Technológia

GREENPIX - zéróenergiájú médiafal Pekingben

2008.07.07. 09:11

Ez a világ legnagyobb színes LED-fala, amely ráadásul önfenntartó energiával működik. A nappali órákban a napfényt fotovoltaikus napcellák raktározzák, majd sötétedés után ezt az energiát használják fel a látványos fényshowhoz.
Újabb vizuál-nyalánkság a Kína 2008 fókusztémában

A 2008. évi olimpiai játékok hatására egyre több hajmeresztő épület és technológia kap helyet Pekingben. Ezek között az egyik legérdekesebb a GREENPIX médiafal, amelyet a New York-i Simone Giostra & Partners építészeti és médiaművészeti csoport jegyez. A Peking egyik legforgalmasabb főútja mentén elhelyezett több mint 1800 m2-es felületű fényesen világító médiafalat akár egy kilométer távolságból is könnyű észrevenni. A GREENPIX médiafal maga a Xicui szabadidőközpont homlokzataként funkcionál, és meglepő módon rendkívül környezettudatos. Ez a világ legnagyobb színes LED-fala, amely ráadásul önfenntartó energiával működik. A nappali órákban a napfényt fotovoltaikus napcellák raktározzák, majd sötétedés után ezt az energiát használják fel a látványos fényshowhoz.

 

 

A médiafal olyan intelligens szoftver alapján működik, amely a külső és a belső adatok alapján egyedi, interaktív szórakozást és látványt nyújt. A kisfelbontású, nagyméretű "képernyő" műalkotáshoz mérhető jelentőségű. A későbbiekben a falon megjelenő tartalom az olimpia eseményeivel, helyspecifikus videóművészeti installációkkal, időjáráselőrejelzéssel és videojátékokkal is bővül majd. A fal mögött található szabadidőközpont ad helyet Peking első médiaművészeti eseményének is.

 

A New York-i építészeti és médiaművészeti cég munkái között már 12 éve szerepelnek függönyfalak, és az Arup-pal, valamint a Schüco-val, a SunWays-szel és a kínai napelemgyártó céggel, a Suntech-kel együttműködve kidolgoztak egy új módszert a fotovoltaikus elemek üveg függönyfalba való laminálására. Simone Giostra, a tervezőiroda építésze a folyamatosan változó tenger látképét említi inspirációként. A polikristályos fotovoltaikus cellák az üvegfalba rétegelve változó sűrűségben kerültek elhelyezésre a teljes épülethéjon. A sűrűségi mintázat szabja meg az épület belsejébe jutó természetes fény mennyiségét.

 

A médiafal működését mi magunk is kipróbálhatjuk a GREENPIX szimulátor segítségével, amely Quicktime filmeket alakít át a médiafalra, így mi is megtapasztalhatjuk a megdöbbentő hatást. A Simone Giostra & Partners szeretné elérni, hogy a médiafal segítségével világszerte újragondolák a városi beavatkozásokat, és foglalkozni kezdjenek a digitális technológia és az építészet együttműködésével. A médiafal célja mindemellett Peking mint az innováció és a városi megújulás központjának reklámozása.

képek és szöveg: sgp-architects.com