Épülettervek/Hallgatói terv

Futás és építészet – Tóth Adrienn diplomamunkája

2020.08.08. 08:19

Személyes indíttatásból született Tóth Adrienn, a Debreceni Egyetem építészhallgatója diplomamunkája: futás, természet és építészet viszonyát vizsgálja. Hogyan segítheti az építészet a természetben futást anélkül, hogy a környezetbe jelentősen beavatkozna?

Témaválasztás

A futás számomra sokkal többet jelent a kedvelt szabadidős tevékenységnél: ez jelenti számomra a testi-lelki feltöltődést, az énidő hasznos eltöltését, azáltal, hogy a városi közegből, a szürke hétköznapokból kiléphetek a természet világába, ahol szabadnak érezhetem magam. Segít a mindennapi stressz levezetésében, és amellett, hogy új impulzusok érnek, általa az egészséges életmódra is figyelmet tudok fordítani. Futás közben lehetőségem nyílik megfigyelni a minket körülvevő szép dolgokat, ahogy a különböző hanghatások, illatok, talajadottságok, időjárási viszonyok is mind hatással vannak rám közben. 

Diplomamunkámmal célom az volt, hogy építészeti-tájépítészeti eszközökkel egészítsem ki a természetet, hogy finom beavatkozásokkal teremtsem meg azt az ideális környezetet, amely mások számára is motiváló lehet, melyet bárki sajátjának érezhet. Tágabban vett célom, hogy munkámmal ösztönözzem az embereket egy egészségesebb, boldogabb élet megélésére.

Helyszín

A tervezési helyszín szülővárosom, Hajdúböszörmény körüli határterület, ahol változatos tájkörnyezet található. Hajdúböszörmény a Hajdúság és Nyírség találkozásánál fekszik, kétbeltelkes településszerkezet jellemzi, melynek legfőbb jellegzetessége az elliptikus, majdnem kör alakú belső városmag sűrű beépítettsége, amelyet széles sávban ugyancsak körkörös formában kertségi övezet vesz körül. A településtípus felfedezése, tudományos bizonyítása Györffy István néprajztudós nevéhez fűződik, aki Hajdúböszörmény esetében írta le először ezt a jellegzetes szerkezetet. A város további sajátossága a négy égtáj felé vezető keresztutca, és az íves vonalvezetésű utcák. 

Koncepció

Az izgalmas településszerkezet körül egy kör alakban áramló tájszerkezetet figyeltem meg: körcikkek és koordináták határozzák meg az itt lévő földterületeket. A tájkörnyezet egy kör alakban áramló mozgást hordoz magában, amely a futás folyamatával is szorosan összefügg. A futás az útról és a futóról szól, semmi más nem kell hozzá, csak egy futócipő és némi elszántság. Tudatos anyaghasználattal szerettem volna felhívni a figyelmet a természetben fellelhető hiányokra, ugyanakkor a tájba illeszkedés is fontos része volt a koncepciónak, mely során stációkat hoztam létre. Ezek a stációk a természet kiegészítései, funkciójuk van, feltűnőek, de nem hivalkodóak. 

Útvonal

A futás útvonalát a saját tapasztalataim, benyomásaim ihlették. Alapvetőnek tartom a futás közbeni tájékozódást, kikapcsolódást, a különböző jeleket, ahol időt is mérhetünk. A tervem során 8 stációt hoztam létre, ez egy negyedmaraton távolságának felel meg, ezen az útvonalon vezetem végig a nézőt:

1.    Kapu: motívum, a város és szántóföld határa, itt érkezek meg a természetbe. Egyszerű szerkezetet hoztam létre, melyet kidobott kerítések deszkáival burkoltam, felhívva a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. 
2.    Gödör: a futás közben előforduló akadályok szimbóluma. Kavicsfeltöltéssel tettem biztonságosabbá a hatalmas gödröket.
3.    Kilátó: a pihenést és tájékozódást szolgálja, illetve egy elszáradt fa új életét jelenti. Az acélszerkezet kiemeli, de átvitt értelemben erősíti is.
4.    Nézőpont: célja a szép tájra fókuszálás, védelem az erős napfény/eső ellen, és a pihenés. Újrahasznosított faelemeket használtam kialakításánál.
5.    Installáció: a városszerkezet ihlette, egy elemzés eredménye, a felfedezés élményét szimbolizálja. Funkciója a védelem, kikapcsolódás. 
6.    Híd: elsősorban funkcionális szerepe van, az akadályok áthidalására szolgál.
7.    Spirál: belső út szimbóluma, futás közben mindig van egy mélypont, amikor kezd fogyni az energiánk, ha ezt átlépjük, újult erővel haladhatunk a célunk felé.
8.    Csónakázó: egy jelenleg elhanyagolt terület, a városvezetés terveiben szerepel annak felújítása, egy szabadidőpark létrehozása. Egy vízió eredménye, itt térek vissza a természetből a városi közegbe, újra emberek között vagyok, a futás véget ér. 

Jövőbeli terv

Az útvonal tervezése során további pontokat is kijelöltem, szeretném, ha létrejöhetne egy valós városi kezdeményezés, ha kialakulna egy futóközösség, melynek tagjai figyelmet fordítanának a stációkra, akár a karbantartásukat is felügyelnék, és kedvük szerint bővítenék, alakítanák azokat. Egy saját platformot is el tudnék képzelni, ahol a közösség tagjai megoszthatják egymással tapasztalataikat, és egy saját logó, jel jöhetne létre, ami szintén az összetartásukat erősítené, mások számára is inspiráló erővel bírhatna. 

Tóth Adrienn

 

szerk.: Fürdős Zsanett