Helyek/Köztér

Gigantikus napernyő: Metropol Parasol, Sevilla

2011.07.13. 13:44

Bácsalmásy Zoltán építész nyár elején Spanyolországban járt, ahol nagy hatást gyakorolt rá a Jürgen Mayer által tervezett sevillai Metropol Parasol, az Encarnacion tér átépítése. Az épülettel kapcsolatos gondolatait papírra vetette, hogy a grandiózus építészeti beavatkozást olvasóinkkal is megoszthassa.

Sevilla 1992-ben, az Expo kapcsán a világ érdeklődésének középpontjába került. A Metropol Parasol, a 2011. május végén átadott emblematikus épületkomplexum tovább erősíti az andalúz főváros brandjét. Egy virágzó kereskedelmi központ bontakozik ki Sevilla sűrűn beépült középkori szövetében, ahol a városi kereskedelem és a turisztikai látványosság egymást kiegészítve található meg. Organikus ívekkel és domborodó formákkal, hatalmas gombaként emelkedi ki a földből, markáns ellenpontjaként a valaha parkolóként használt sevillai tér környezetében álló megszokott épületkubusoknak.

 

 

 

A Metropol Parasol egy paradigmatikus projekt, melynek célja egy üres, strukturálatlan, diszfunkcionális terület lehetőségeinek feltárása, és új városközpont kialakítása. A sevillai épületkomplexumot felhővel, gombával, napernyővel, gofrival rokoníthatjuk. Számomra a környezetében álló, hatalmas fák absztrakciójaként megjelenő építmény benyomását kelti, ami nem csak az épület tömegformálásából, de az alapvető funkciójából –  árnyék létrehozása a forró klímában – is következik. Áramló formái megtalálhatók az avantgárd művészeknél is: Gaudi barcelonai, Güell parkban álló épületein épp úgy, mint a Santiago Calatrava által tervezett tenerifei Auditóriumnál. Általános hangulatát maga Sevilla városa ihlette – boltíves templombelsőivel, mór díszeivel, andalúziai rácsaival.  

 

 

 

A szabadon álló napernyők 150m x 70m területet fednek be, s kialakításuk egyike a legnagyobb építészeti faszerkezeteknek, amit valaha is építettek. A szerkezet megfelelő mikroklímát biztosít a térnek, így kellemes időtöltés színhelye tud lenni. Éjjel mesterséges égbolttá válik, amely különböző fény és hanghatásokkal a színpadi produkciók ideális helyszíne.

 

 

 

Rengeteg városi tevékenység számára biztosít optimális teret: sportoláshoz (strandröplabda, boksz, utcai kosárlabda stb.), kulturális rendezvényekhez (mozi, színház, koncertek stb.) vagy promóciós eseményekhez (gépkocsi- és divatbemutatók, céges rendezvények, bemutatók stb.). A szoborszerűségével kitűnő épület számtalan funkciót rejt magában.

A legalsó szinten kialakított földalatti múzeumban az építkezések elkezdésekor megtalált, római kori épületmaradványokat mutatják be. A könnyű, faszerkezetű napernyők a régészeti ásatás területéből nőnek ki markáns,  fatörzsszerű oszlopaikkal, s kortárs városképi elemmé alakulnak át.

 

 

Az utca szintjén található a kistermelői piac. Az építészeti koncepció szerint a piac egyik szerepe, hogy újraindítsa a pezsgő életet, és karaktert adjon az Encarnation térnek, ezáltal a környék lakosainak mindennapi életét jelentősen javítsa.  A kiváló tömegközlekedés révén a város távolabbi részéről is könnyen elérhető az épület. A piac új városi létesítményként gyűjtőpontja a Sevilla körüli mezőgazdasági tevékenységnek, így lüktető életet hoz a területre napközben. Az alaprajz kialakítása lehetővé teszi, hogy a piac nagyobb területe éjjel bezárhasson, miközben a komplexum északi és a déli szélén az éttermek, kávézók nyitva tarthatnak. Az emelt szintű köztér nagyméretű, elegáns lépcsővel kapcsolódik az utcaszinthez, így az utcai élet aktív színterévé válik.  Mivel a legtöbb ilyen tevékenységet csak este vagy éjszaka tartják, nappal a tér vonzó lehetőséget biztosít a városi élettől való visszavonulásra; játszásra, beszélgetésre vagy a szemlélődésre.

 

 

 

A tetején étterem, kilátó és egy kanyargós, dimbes-dombos sétány található, egyfajta gyalogos hullámvasút, ahonnan egy hihetetlen, háztetők feletti sétában lehet részünk, kilátással Sevilla városára. Az árnyékot adó szerkezet átível az utcai közlekedés felett, tovább hangsúlyozza annak hatalmas térbeli kiterjedését.  Ezt az érzést erősíti a téren végigvonuló egységes burkolat megjelenése is. A hely mikroklímáját javítják a téren elhelyezett vízmedencék, kedvező helyet biztosítva az elidőzéshez. Ezt fokozzák a tetőn elhelyezett, a környezet hűtését elősegítő, finom vízpermetet szétterítő fúvókák.

 

 

 

A sevillai polgárok egy része rögtön birtokba vette az épületet, és a spanyol gazdasági megszorítások elleni tiltakozásuk aktuális helyszínévé tették. A gomba-napernyő oltalmában – a köztéren felállított sátraikban, kartondobozokon éjszakázva – tiltakozásukkal próbálnak nyomást gyakorolni a hatóságokra. A városlakók véleménye megoszlik az új épülettel kapcsolatban. Ott jártamkor egy helybéli idős hölgy – látva, hogy figyelmem központjában az épület van – rosszalló véleményét fejtette ki nekem, megkérdőjelezve az épület helyénvalóságát. Mások véleménye szerint viszont a városnak a korral együtt kell változnia.  

Franco halála után a beáramló uniós pénzforrások, a turizmus és a virágzó gazdaság megerősítette és stabilizálta a gazdaságot, így a spanyol építészet hihetetlen fejlődésnek indult. Nemzetközi hírnevet szerzett építészek hada kapott lehetőséget grandiózus terveinek megvalósításához, ennek egyik kiemelkedő épülete a sevillai Metropol Parasol.

szöveg: Bácsalmásy Zoltán építész
fotó: Bácsalmásy Dalma


Metropol Parasol

vezető tervező: Jürgen Mayer, Berlin
munkatársak: Jürgen Mayer H., Andre Santer, Marta Ramírez Iglesias
szakági tervező: Arup Timber Construction Company: Finnforest-Merk GmbH, Aichach
generáltervező: J.Mayer H.

tervezés éve: 2004-2005
kivitelezés éve: 2011
bruttó szintterület: 12670 m2
bruttó beruházási költség: 90 millió €
kivitelező: Sacyr, Ayuntamiento de Sevilla
építtető: Sevilla Önkormányzata