Technológia

Gyakorlati üvegtervezés BIM környezetben

2023.12.22. 11:36

A megszokottól eltérő feladattal néz szembe az, aki üvegszerkezetek, üvegfalak tervezése során szeretné alkalmazni a digitális épületmodellezés mai eszköztárát. A gyakorlatban nincs ennek akadálya, de talán a másként érdemes hozzákezdeni az üvegkombinációk kialakításának, vagy éppen azok összehasonlításának. 

A BIM lényege ebben a speciális esetben sem más, az épület modelljében itt is számítógépes elemeket szükséges létrehozni. Ezeket az elemeket pedig minden olyan tulajdonsággal célszerű felruházni, melyeket a tervező az adott épület és annak üvegszerkezetei, függönyfalai esetén fontosnak talál. Itt el lehet menni egészen finom részletekig is. Lehet elemeket életre hívni a homlokzatok különböző hőterhelése miatt, vagy éppen a költséghatékonyság szempontjait figyelembe véve, hiszen a legtöbb esetben egy épületen belül sem kerül mindenhová azonos paraméterekkel rendelkező üveg. 

És vajon melyek azok a paraméterek, amelyeket praktikus figyelembe venni? Számos olyan tényezőt határozhatunk meg, amelyek együttesen pontosan leírják az igény szerinti üvegkombinációt. Ezek lehetnek akár az üvegrétegek száma, azok vastagsága és típusa (pl. edzett, laminált, hanggátló fóliás laminált), a felületkezelések, bevonatok kérdése, a kész szerkezet hőszigetelési vagy éppen léghanggátlási értéke, a különböző biztonsági követelményeknek való megfelelés – a betörésvédelemtől az egészen speciális madárvédelemig.

A paraméterek beállítására természetesen ott van a Guardian honlapján a Glass Analytics, azaz üveg-teljesítmény kalkulátor elnevezésű segédlet. Ebben a szükséges paraméterek megadásával létre lehet hozni a kívánt üvegszerkezetet, és az elkészült modellre egy gombnyomással igényelhető a megfelelő formátumú BIM fájl máris importálható a tervbe.

De vajon tisztában van-e azzal mindenki, milyen tényezőket szükséges feltétlenül és célszerűen figyelembe venni? „Nem feltétlenül. És rögtön szeretném hozzátenni, hogy ez persze nem a tervezők felkészültségének kérdése, hiszen nem olyan kézenfekvő a figyelembe vételre ajánlott tényezők köre, mint egyszerűbb épületszerkezeti elemek, pl. ajtók vagy ablakok összeállítása esetén, hogy a legközelebbi területen maradjunk" – mondta Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök-tanácsadója. A szakember azt javasolja, hogy első ilyen munka esetén az a leggazdaságosabb, ha egy gyors konzultációval helyettesíti a tervező az elemkönyvtárakkal történő, akár órákon keresztül tartó ismerkedést. „Amikor a tervező már tisztában van azzal, milyen paramétereket érdemes figyelembe vennie az üvegkombináció összeállításában, már sokkal egyszerűbb. De addig javaslok egy rövid telefonos egyeztetést, mely során a feltett kérdések mentén könnyedén kialakul a megoldás." 

Telefonos vagy online konzultáció: Németh Árpád András // +3630 479 1828 // anemeth@guardian.com. Részletes információ itt olvasható, további érdekes projektek Guardian üvegekkel itt érhetők el.