Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Főszerepben a HÚS - Húsbolt és kisfeldolgozó Nagyigmándon

2011.08.08. 12:04

Román László és Nagy Zsuzsa tervei alapján egy korábban gyógyszertárként üzemelő épület alakult át húsbolttá és kisfeldolgozóvá Nagyigmándon, a Szendi ér partján. Az új funkciók jól elfértek a meglévő épületkontúrban, még egy kis garzonlakás is helyet kapott a kert felőli oldalon.

Nagyigmánd, a Kisalföld és a Bakonyalja határvidékén fekvő közel 3000 fős nagyközség Komárom-Esztergom Megye északnyugati régiójában. A régi településmag peremén a Szendi ér mellett álló épület húsbolt és kisfeldolgozóvá alakításával bízott meg minket egy helyi családi vállalkozás. A meglévő házban korábban gyógyszertár működött, hátsó udvari fele gyógyszerészlakás volt. Pontos kora nem ismert, a szerkezetfeltárás során azonban világossá vált, hogy az épületet többször, különböző korokban átépítették. Falszerkezete vegyes, tégla és vályog, födémszerkezete csapos fagerendás, az utcai résznél monolit vasbeton. Az utcasornak ez az utolsó épülete, ezen túl csak a patak ártere található. A földszintes épületben egy húsbolt, egy hozzátartozó kisfeldolgozó valamint egy kis garzonlakás található. A pincében kapott helyet a teljes épület kazánháza, külön rendszeren működik a húsbolt és a lakás. A padlásteret a légtechnika és a hűtő gépészet szerelvényei töltik ki.

 

 

 

A húsüzlet utcafrontról nyílik, a jobb oldali telekhatáron mindig is létezett bejárat, innen volt megközelíthető a lakás és a gyógyszertár gazdasági és személyzeti bejárata. Ez a működési elv az átépítés során is megmaradt. A gazdasági bejárat, árufeltöltés az udvar felől történik, a telekadottság alkalmas a rendszeres kisteherautó forgalom zavartalan lebonyolítására. Az átalakítás során a meglévő épületkontúrból nem léptünk ki. Az épület tömeget csupán egy, az üzemi rakodást lefedő és a hűtők aggregátorait magába foglaló elemmel bővítettük.

 

 

 

Az utcai homlokzatot - az eltérő hajlásszögű tetősíkok miatti - furcsa szögtöréseivel adottságnak, a 60-as évek „modernesítő” lenyomatának tekintettük. A legnagyobb homlokzati átalakítás az udvari homlokzaton történt. Itt egy nagy nyitást kapott a lakás verandája a kert felé.

Az üzemi terület tisztán funkcionalista, alaprajzi elrendezését is az adottságokhoz mérten a lehető legracionálisabban alakítottuk ki. A modern húsipari gépek között egy hagyományos „eszköz” is helyet kapott egy kőfüstölő formájában. A közel öt méter magas berendezésbe egyszerre két füstölő kocsi is befér, téglafala biztosítja a füstölés során keletkező pára elnyelését. A tradicionális füstölési mód mellett a helyiségben helyet biztosítottunk egy modern füstölőgépnek is, mely a későbbiekben beépíthető.

 

 

 

Az üzlet belsőépítészeti tervezésénél egy modern húsbolt megalkotása volt a célunk, egyszerű anyaghasználattal, visszafogott formavilággal, hogy főszerepben maradhasson maga a HÚS.


Igmándi húsbolt és kisfeldolgozó

vezető tervező: Román László, Nagy Zsuzsa
szakági tervezők:
gépészet: Benyáts és Társa
statika: Buga Lajos, Árva Péter,
elektromos tervező: Nemes Kászló
technológia: Papp Kata
generáltervező: LEN Architects Kft.

tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 278 m2
megbízó: Nagy Lajos hentes és mészáros mester
generálkivitelező: Szabó Sándor - Szabs-art Kft.