Technológia

Guardian Glass: üveggel a fenntarthatóságért

2020.04.29. 14:04

Egyre kevésbé általános nézet, hogy az ipari termelés csak környezetszennyező lehet. Különösen egy magára adó vállalat számára a fenntarthatósági elvek mentén folyó munkát minősítő tanúsítványok megszerzése ma már stratégiai célok között szerepel. Ezek az állandó minőség mellett folyamatos fejlesztésre ösztönöznek. Ilyen a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvány. (x)

A C2C tanusítvány bronz fokozatát a Guardian Glass nyolc európai üzemében folyó sík-, bevonatos és laminált üvegeinek előállítására kapta meg. Lássuk, milyen előnyökkel jár egy C2C tanúsítvány tervezőnek, vagy az épület használóinak.

Az épületek fenntarthatóságát különböző szempontok szerinti vizsgáló, és ma már elterjedt LEED és BREEAM minősítések, hasonló elveket vizsgáló szervezetek és gyártók is egyre nagyobb arányban ismerik el az olyan termékszabványokat, mint a Cradle to Cradle Certified™, és alakítják ezekhez termelési folyamataikat. Nem véletlen ez: a világban folyó, és egyre inkább a napi kommunikáció részét képező felelősségteljes vállalati magatartás elvárását a nagy nemzetközi cégek megértették. A C2C szabvány az építőiparban is az átalakulást jelenti, amely arra biztatja az építészeket és a termékekkel tervező gyártókat, hogy az alapanyagfelhasználástól a gyártáson át a beépítésig és újrahasznosításig pozitív hatást gyakorolva, csak szükséges mértékű lábnyomot hagyják maguk után.


A Cradle to Cradle Building Charter termékszabvány egy olyan világszerte elismert módszer, amely a termékek fenntartható tulajdonságainak folyamatos ellenőrzésére szolgál. A szabvány az emberi egészség és környezetre gyakorolt hatás alapján öt kategóriában értékeli a termékeket és folyamatos újításra ösztönöz. Az elért eredmények alapján emelkedő szintű tanúsítványt ad, amelyet kétévente meg kell újítani. Az egyes szinteken egyre szigorúbb kritériumoknak kell megfelelni öt különösen fontos szempont alapján:


•    Anyagegészség – optimalizálja a termék/épület tervezésében felhasznált vegyi anyagok mennyiségét annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé legyen káros az emberi egészségre és a környezetre.
•    Anyag újrahasznosítás – a tervezés során kiiktatja a „hulladék" fogalmát, újfajta alapanyag-életciklus létrehozásával, azzal a céllal, hogy az alkotóelemek minőségrontás nélkül állandó körforgásban maradjanak.
•    Megújuló energia & széndioxid kibocsátás kezelése – újrahasznosítható és megújuló energiával való működtetésre törekszik, ezzel és az energiafelhasználás csökkentésével az ökoszisztéma egyensúlyára törekedve.
•    Vízfelhasználás – értékes forrásként kezeli a vizet ösztönözve a hatékony kezelési és felhasználási stratégiákat.
•    Társadalmi igazságosság – vizsgálja az teljes üzleti folyamatban résztvevők felelősségtudatos üzletvitelét, etikusságát és környezettudatosságát.

 

C2C minősítés a fejlődés ösztönzője


A Guardian Glass vezetése a sík-, bevonatos és laminált üvegeinek gyártására nézve, és a cég jövője szempontjából a bronz minősítést jelentős előrelépésnek tekinti. Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója szerint: „Ez egy remek eredmény a Guardian Glass-tól. Az elmúlt 12 hónapban 8 európai üzemben több mint 15 részleg nagyjából 60 munkavállalója dolgozott a C2C minősítési folyamatokon. A bronz fokozat megszerzése arról tanúskodik, hogy a Guardian világvezetőként folyamatosan elköteleződik és befektet a fenntartható üvegtermékek gyártási folyamataiba."
A cég a minősítés megszerzésével arra törekszik, hogy tudatos magatartásukért a felhasználók termékeiket és szolgáltatásaikat másokénál magasabbra értékeljék. Cél az életminőség javítása az energiafelhasználás további csökkentésével, és az épületben tartózkodók kényelmének növelésével.

Tudjon meg többet a Guardian Glass Europe Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvánnyal rendelkező termékeiről a Guardian Glass weboldalán.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:
Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828