lakás felújításánál, ha az ügyfél elektromos működtetésű nyílászárót szeretne beépíttetni, mert nyilván, akkoriban még nem vezették az áramot az ablakhoz. Sőt, az árnyékolókat, szellőztetőket, tolóajtók zsaluziáit a Smart Window szoftverrel akár okostelefonról, akár tabletről is irányíthatja az ügyfél.

Minden évben jelentkezünk újdonságokkal. Ilyen a KF 500-as ablak vasalata is, ami a Winkhaus-szal közös fejlesztésünk. Ez egy teljesen újfajta vasalati rendszer, amit egyelőre szabadalom véd, idén még nem adható ki más gyártónak. Szakmai berkekben sokan dicsérik ezt a terméket, és olyan visszajelzéseket is kapunk, amik ennek forradalmi újdonságát méltatják – sokan a bukó-nyíló vasalatok megjelenéséhez hasonlítják. Kevés karbantartást igényel, biztonságosabb, mint a korábbi vasalatok, innovatív design jellemzi (a vasalati elemek nincsenek a tokban). Hogy mennyire hiszek ebben a forradalmian új termékünkben, az is mutatja, hogy egy féléve én is ilyen ablakokat szereltettem be a lakásomba. Úgy gondolom, hogy ma az ablakgyártásban ez a csúcs.
ÉF: Az Internorm teljes termékkörére megvan a műszaki adatbázisa csomópontokkal, műszaki segédletekkel. Milyen újdonsággal segítitek a tervezők munkáját?

MG: Mostanra készült el a Fapedit online teljesítménykiírás-készítő alkalmazás, ami a különböző termékek teljesítménynyilatkozatait gyűjti össze, ezzel segítve a tervezők munkáját. Amikor egy műleírást készítenek, szerepeltetniük kell benne egy nyilatkozatot az épületbe beépített termék paramétereiről. Ezek összegyűjtése, elkészítése akár 1-2 napig is eltarthat, mi a folyamat felgyorsításában szeretnénk a segítségükre lenni. Az ablakgyártók közül az Internorm volt az első, aki csatlakozott a Fapedit csapatához, hiszen számunkra fontos, hogy a tervezőket a legfrissebb trendekkel, megoldásokkal segítsük. Szeretnénk legalább annyival megkönnyíteni a munkájukat, hogy a termékeink gyorsan, könnyen, egyszerűen betervezhetők legyenek és így a jövőben is jó együttműködés alakuljon ki közöttünk.

Fürdős Zsanett