Közélet, hírek

Győztest hirdettek a siófoki 320° Kulturális Központ építészeti tervpályázatán

2010.07.30. 16:02

Tarnóczky Tamás Attila -  Építészkohó Kft. nyerte az egykori Kenyérgyár ipari épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatot. A 2007-óta működő 320° művészeti galéria, egy világszínvonalú építészeti értékeket felmutató, korszerű kulturális, oktatási és technikai központtá épül át 2012-ra. Martinkó József tudósítása és a tervpályázati eredmény.

Siófok Város Önkormányzata 2010. március 18-án hirdetett nemzetközi Építészeti Tervpályázatot a 320° Művészeti, Oktatási és Technikai Központ, vagyis a hajdani Kenyérgyári épületegyüttes komplex kiépítésére és kulturális centrumként való hasznosítására. A régió kortárs művészeti jelenlétét megalapozó központ 2007 óta biztosít helyszínt olyan országos színvonalú kiállításoknak és szakmai rendezvényeknek, melyekkel sikerült Siófokot bekapcsolni a progresszív, kortárs művészeti szcénát támogató és megjelenítő országos helyszínek közé. Az épületegyüttes a nyertes pályázat révén a későbbiekben egy többfunkciós, rugalmasan alakítható kiállítótérrel, egy minden igényt kielégítő galériával és gasztronómiai egységekkel egészülhet ki.

Az épületcsoport újjáépítésének elsődleges célja, hogy Siófok város arculatát meghatározó olyan ikonikus kulturális központ épüljön fel, amely a kortárs építészet és design elveinek szellemében, a lehető legmagasabb színvonalon ad helyet három alapfunkció (művészeti, tudományos, oktatási), illetve a kiegészítő funkciók (gasztronómiai, kereskedelmi) számára. Az I. ütem - cca 6.500 m2 épület + parkoló – 2012-ig kerül megvalósításra, a II. ütem várhatóan az azt követő maximum 10 éven belül. 


A két építészeti ütemben felépíthető, összesen mintegy 3-5 milliárd forintos beruházást igénylő, 12,5 ezer négyzetméter alapterületű multifunkcionális kulturális épület révén a régió egy olyan intézménnyel gazdagodik, amihez hazai viszonylatban csak a debreceni MODEM, vagy a pécsi EKF-program múzeumi fejlesztései mérhetőek. A fővárostól mindössze egy órányi autóútra lévő Siófok és a Dél-Balaton-régió a beruházás révén képessé válhat a mindössze 3-4 hónap hosszúságú szezon utáni időszakot tartalmas programmal megtölteni az év mind a 12 hónapjában. Erre reményt ad, hogy az EU-n belül a kulturális célú turizmus aránya dinamikusan növekszik.

A 320° Művészeti, kulturális, oktatási és technikai központ tervpályázatának pályázati dokumentációját 74 tervező, illetve tervező szervezet vásárolta meg. A nemzetközi tervpályázatra végül az átlaghoz képest kimagasló számban, 64 pályamű érkezett, melyből a Bíráló Bizottság négyet díjazott, hármat ajánlott a kiíró felé kiemelt megvételre, hetet pedig megvételre, amely munkákban számos részmegoldást figyelemreméltónak talált. Díjazásra és megvételre a pályázat kiírói összeségében végül 33 millió forintot költöttek el.

Csak az összehasonlítás kedvéért: a pályázaton résztvett pályaművek száma, illetve a díjak mértéke szinte megegyezik a Magyar Nemzeti Múzeum bővítésére és környezetrendezésére kiírt, nemrégiben lezárult pályázat nagyságrendjével, ami azt jelenti, hogy a szakma megértette a kiírók azon szándékát, hogy nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő pályázat alakítsa Siófok és a régió jövőjét.  

A pályázat I. díjas pályaműve Tarnóczky Tamás Attila (Építészkohó Kft.) alkotása.

 


 

Részlet a Bíráló Bizottság értékeléséből:

A Bíráló Bizottság ikonikusnak és emblematikusnak látta a terv markáns és erőteljes gesztusát, méltányolta az építmény egyediségét és eredetiségét. Az új épület léptéke bátor és arányos. A nagy méret ellenére barátságos viszonyt sejtet a tájjal és a kertvárosi környezettel. Az autópályával való kontaktusa dinamikus, hatásos és emblematikus. A sajátos, tiszta, harmonikus megfogalmazás a művet olyan világítótorony szerepre predesztinálhatja, amely túlmutat a városon és a régión is. Jelképteremtő karaktere és inspiráló működési víziója révén a pályamű kiemelkedő szellemi színvonala mellett a gyakorlati szempontokat (fokozatosság, ütemezhetőség és a gazdaságosság) is szem előtt tartja. Sajátos karakterével a városnak - a régión is túlmutató - emblematikus alkotásává válhat.

 

 

A Bíráló Bizottság elismert építészeti, kulturális szaktekintélyekből állt össze.

Elnöke Prof. Dr. Moravánszky Ákos címzetes egyetemi tanár, az Építészettörténeti- és Elméleti Intézet, illetve a Svájci Művészeti Főiskola tanára.

A pályázat titkára Turányi Gábor DLA Ybl-díjas építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora.

Az Építészeti Kamara küldöttje Fegyverneki Sándor országos főépítész volt.

A Bíráló Bizottság munkájában részt vett Juhász László, a pályázat ötletadója, Király Zoltán építész, Lantay Attila főépítész a Közép–Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal és az Állami Főépítészi Iroda munkatársa, Ripszám János Ybl díjas építész, Sz. Szilágyi Gábor művészetttörténész, a 320fok művészeti igazgatója, Martinkó József építészetkritikus, szerkesztő, újságíró.

Szavazásra nem jogosultak, de aktív konzultánsai voltak a pályázatok elbírálásának Dr. Incze Ádám jogász, Szabó Lajos statikus és Gyurkovics Zoltán épületgépész, és Mátrai Péter építész.

Martinkó József


A pályázat meghirdetése egy öt éve tartó előkészítő folyamat végét és egy újabb kezdetét jelentette. A központ létrehozása Juhász László siófoki vállalkozó ötletéből indult 2005-ben. Az elképzelések megfogalmazásához és megvalósításához számos szakember hozzájárult, köztük Sz. Szilágyi Gábor művészettörténész, Flanek Péter kreatív szakember és Lantos Péter közgazdász. A városvezetés felkarolta az elképzeléseket, és megindult az a tervező, felmérő, vízióalkotó munka, mely elvezetett a tervpályázat kiírásához.

A tervpályázatot nagy érdeklődés kísérte: a tervpályázati dokumentációt 74 építész vagy építésziroda vette meg. Az Önkormányzathoz 64 db pályamű érkezett be, közülük 63 db volt a formai követelményeknek megfelelő. A Bíráló Bizottság a pályázat anyagait mind a beérkezett művek magas száma, mind azok színvonala miatt kiemelkedő jelentőségűnek értékelte.

A Bizottság díjait és megvételi javaslatait az alábbiak szerint adta ki:

 • I. díj, 7.500.000,- Ft értékben: 4. számú pályamű, Tarnóczky Tamás Attila -  Építészkohó Kft.

 • II. díj, 6.000.000,- Ft értékben: 1. számú pályamű, SAGRA Architects Kft.  Sajtos Gábor - Grand Gabriella, Tóth Tamás

 • 2 db megosztott, III. díj, 4.000.000,- Ft értékben: 
15. számú pályamű,  Paulo Perloiro (PROMONTORIO LIszabon, Portugália) és M-Teampanon Kft. - Madzin Attila, valamint 

23. számú pályamű, MARP Kft. - Dévényi Márton, Gyürki -Kis Pál, Holicska Ádám, Loszmann Dávid 

A díjazott pályamunkákon felül, a Bíráló Bizottság további 10 pályázat megvételét javasolja, összesen 11.500.000,- Ft értékben.

2 millió forintos kiemelt megvétel: 

 • 51. számú pályamű, Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. - Kalmár László, Zsuffa Zsolt

 • 48. számú pályamű, Földes és társai Építésziroda Kft. - Földes László, Balogh Csaba, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Deigner Ágnes

 • 33. pályamű, Kertész Építész Stúdió Kft. - Kertész András Tibor DLA, és munkatársai

1 millió forintos megvétel:

 • 52. számú pályamű, Horváth és Patartics Építész Iroda Kft. (Pécs) - Patartics Zorán - Hajdu Veronika - Sztranyák Gergely - Borbély Júlia

 • 34. számú pályamű, CZITA Építész Iroda Kft. (GYŐR) - Czigány Tamás - Tóth Györgyi - Cseh András - Papp Róbert - Juhász Réka - Cseh András - Tátrai Ádám    
 • 18. számú pályamű, ARCHIFLEX Stúdió Bt.  Lenta András - Heppes Miklós - Jánossy Johanna,-  Steinbach Erzsébet - Hegedűs Attila
                  
 • 6. számú pályamű, A4 Stúdió Iroda Kft.    Kendik Géza, Koncz Péter, Mazza Orsolya, Papp Zoltán Tibor, Vilics Árpád         

500 ezer forintos megvétel:

 • 60. számú pályamű, Mórocz Tamás - Szokolyai Gábor- Hajdu Gábor  MCXVI Építészműterem Kft.
   
 • 41. számú pályamű, Zombor Gábor - Szentirmai Tamás - Klobusovszki Péter DLA 

 • 13. számú pályamű, Getto Tamás    - Schunk Tímea (GETTOPLAN Bt. (Pécs)

A későbbiekben részletesen bemutatjuk a pályaműveket és - ahogy eddig is mindig - szívesen közzétesszük a nem díjazott munkákat is, amelyeket az editors[kukac]epiteszforum.hu címre várjuk a tisztelt kollégáktól. [aszerk]