Épülettervek/Lakóépület

Gyógyír kockaházra – A Studio KVARC kockaház-átalakítása

2021.07.29. 15:10

Újabb Kádár-kocka átalakítással jelentkezünk. Ezúttal a Studio KVARC tervével ismerkedhetnek meg, melyet a szabadon böngészhető Nemzeti Mintaterv Katalógusba is beválasztottak. 

Jelen pályamű nem a kiadott típustervek egyikét, hanem egy valóságban is létező, Komárom-Esztergom megyei kockaház geometriáját vette alapul. A Kádár-kockák között aprónak számító épülettípus (alaprajza nem is teljes négyzet) nagyon elterjedt azon a vidéken, bántó kontrasztot képezve a hagyományos parasztházakkal.

A pályamű olyan megoldási javaslatot mutat be, amelyben a sátortetős, széles traktusú tömegek úgy születhetnek újjá mai családok számára, hogy az egyben a megtépázott falusi utcakép állapotára is gyógyírt jelentsen.

A tervezett korszerűsítés a következő elemeket tartalmazza:

Tömegformálás:

A sátortető és 10 méteres fesztáv helyett utcára merőleges nyeregtető, és a lehetőségekhez képest a hagyományos, falusias épülettraktus megidézése. A tető geometriája és az anyaghasználat miatt a tömeg optikailag két részre oszlik, a szomszédos parasztházak oromfalas homlokzataival harmonizálva.

Bővítés:

A jelen használati igényeknek megfelelően (pl. külön gyerekszobák) az alapterület bővítésére van szükség. Ennek leggazdaságosabb módja a felfelé terjeszkedés, mivel jellemzően a kockaházak fedélszerkezetének cseréje/felújítása amúgy is időszerű. A tetőtérben a hálószobák kaptak helyet.

Alaprajzi struktúra átszervezése:

A tartószerkezetek néhány nyílás átalakításán kívül megmaradnak, az új lépcső kiépítése is csak 2-3 gerendányi födémmező bontásával jár. A régi kis konyha helyett nagy konyha-étkező készül, mint a családi élet központja, a hétköznapi élet legfontosabb színtere, a nappalival egyben, de leszeparálhatóan. Az előszoba tágas, és kiszolgáló helyiségeknek is jutott hely.

Kertkapcsolat:

Míg korábban a kockaházak az utca felé nyitottak, ma inkább a kerttel való aktívabb kapcsolatot keressük. Így a konyha-étkező elhelyezésekor ez lett figyelembe véve, valamint helyet kapott egy fedett, télikertként is használható terasz.

Anyaghasználat:

Csak a hagyományos anyagok: vakolat, fa, tégla, cserép.

Energiatudatosság:

A falszerkezetek komplett hőszigetelése javasolt, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókkal. Fűtés-hűtés levegőszivattyús berendezéssel, kiegészítésként a tető megfelelő felületein napenergiát felhasználó energiaforrásokkal.

Garázs:

Az udvari, jellemzően használaton kívüli gazdasági épületek átalakítása a gépkocsik elhelyezésére.

Variációk, adaptáció:

A tetőgeometria és az alaprajzi elrendezés jellegében bármelyik kockaház típusra alkalmazható (teljes négyzetes alaprajz esetében a leendő terasz falainak részleges bontásával), többféle tájolás esetében. Az emeleti hálószobablokk kellően tágas ahhoz, hogy a javaslatban szereplő két gyerekszoba helyett három létesüljön. A földszinti háztartási helyiség akár dolgozóként vagy vendégszobaként is használható. További alternatívát jelenthet a terasz nappaliként való beépítése, a nappali hálószobaként való használatával.

Szerk.: Winkler Márk