Design/Formatervezés

Halikrák a medence fölött - egyedi álmennyezet a paksi terápiás intézetben

2015.09.08. 14:23

Mi történik ha felnézünk egy medencében ücsörögve? Általában semmi, csak a világítással szemezünk. A paksi Fiziológiai és Balneoterápiás Intézet medenceterének egyedi álmennyezetére tekintve azonban egészen meglepő látványban lehet részünk, köszönhetően Bokor Györgyi és Csizmadia Zsolt egyedi formatervezésének, és Frank György belsőépítésznek. 

Frank György (belsőépítész) felkérésére kezdtünk el foglalkozni a medencetér egyedi álmennyezeti rendszerének megtervezésével. A tervezésnél az elsődleges szempontok a következők voltak:

  • Legyen dekoratív, plasztikus, és egyedi a megjelenés. 
  • A vízhez, mint a térben jelenlévő meghatározó közeghez való formai kapcsolódás.
  • Kis önsúly, egyszerű felépítés és kialakítás, gyárthatóság, könnyű szerelés, karbantartás. 
  • A korrozív környezethez való alkalmazkodás megfelelő anyagok használatával. 
  • Az optimális átszellőzés biztosítása úgy, hogy az álmennyezeti rendszer feletti gépészet "láthatatlan" legyen. 


A szempontok figyelembevételével az első vázlatoknál már egyértelmű volt, hogy az álmennyezet elemeit síklemezből, hajlítással és vágással fogjuk térformává alakítani, plaszticitást adva az álmennyezeti rendszernek. Átfedésekkel biztosítottuk az átszellőzést, de vizuálisan lezártuk a felületet. Az álmennyezet felületét alaphálóra függesztett egymáshoz kapcsolódó elemek sorolása révén alakítottuk ki. Megannyi konzultáció és modell után nyerte el az elem végleges a formáját, méretét és arányrendszerét.Sodronyszerkezet: saválló acél sodrony és rögzítőelemek
Álmennyezeti elemek: extrudált UV védett, égésgátolt PVC lemez.
Függesztő, rögzítő csomópontok: HDPA


Az álmennyezet felépítése

A befoglaló méret 10,8 m x 22,4 m (242 m2).

A medencetér tetejének függőleges oldalfalai közé Fischer FAZ M12/30 (A4) horgonycsapokkal rögzített, 5 mm átmérőjű saválló (A4) acélsodrony tartószerkezetet feszítettünk ki. A sodronyokat egyenként 5 db egyenlően elosztott, a födémben elhelyezett Fischer KDH M5 billenőhoroggal rögzített korrózióálló álmennyezeti függesztő pálca is tartja.

Ezen a tartószerkezeten helyezkedik el a 276 db nagyméretű műanyag térhatároló elem. Egy elem súlya 1,8 kg, anyaga UV sugárzás ellen védett. Az elemek nem korrodálódnak, mint pl. a fém felületek, kis súlyuk miatt pedig könnyen kezelhetőek.Minden elemet 4 db, két szomszédos sodronyra felfűzött MOS HDPA műanyag rögzítőelem tartja. Az elemek egymáshoz is csatlakoznak ugyanezekkel a rögzítőelemekkel. Az egyedi térhatároló rendszer bármely pontján bontható.
A függesztő és térhatároló elemek anyagminőségüknél és felületkezelésüknél fogva ellenállnak bármilyen vizes, párás, korrozív hatásnak, környezetnek. 

Az elemek az egymás mellett lévő sodronyokra vannak függesztve két-két függesztő csomóponttal, soronként fél egységgel eltolva. Az egyes Elemek egymáshoz is rögzítettek, így egy szabályos hálót lehet kialakítani belőlük.

Az elemek formai kialakítása stancolással történt, mely minden összeállítási és szerelési pontot tartalmazott. A helyszínre szállítás kistancolva szerelésre előkészítetten történt.

Az installálás

Az álmennyezet installálása két fázisban történt. Az acélsodrony szerkezetet a gépészeti szerelés után a még szerkezetkész medencetérben kialakított állványzatról installáltuk. Az elemek felhelyezése a már kész medencetérbe csak az építkezés utolsó fázisban történt. Ehhez az installáláshoz egy saját elemekből összeállítható, mobil szerelőhidat terveztünk és kiviteleztünk, mely
a medence két szélére támaszkodott. Az elemek installálása megkövetelte az aránylag nagyméretű szerelőfelületet. Az 10 m x 2 m alapterületű átkötőhíd emelhető, süllyeszthető, mivel kedvezőtlen magas súlypontja miatt mozgatáskor le kellett ereszteni. Az átkötőhíd és az egész szerkezet mozgatása 2 db 2t csörlővel történt. Az elemeket a helyszínen folyamatosan szereltük készre és függesztettük a sodronyszerkezetre. Az álmennyezeti rendszer teljes installálása 11 átállással volt megvalósítható. 
Csizmadia Zsolt 

Belsőépítész: Frank György, Arma Stúdió
Tervezők: Bokor Gyöngyi és Csizmadia Zsolt formatervezők,
Kochán József gépészmérnök
Kivitelező: Netprosys Kft., ÁTM 138 Bt.