Programok

girlscanscan: Tripping on Modernist Monuments – Ukraine, Moldova and Romania

2022.04.14. 10:39

2022. 04. 19-től két héten keresztül a Turbina Kulturális Központ első emeleti kiállítóterében a girlscanscan: Tripping on Modernist Monuments – Ukraine, Moldova and Romania című kiállítása lesz látható. A girlscanscan kollektíva szeptemberben Ukrajna – Moldova – Románia tengelyen kereste fel a helyi modern épületek mentőit. Az út során megismert példákat mutatják be most, egy érzékenyítő kiállításban.

A kollektíva 2020 telén alakult az Építész Szakkollégium berkein belül, majd 2021-ben nyert az i-Portunus kutatói ösztöndíjon, ennek köszönhetően kezdték el meglátogatni a kollektíva tagjai a Keleti Blokk országait. A kiállítás az út első három állomásán megismert példákból merít, azok tanulságait vonja le. A girlscanscan küldetésének tekinti a modern épületek védelmét, kiáll a bontások ellen, hiszen a huszadik századi épületek bontása múltunk és örökségünk megsemmisítése. A kutatás során olyan civilszervezeteket keresnek fel, akik a modern épületek mentésén dolgoznak – számukra teremtenek közös platformot. A megismert példákon keresztül keresik a választ a fő kérdésére: kidolgozható-e egy olyan univerzális eszköztár, amely kiindulási alapot biztosít lokális megmozdulások elindítására?

A kollektíva számára fontos az interdiszciplináris szemlélet, nem is lehetne ez másként, ugyanis különböző hátterű tagok alkotják: Bánszegi Bíborka és Varga Lilla Luca építészek, Kammermann Lilla urbanisztikát tanul, Zsoldos Anna művészettörténész, Edvy Athina pedig a kulturális örökség tanulmányok mesterszak hallgatója.

Időpont: április 19. kedd 18:00
Helyszín: Turbina Kulturális Központ, Vajdahunyad utca 4. Budapest 1082
Megnyitja: Csomay Zsófia, építész

A megnyitó után a közös tovább-utazás a Klubszobában Kicsiny Martha vizuális alkotásával folytatódik, miközben a Terra Kontra húzza a talpalávalót.

A megnyitó facebook eseménye itt érhető el.