Pályázatok

Gotong Royong City - ötletpályázat a rotterdami biennáléra

2009.03.03. 07:39

A 2009. évi Rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennálé és az Indonéz Építészeti Intézet jakartai szervezete ”Gotong Royong City” címmel ötletpályázatot hirdet a Jakarta vonzáskörzetébe tartozó városrészek jövőjéről.
Regisztrációs határidő: 2009. március 14.
Az online beadás időszaka: március 14. és április 6. között

A mára megkerülhetetlen eseménnyé vált rotterdami biennálé azt kutatja, hogy milyen módon járulhatnak hozzá az építészek a kortárs társadalom problémáinak megoldásához. Az idei biennálé témája és címe: ”Nyitott város: az együttélés megtervezése”. A nyitott város lehetővé teszi a különböző kultúrák és életmódok egymás mellett élését és a közösségek dinamikus kapcsolatát. A biennálén a nyitott város eszméjét különböző megközelítéseken át járják majd körül. Ezek közül az egyik téma az Indonéziában a társadalom különböző szféráiban használatos Gotong Royong kifejezés lesz, amely kölcsönös segítségként fordítható le.

 

 

 

Az ötletpályázaton ennek a kifejezésnek az építészeti és várostervezési alkalmazásait, és a politikán valamint a bürokrácián felülemelkedett vízióit kell kidolgozni Jakarta külvárosi régióira, gondos kutatásra alapozva. A lehetőségek száma végtelen, és a pályázóktól kreatív, provokatív, és aktuális városi ötleteket várnak a Gotong Royong kifejezés ősi szellemiségét felhasználva és azt a jövő városi életére alkalmazva. A pályázatra négy, egymástól eltérő jellemzőkkel rendelkező jakartai helyszínt jelöltek ki, azonban a pályázók maguk is javasolhatnak újabb helyszíneket.

A 7000 eurós összdíjazású pályázaton három nyertest választ majd ki a nemzetközi zsűri. A pályázaton végzett építészek és hallgatók, valamint különböző szakmai háttérrel (szociológia, antropológia, képzőművészet, közgazdaságtan) rendelkező tagokból álló csoportok is részt vehetnek.

A zsűritagok: Stephen Cairns (Edinburgh), Kees Christiaanse (Rotterdam, a rotterdami biennálé kurátora), Vedran Mimica (Rotterdam), Andrea Peresthu (Delft), Daliana Suryawinata (Rotterdam).

Regisztrációs határidő: 2009. március 14.

Az online beadás időszaka: 2009. március 14. és április 6. között

Díjazás: 1.díj: 3000 EUR, 2. díj: 2250 EUR, 3.díj: 1750 EUR. A díjazás tartalmazza a nyertes pályaműveknek a biennálé kiállítására való kidolgozásának díját is.

További információ