Design/Formatervezés

Friss levegőt vertikális kertből - nemzetközi szabadalom, kalkulálható ár és minőség

2011.03.23. 13:03

A zöldfalak kialakításának számtalan előnye lehet akár esztétikai, akár épületfizikai, akár ökológiai vagy pszichés szempontból. A Lakástrenden Magyarország legújabb növényfalakat forgalmazó cége, a Plantart Kft. bemutatta a nemzetközi szabadalmi jogokkal védett, műanyag növénytartó konténeres elemekből felépülő zöldfalat. Pók Enikő tudósítása.

 

Az eddig megismert magyar növényfalgyártó cégek részben saját fejlesztéseiket mutatták be a nagyközönség előtt, a Plantart Kft. az első a hazai gyakorlatban, aki egy olyan külföldről importált termékkel kereskedik, amit nemzetközi szabadalom véd. A cég növényfal szakértője, Pusztai Szabolcs és a bemutató rendezvény fővédnöke, Szalay Tihamér előadását Pók Enikő összefoglalásában olvashatják.

 

 

 

A cég a Lakástrend Kiállításon mutatta be először az általa forgalmazott növényfalrendszert, mely az Európai Unióban szabadalommal védett. Két változata létezik, az egyik műanyag hátszerkezetes, a másik acélrácsra épített, műanyag növénytartókkal, csepegtető vagy mikro szórófejes öntözőrendszerrel kiegészítve, mely víztartályról vagy vízhálózatról is üzemeltethető. A növények életfeltételeinek biztosítására kompakt fénycsöves vagy LED-es megvilágítás is lehetséges. Előnyei közé tartozik költséghatékony volta, egy négyzetméter ára százharminc-százhetvenezer forint között mozog a felhasznált növények értékétől és az épített felület nagyságától függően. Kiválóan használható látvány-, illetve térelválasztó elemként vagy – hűsítő tulajdonságát kihasználva – árnyékolóként is. A növények cseréjéhez nem kell nagy szakértelem, növénytársulásai az évszakoknak megfelelően kombinálhatóak. Éttermeknél fűszernövények tárolására is alkalmas, akár közösségi terek zöldítésében is szerepet kaphat.

 

 

 

A cég zöldfalának műcsarnokbeli megjelenését követően szakmai bemutatóra is sor került Törökbálinton. Az itt felépített új telephelyen lehetőség nyílt egy nagy fesztávú csarnok kialakítására, így az épületben akár több méteres fák is elhelyezhetők. Az épület megjelenésében is tükrözi a cég hitvallását: a növényhasználat fontosságát a modern enteriőrökben. Míg kívülről egy szokatlan parkosítási megoldásokkal rendelkező fatartós csarnok képe fogad minket, belülről mintha egy őserdőben lennénk, a növények levelein átküzdve magunkat, feltárul előttünk a cég új attrakciója: a vertikális kert. A fenntartás megkönnyítése érdekében a zöldfalhoz víz- és csatornabekötést is kialakítottak. Az épített acél tartószerkezet hátulról vízzáró szigetelést kapott, melyet jelenleg függöny takar. Tervezik egy újabb élőfal készítését, melyen a növények vegetációs megvilágítását fogják bemutatni, fényszegény körülmények között.

 

 

 

Pusztai Szabolcs rávilágított arra, hogy életünk legnagyobb részét épületek belsejében töltjük. Egészségügyi ellátás, munka, pihenés, bevásárlás vagy az otthoni élet kapcsán, épületek belső terében tartózkodunk. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége, ami a nagyvárosi élet sajátosságainak köszönhetően tele van porral, környezetszennyező anyagokkal. Korunk építészeinek ezekhez a megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodniuk. A növényfalak segítségével a függőleges falfelületeket úgy díszíthetjük, hogy közben nem veszünk el a hasznos alapterületből. A zöldépítészet élő és élettelen elemek kombinálásával, a fenntarthatóság elveinek figyelembevételével alkot új épületeket és tereket. Ennek egyik fontos eleme a növényfalak esztétikai, közgazdasági és ökológiai értékeket hordozó szolgáltatása, mely – például légkondicionáló hatását tekintve - megtakarított költségként jelentkezhet az épület számláiban. A zöldfelület az ingatlan forgalmi értékét is növeli, kifejezheti a társadalmi- és környezeti felelősségvállalást. Egyenletes hőmérsékletet biztosít a bent tartózkodók számára, csökkenti a háttérzajt, biofilterként is funkcionál. Kutatások bizonyítják, hogy a növények a kereskedelemben forgalomnövelő, vásárlásösztönző hatással bírnak, a munkahelyeken csökkenthetik a hiányzást, fokozzák a dolgozók kreativitását.

 


 

A bemutató védnökeként meghívott Szalay Tihamér építész beszédében szintén a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozta. A gazdasági válság idején az ingatlanfejlesztőknek is többet kell nyújtaniuk a megrendelőiknek, a jövő építészeinek szintén feladatuknak kell érezni a társadalom környezettudatos viselkedésre való nevelését, amelyhez leghatékonyabban a zöldépítészeti gondolkodásmód népszerűsítésével járulhatnak hozzá. A megfontolt tervezés elősegíti az épületek energia-kibocsátásának és energiafogyasztásának csökkentését, ezzel párhuzamosan a jövő védelméhez is hozzájárulhatnak. A növényfalak használatával jobb minőségű élhető környezet alakítható ki, méghozzá egészen könnyedén.

Pók Enikő