Épületek/Középület

Gyermekláncfű a szélben – a Budakeszi Városi Piac új épületei

2022.03.11. 08:01

Taraxacum officinale, avagy pitypang – nagy alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti ejtőernyős magjait a szél, kihajt, szára nedvesség hatására belefúródik a földbe, életet növeszt, begyűjtve és felhasználva pedig gyógyít. 2021 decembere óta nagyra nőtt virágkelyhek, gyermekláncfű magok lengedeznek a szélben a Budakeszi Fő utca végén, az Alvégen. Új városi piac, eltűnt BKV épület és egy városi tér születése – ezek története olvasható Bártfai-Szabó Gábor soraiban. 

Városkapu

Budakeszi közlekedése Páty és Budaörs felől a Dózsa György tér alatti csomópontba torkollik, térfalát építészetileg és városképileg kezeletlen, nem városközponti helyzethez méltó épületek sokasága határolja. A sorból kiemelkedik az okmányiroda és a rendőrség, illetve a CBA épülete, melyek városi léptékűek, közvetlen környezetük rendezett, de a közlekedési tengellyel való viszonyuk meghatározásra várt.

A terület legfontosabb nézete a Fő utca felől pár éve épített p+r parkolónak használt terület volt. A piac tervezésének feladata tehát nem feltétlenül egy térlefedés elkészítése volt, hanem a terület építészeti és városképi kezelése, javaslat adása térkapcsolatok és utcakép megnyugtató kialakítására a szükséges piaci funkciók teljesítése mellett. A csomóponton keresztül naponta több, mint 20.000 autós közlekedik, így a tervezett épületek vizuális fogyasztói a buszvégállomásra érkezők és indulók mellett az ingázó autósok, a területen keresztül vezető gyalogos útvonalak használói és persze a hétvégi piac árusai és vásárlói.

Koncepció

A Fő utca menti parkoló áthelyezését javasoltuk tervünkben, ennek eredménye lett egy jól használható parkoló a rendőrség oldalán, gazdaságos megoldással a meglévő burkolatok felhasználásával és nem utolsósorban nyerhető lett egy kulturált déli városkapu-szerű helyzet építészetileg értékelhető utcaképpel. Visszaállítottuk a Kert utcáról érkező zebra irányából a régi piactér egyik bejáratát, egy látszóbeton körítő fal mögött pici városi tér alakulhatott ki a sarokban egyetlen épített elemmel, mely a piacfelügyelő és a gombavizsgáló irodája. A téren a buszra várakozók, a piacozók, gyalogosok pihenhetnek meg. Minimális vízfelületet is javasoltunk elhelyezni erre a területre, mely hozzá tartozik a városi tér hangulatához, ez sajnos nem épült meg.

Az épített elemek a meglévő, lefedésre és leburkolásra került BKV épület mögött sorakoznak. A sorolás oka, hogy ne sok kis épületet helyezzünk el, visszafogottan viselkedjen a beépítés, ne tagolja a területet. A tető alatt több helyen átjárható beépítésben női- és mozgáskorlátozott, férfi WC-t, illetve két üzletet helyeztünk el jól használható alapterülettel és rugalmas hasznosítással. A boltok alkalmasak a hét közbeni és a hétvégi piac, illetve a buszvégállomás kiszolgálására is. A buszforduló későbbi tervek szerint elkerülhet innen, ekkor az épületegyüttes átjárható és kommunikálni képes egy új középülettel vagy városi parkkal.

A kis városi téren 300 m2 lefedés készült 30 db asztallal az árusok részére. Az asztalok a régi piac újrahasznosított utcabútorai. A lefedésre egyedi, 3,5-4 m magas, pontszerűen elhelyezett acél ernyőszerkezeteket javasoltunk. Ennek eredménye lett egy légies és barátságos megjelenésű filigrán szerkezet, mely ellátja az eső- és napvédelmet.

Egy dolog megtervezni...

Többszörösen nehezített pályán dolgoztak a kivitelezők, le a kalappal előttük. A városközpontban kellett egy tervet megvalósítaniuk egy működő BKV épület és buszmegálló felett, a tervezés után egy vírushelyzet és jelentős építőanyaghiány és beárazhatatlan drágulás is következett. A hőkezelt fában pl. csak egy beszállító egy termékkel tudott segíteni, ezt hosszirányban 3 darabra vágva sikerült az általunk, tervezők által vágyott textúrát elérni. Sok szempontból az elvárhatón túl teljesítettek.

A pitypang magok, avagy virágkelyhek lengedeznek, a városlakók és használók még szokják a helyzetet. Újszerű anyaghasználat, nem hagyományos formai megoldások, első reakció az meglepődés majd lassabb elfogadás. A piacozók belakják az épületeket, a miniszterelnökünk felavatja a lángosost, mert ugye kampány van, pár hónap alatt elkezdtek megjelenni újabb építészeti elemek tervező beavatkozása nélkül – a piac ezek szerint él, s talán annyit sikerült vele elérni, hogy az épített környezet beszédtémává vált a településen.

Bártfai-Szabó Gábor

Szerk.: Paár Eszter Szilvia