Épülettervek/Hallgatói terv

Geometria faragása

2018.02.16. 11:00

Zuglói ipari környezetben ipari csarnokok formavilágát idéző több traktusú nyeregtetős épület, homlokzati kiharapásokkal. Szász Loránd (Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar) diplomaterve, amely az Equitone pályázaton II. helyezést, a Zuglói Önkormányzat diplomaterv pályázatán I. helyezést ért el.

Témám egy olyan grafikus iroda tervezése digitális nyomdával, amely a kapcsolatfelvételtől kezdődően, a tervezésen át, a kivitelezésig/nyomtatásig a helyszínt biztosítani tudja. A tervezett épület Budapest XIV. kerületének peremkerületén helyezkedik el, az M3-as bevezető és a vasútközlekedési terület között. A terület jellegzetes ipari és gazdasági épületei mellett lakóházakkal tarkított kép alakult ki.


 

Az tervezési helyszín sajátossága, hogy a délnyugati telekszomszéd területe három részre osztott, amelyből a két szélső úttá alakult a mélyebben fekvő telkek megközelíthetőségének érdekében. Az építési terület így saroktelekként működik. Saját telken belüli parkolók ezen út mellett lettek kialakítva, az épület DNY-i odalán. A környezet nem éppen ideális kreatív munkavégzésre, maga a terület látványa, gondozottsága miatt, illetve (főként) a zajhatások miatt sem. ÉNY-i irányból érkező vasútforgalmi zajok, illetve a hátsószomszédok kamiontelepként működnek, ezen zajhatásának csökkentése érdekében ennek az oldalnak (is) hátat fordítva, az épület egy belső udvar felé nyit, innen kapja a természetes fényforrásának és frisslevegő utánpótlásának bizonyos részét.


 

A környező ipari csarnokok formavilágát alkalmazva, több traktusú nyeregtetős épületet terveztem, amely összhangban van a kialakult formavilággal, azonban sajátosságát a homlokzati kiharapásaiból és belsőudvarából nyeri. A környezetre jellemző trapézlemezes homlokzat és tetőfedés helyett, nagytáblás szálcementburkolattal, illetve fémlemezfedéssel lett kialakítva az iroda. A nagy belmagasságú ipari épületek méreteihez idomulva, jelen eseteben az épület két szintet bír befogadni, habár ez csak egy traktusban alakult ki, amelynek földszintjén a vezetőségi szoba, a tárgyalótermek és vizesblokkok mellett egy meeting tér is helyet kapott és ennek a traktusnak az emeleti szintjén a kreatív iroda került elhelyezésre. A középső traktusban a bejárat mellett vendégváró, a távolabbi épületrészben pedig a teakonyha, étkező került kialakításra. A középső traktus e két része felel még a traktusok összeköttetéséért is, így a nyomda és a gazdasági helyiségek úgyszintén elérhetők bárhonnan.


 

Szász Loránd


A 2017 es Equitone pályázaton Patartics Zorán, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész méltatta a tervet:

„Cseppet sem ideális, ezzel szemben nagyon is valóságos feladat épületet tervezni olyan ipari környezetbe, minek alakítása során az építészeti szempontok nemigen merültek fel. Ebbe épületet helyezni, azzal a határozott szándékkal, hogy megjelenésével üzenjen, küldetésszerű, ám mégsem illúzió. Létezhet az az építtetői szándék és érdek, amit a megjelenés szolgálni hivatott. És ez a terv remek bizonyosság arra, hogy létezhet az a megjelenés, amely nem öncélú, sőt, amely logikusan levezethető a körülmények és az igények találkozásából. Ilyen tervvel van dolgunk. A területen, és a műfajban létező többhajós szerkesztés ismerősen hat, jó alap. A tervező az arányok megválasztásával képletszerűvé sűríti, így felerősíti a kapcsolódást annak ellenére, hogy a képlet az adott helyen nem kifejezetten jellemző, de éppen a két szomszédos telken jelen van. A képlet ereje fokozódik a tömegszerűség révén, valamint annak köszönhetően, hogy kifelé a felületek alapvetően zártak, a külvilággal a kapcsolatokat pedig a tervező a tömeg megbontásával – tehát nem egy nyílással, hanem az alapképlet szinte drámai csonkolásával – teremti meg. Mindezen gesztusok ellentétpárjai, a gondolat lekerekítései a belsőben rejlenek: a kifelé zárt épület belül nyílik meg. Kivett közepének karaktere a szerkesztésből adódik, a ház tereit is szervező és értelmező átrium. Ez a külső inverze, mire olyan határozottan nyílik a terek gyűrűje, mint ahogyan a ház zárt felületet mutat kifelé. Megoldást ad a megvilágítás és a szellőzés igényeire, oázisként teremt kapcsolatot a külvilággal a munkahelyek számára, és drámai értelemben megoldást ad a külső kapcsán felmerülő kérdésekre. Következetes, átgondolt alaprajzok, terek, formálás és anyaghasználat jellemzi a hallgatói tervet, egy határozott építész pályáját vetítve előre.”