Közélet, hírek

Hajóépítési és szakképzési tudásközpont lesz a korábbi gárdonyi vízisportbázis területén

2022.01.25. 10:14

A kormány 2020-ban határozott arról, hogy az érintett terület a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület tulajdonába kerüljön. A tudásközpont, valamint a teszt- és versenyközpont létrehozására várják az ajánlatokat. 

Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont létrehozására írt ki közbeszerzést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. A leírás alapján a beruházás a korábbi VVSI (vagyis a Velencei-tavi Vízi Sportiskola) vízisportbázis területén valósulna meg Gárdonyban, a Tópart utca 17-es szám alatt. A feladat része az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítése is mind a tudásközpontra, mind a hozzá tartozó irodára, a szakképző műhelyre, valamint a teszt- és versenyközpontra vonatkozóan. 

A tudásközpont leendő épületéről azt írják, hogy a telep délnyugati határán található földszint + kétemeletes „MEDOSZ" épületben lesz kialakítva az elképzelések szerint. Az épület felújítással érintett összes nettó területe 2753 m2, hozzá kapcsolódóan 6291 m2 külső felület újul meg. Egyebek mellett akadálymentesítést, szigetelési, festési, bádogozási munkákat, nyílászáró-cserét végeznek, függönyfal, üvegfalak, álmennyezetek, padlóburkolatok kialakítását valósítják meg, a toronyszerű lépcsőházi tömb kiegészítéseként pedig új előteret és liftet alakítanak ki. 

A feladat magában foglalja a környezetrendezést is, utak, parkolók, zöldterület kialakításával, növénytelepítéssel, utcabútorok elhelyezésével, emellett új automata öntözőrendszert is kiépítenek. 

Az iroda, szakképző műhely, valamint a teszt- és versenyközpont a telep másik két épületében kap helyet azok felújítása, átalakítása után. Az egyik a terület északkeleti végében található, kétszintes, korábban „VVL Műhely" néven futó épület (itt lesz az iroda és szakképzőműhely), a másik pedig a keleti sarokban álló, több ütemben épült, részben földszintes, részben emeletes épület. A felújítással érintett összes nettó terület itt több mint ezer m2, az épületekhez kapcsolódóan összesen közel háromezer m2 külső felület újul meg, hasonlóan a tudásközpont esetében felsoroltakhoz. 

A kormány az 1695/2020. (X. 27.) számú határozatában rendelkezett arról, hogy állami tulajdonú gárdonyi ingatlanokat ad ingyenesen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, egyben "támogatja, hogy a Szeretetszolgálat megkezdje a fenntartásában létrejövő Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont, valamint Teszt- és Versenyközpont előkészítését és tervezését az Ingatlanokon, továbbá egyetért azzal, hogy a létrejövő Hajóépítési és Szakképzési Tudásközpont, valamint Teszt- és Versenyközpont és a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia működtetésére létrehozásra kerülő alapítvány a tevékenységük végzése során a közös célok elérése érdekében együttműködjön."

Az ÉTDR általános tájékoztatási felületén már elérhető néhány, az építési keretengedélyezési terv részeként készült anonim látványterv a tudásközpontról. Készítőjéről  érdeklődtünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnél, ám válaszuk szerint arra való tekintettel, hogy jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás, amelynek részei ezek a dokumentumok is, az eljárás lezárultáig nem adhatnak tájékoztatást. Az ajánlattételi határidő március 9.