Design/Formatervezés

Függőleges oázisok 2. – Ipari nemezbe ágyazott rendszerek

2011.05.24. 12:54

Pók Enikő előző, növényfalakkal foglalkozó cikkében a moduláris rendszerek technológiáját mutatta be. A külföldi zöldfal-installációk ismertetésének folytatásaként ezúttal a geotextíliába ágyazott élőfalak felépítéséről lesz szó.

Bevezető
A moduláris növényfalakhoz hasonlóan – a geotextília hordozófelülettől eltekintve – az ipari szövetbe ágyazott növényekből felépülő függőleges kert sem mutat eltérést a szerkezeti felépítés hármas rendszere szempontjából. A struktúra elemeit alumínium vagy rozsdamentes acél kerethez rögzítik, melyet a hátfalhoz erősítenek. A felépítmény állandó nedvességét automata öntözőrendszer biztosítja, az ásványi anyagok termőföldön keresztül történő bejuttatását ennél a rendszernél is tápoldat-adagoló tartály integrálásával érik el.

 

 

 

Wallflore
A holland központú Wallflore környezetbarát, átszellőztetett homlokzatburkolatként ajánlja a Wallflore® elemekből felépülő növényfal-rendszerét, melyet a különféle nyílászáró méretekhez igazodva a panelméretek széles skálájával alakítottak ki. Elemei kombinálhatóak a klasszikus burkolati rendszerekkel, legyen szó kő, fém, fa vagy szintetikus burkolatról. Könnyen kezelhető paneljei akár szezonálisan vagy különleges dekorációs igények esetén is megváltoztathatóak, cserélhetőek.

A rendszer felépítése három egyszerű lépésből áll: elsőként a Fixlide® rendszerű alumínium síneket kell szegecsekkel rögzíteni, melyeket elsődleges teherhordó vázként vagy speciális alumínium hordozófelülettel szerelve lehet a falra rögzíteni. Az átgondolt részleteknek köszönhetően a fémszerkezet láthatatlan marad a panelek mögött. Ezek után következik a 9-15 kg-os panelek beállítása a sínekre, majd a hálózati víz és a tápanyag-adagoló rendszer beépítése.

 

 

 

A Wallflore®Per panel ásványi anyagból épül fel, a Magyarországon is ismert hőszigetelés gyártó, a Rockwool cég 80 kg/m3-es sűrűségű Saint Gobain–Cultilene kőzetgyapot termékét kifejezetten e növényfal részére gyártották. Fő előnyei közé tartozik a rothadásmentesség, s a szövet sűrűsége lehetővé teszi a növényzet gyökereinek rögzítését, a panelek UV állóak, és tizenöt évig megtartják a megfelelő fizikai tulajdonságaikat (vízvisszatartás, pH, vezetőképesség).

Végtelen számú növénykompozíció alkotható a növények eltérő átmérővel (30 és 60 mm) és változó sűrűséggel (16-32 tő per panel) történő ültetésével, az egyes panelekbe akár grafika, logó, szöveg is beleilleszthető. Egyes trópusi fajok alkalmazásán kívül számtalan növényfaj, akár kisebb cserjék is ültethetőek a rendszerbe.

 

 

 

Wonderwall
A holland Copijn Utrecht Wonderwall® rendszere személyre szabott telepítési tervekkel szolgál a megrendelőknek, az előregyártott elemeknek köszönhetően rendszerük telepítése egyszerű. Versenytársai fejlesztéseit a könnyen használható, távirányítású öntözőrendszer beépítésével követi.

A Wonderwall® 15 cm-es szerkezeti vastagságú rendszere esetén a rozsdamentes acél vázra műanyag hátszerkezetet rögzítenek, mely vízszigetelésként is funkcionál. Erre a rétegre erősítik a geotextíliát, melybe a flóra típusától függően átlagosan 25 tő növény is kerülhet négyzetméterenként. Évelők és kisebb cserjék alkalmazásával az élőfal súlya öntözés után akár a 100 kg/m2-t is elérheti. Kisebb termetű vegetáció alkalmazásakor a szerkezet élei és rögzítései esztétikailag zavaró hatást keltenek a homlokzaton. A szerkezetre tíz év garanciát vállal a gyártó, a növényfal költsége 350–900 euró között mozog. Belső és külső alkalmazása egyaránt lehetséges, a növények karbantartására átlagosan félévente van szükség.

 

 
 

 

GreenFortune
A hazai forgalmazóval is rendelkező, svéd központú GreenFortune az ökológiai szemléletmód bevezetését tűzte ki célul Magyarországon is. Minden egyes zöldfal az egyéni igények figyelembevételével készül, az általuk készített és telepített elemekre egy év garanciát biztosítanak, emellett fenntartási szerződés keretein belül garantálják az élőfal hosszú élettartamát. A vertikális kert ára 140-220 ezer forint között mozog négyzetméterenként.

 

 

 

A tápanyagellátást a négyrétegű textílián belül elhelyezett csöpögtető öntözőrendszerrel biztosítják, a felhasznált ipari nemez speciális szerkezetének köszönhetően a fal teljesen szennyeződésmentes marad. A szerkezet vastagsága a növények méretétől függően 15-20 cm, a fém tartóprofilokra PVC lapokat, vagy speciális alumínium/kerámia/PVC magos szendvicsszerkezet szerelnek, melyre a javarészt természetes rostokat tartalmazó, kisebb részben poliészter összetételű újrahasznosított geotextília kerül.

 

 
 

 

A GreenFortune a Plantwall növényfalon kívül egyedi zöldfalrendszereket is gyárt, a Plantwire nagy belmagasságú, csarnokszerű, pillérekkel alátámasztott helyiségeknek kölcsönöz lenyűgöző megjelenést. A Tubegarden lehetőséget nyújt a növények modern, városi körülmények között történő ápolására, a módszer használatával úgy telepíthetők hidrokultúrás kertek városi helyszíneken, hogy az élelmiszertermesztés is nagyobb teret kaphat. A Streamgarden változattal saját konyhakert alakítható ki, mely a hidroponikus elvet kihasználva zöldségek, fűszernövények és kisebb virágok termesztésére is alkalmas.

Pók Enikő