Közélet, hírek

Gömböc: ez a talpra magyar üzenete

2007.09.20. 11:51

A kellemes fiatalemberek, Várkonyi Péter és Domokos Gábor építészek egy pillanatra sem tűnhettek el a kíváncsi közönség gyűrűjéből, hiszen kérdés volt bőven. Például a praktikus ”És ezt mire lehet használni?”-tól a sejtelmes ”Kik böngészték a legtöbbet a honlapot?”-ig.
Gömböc-kiállítás az N&n galériában

Egy izgalmas találmánnyal rukkolt elő két építész, Domokos Gábor és Várkonyi Péter. A „GÖMBÖC” nevű tárgy az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil (összesen 2) egyensúlyi helyzete van.

Kiállításmegnyitón jártam az N&n galériában, Budapesten.

Gárdos Péter filmrendező (a megnyitóbeszédében) saját fiatalságából kapott elő egy matematikai feladványos anekdotát, mely szerint ő maga igencsak nehézkesen haladt előre eme tudomány útvesztőjében. Addig a pillanatig legalábbis, amíg egy magántanári, pár hónapos nyüstölés után megoldott egy versenyfeladatot kitűnően. „Ekkor éreztem először, hogy milyen szép az a példa! Megérkeztem.” Negyven évvel később, amikor megbízták őt azzal, hogy legyen a művészeti vezetője a 2010-es sanghaji világkiállításnak, (Magyarország önálló pavilonnal vesz részt a világkiállításon) összeülve a barátokkal arra jutottak, hogy egy 21. századi magyar találmányt kell bemutatniuk ott.

Amikor Gárdos Péter a Gömböc honlapját böngészte, 40 év után először érezhette újra, hogy ez igazán szép. ”Nagyon remélem, hogy ebből a sanghaji dologból valóban lesz valami, s egy 5 méteres Gömböc fog ott állni, mozogni, s mindig a talpára állni. S egy egyszerű kínai is fogja érteni, hogy ez a talpra magyar üzenete.” - fejezte ki reményeit a filmrendező.

Ahogy a kiállítás fotóit, a notebookon előhívott gomboc.eu oldalt és a számos érdekes adattal, magyarázattal szolgáló falragaszt körbejárjuk, mi is külön örülhetünk annak - Gárdos után szabadon -, hogy megtapasztalhatjuk egy matematikai dolog lenyűgöző szépségét, akárcsak egy Shakespeare-szonettét.

A kellemes fiatalemberek, Várkonyi Péter és Domokos Gábor, eredetileg mindketten építészek, egy pillanatra sem tűnhettek el a kíváncsi közönség gyűrűjéből, hiszen kérdés volt bőven. Például a praktikus ”És ezt mire lehet használni?”-tól a sejtelmes ”Kik böngészték a legtöbbet a honlapot?”-ig. Válaszokat tessék a honlapon és az N&n galériában keresni!

Egy titkot azért én is elárulok azoknak, akik a megnyitót most kihagyták. Egy jóminőségű Gömböcöt rendkívül drágán, jelenleg csak egyféleképpen lehet legyártani, 200-250 ezer forintért, ami egyben javíthatatlan is. A Gábor zsebéből elővarázsolt, műgyantából készült példány (ez látható a videón is a cikk alatt) úgy készült, hogy egy számítógép másfél század milliméter vastagságban, rétegenként az egészet kinyomtatja. Kb. 12 óráig tart a művelet. A méretpontossága is 2-3 századmilliméteren belül van. A problémája és a szépsége is a pár századmilliméteres mérettűrésében rejlik. Tehát barkácsemberek hiába kísérleteznek otthon, inkább böngésszék a gömböc-honlapot és a galéria kiállítását. (Ott Oravecz István fotóiból és egyéb anyagokból szemlézhetünk; a vizuális anyag a CO&CO grafikai műhely munkája.)


Domokos Gábor és Várkonyi Péter kiállítása az N&n Galéria Gyarmathy Katalin termében látogatható októberig.

Helyszín: 1065 Budapest, Hajós utca 39.

szöveg, képek, videó: Abonyi Anita