Épületek/Lakóépület

Hagyomány és modernitás: lakóház Szolnokon

2016.01.21. 15:29

Szolnokon járunk, a Tabánban, azaz a város középkori részében, zegzugos utcákon, sűrű beépítésekkel. Archetipikus forma, mestergerendás fafödém, háromosztatú elrendezés, tornác - ezen jegyek mind megjelennek az Álmosdi Árpád vezetésével tervezett lakóházban - mégis egy modern házról beszélünk. 

A szolnoki Tabán a város jellegzetes, középkori része, melyet a 80-as években szanáltak, de a zegzugos utcahálózat és a sűrű beépítés megmaradt. A kis házat az utolsó, bontásra érett, tornácos parasztház helyére terveztük. Megbízói igény volt a kulturális folytonosság fenntartása és a frissességre való törekvés. Bonyolította a feladatot, hogy a szabályozás zárt sorú beépítést írt elő.

Az archetipikus formát, a mestergerendás fafödémet, a háromosztatú elrendezést, a tornácot kis módosításokkal átmentettük az új házba is. A hosszú ház két végén egy-egy szoba, közepén konyha, fürdő, lépcső található. Az étkező üvegdoboza kitüremkedik a tornácra, előtérre és teraszra osztva azt. A tornácoszlopok elhagyásával a tenyérnyi kertet igyekeztünk levegősebbé tenni. Jelenleg az északi szobát külön bejáratú irodaként, a déli fertályt garzonlakásként, a padlásteret tárolóként használják. Később, a tetőtér földszinthez hasonló beépítésével, 3 hálószobás kompakt családi ház alakítható ki. Az udvar északi végén faszerkezetű, zöldtetős tároló készült.

Az anyagok választásánál a hagyomány és a modernitás, a nyerseség és a kifinomultság, az illeszkedés és elkülönülés egyensúlyát kerestük. Hiteles, erős anyagokat használtunk: nyers betont, fehérre meszelt nyers téglát, sötétre pácolt fát, patinázott cinklemezt és sötétszürke kerámiacserepet (Creaton Domino). Kerültük az extra megoldásokat, a részleteket a mai, magyar, átlagos építőmesteri tudáshoz igazítottuk. Egyszerű, helyénvaló házat szerettünk volna.


Álmosdi Árpád
építész


A lakóház a "Hozzuk együtt tető alá! Kerámia tetőcserép az építészetben - Bármilyen funkcióban" Építész Pályázaton 1. helyezést ért el.