Közélet, hírek

Függesztett állványzat épül a Lánchíd alatt – így áll most a felújítás előkészítése

2021.06.07. 12:55

A hídon végzett munkákkal párhuzamosan zajlik a Clark Ádám tér átépítése, ahol új, szélesebb körforgalmi utat alakítanak ki. A tervek szerint a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják.

Javában zajlanak a Lánchíd-felújítás előkészítésének munkálatai, aminek részeként a híd alatt egy függesztett állványzat épül. A teljes alsó függesztett állványzat építése április közepén kezdődött és a Lánchíd június 16-i lezárására fejeződik be, a felülete 6550 négyzetméter lesz. A közel 105 tonnányi alumíniumszerkezetet, valamint a többi tartozékot is kézzel kellett a helyére vinni és beszerelni. A június 7-i aktuális állapotról az MTI közölt képeket:A kivitelező A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárták a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június 16-áig nyitva tartják, és addig a közúti forgalom zavartalan, így nappali és éjszakai autóbuszjáratok is közlekednek a Lánchídon. A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között - mindkét irányban - ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza majd a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. A cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják.

A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan folyik a Clark Ádám tér átépítése, ahol új, szélesebb körforgalmi utat alakítanak ki. A körforgalom ideiglenes átépítését május végén kezdték meg. Az eddigi, 20 méter sugarú középszigetét elbontása után egy 8 méter belső és 14,5 méter külső sugarú, szűkített körforgalmat alakítanak ki, a középpontját pedig nyugati irányba, az Alagút felé tolják el.Az átalakítás célja, hogy a Lánchíd június közepére tervezett teljes lezárásakor ne okozzon fennakadást a közúti forgalom elterelése. Mire visszaadják a hídpályát a forgalomnak (várhatóan 2022 decemberében), addigra a körforgalom visszaépítése is megtörténik.