Nézőpontok/Vélemény

Hallgatói makettek a 13. Velencei Építészeti Biennáléra

2012.05.18. 11:06

Mind a hazai építészhallgatók számára május 3-6. megrendezett orfűi III. Pécsi Építész Jamboree, mind a május 11-én a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Mária utcai Kollégiumában tartott „SPACE MAKER” alkotó nap célja építészeti modellek készítése volt a 13. Velencei Építészeti Biennáléra. Mindkét rendezvényen sok érdekes, színvonalas munka született, amelyek közül többet kiállítanak majd a velencei Magyar Pavilonban. Aki szeretne pályázni, még lehet jelentkezni, ugyanis a SPACE MAKER építészeti modell pályázat beadási határidejét 2012. június 30-ig meghosszabbítják.

III. Pécsi Építész Jamboree

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Pécsi Építész Jamboree-t 2012. május 3. és 6. között, amely a magyarországi műszaki felsőoktatásban résztvevő építészhallgatókat invitálta közös munkára. Az eddigi egyetemi helyszínnel ellentétben, most a Pécshez közeli Orfű adott otthont az eseménynek. Csapatok érkeztek a Debreceni Egyetem Műszaki Karáról, Budapestről a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karról, a győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karáról és természetesen a házigazda PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának hallgatói is részt vettek a Jamboree-n. A rendezvényt a 13. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjának kurátora, Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar dékánja nyitotta meg.

 

 

 

A szervező b2 innovációs hallgatói csoport - a SPACE MAKER* pécsi építész doktorandusz hallgatókból álló csapattal együttműködve - adta meg az idei négy nap témáját, „Pécs és én” jelmondattal. A hallgatóknak egy rövid film- és diavetítés megtekintését követően építészeti maketteken (21x21x21 cm) keresztül kellett megfogalmazniuk gondolataikat Pécsről. A legjobb munkát elkészítő csapat jutalma egy velencei kirándulás és belépő az augusztus végén kezdődő Biennáléra. Az Építész Jamboree résztvevőinek három nap állt rendelkezésére a modell  koncepciójának megalkotására, majd azt megvalósítva, a negyedik napon prezentálniuk kellett azt egy héttagú zsűri előtt. A rövid időtartam ellenére magas színvonalú munkák születtek, amelyek közül többet kiállítanak majd a velencei Magyar Pavilonban.

„SPACE MAKER” a Mária utcai Kollégiumban

A SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói május 11-én makettező napot tartottak a Kar Mária utcai kollégiumában. A közel harminc hallgató egy napos munkája során sok értékes koncepció született, amelyek közül kidolgozott formában többel találkozhatunk majd a 13. Velencei Építészeti Biennálé magyar programjában. A közös hallgatói munka fontos eleme a magyar pavilon kiállítási koncepciójának, amely szorosan kapcsolódik a Biennálé főkurátorának, David Chipperfield-nek az alapgondolatához, mely szerint az együttműködés és kommunikáció kiemelten fontos az egyes építész generációk és csoportok között.

 

 

 

*/SPACE MAKER a Biennálé magyar pavilon kurátorait, Bachmann Bálint DLA és Markó Balázs DLA építészeket segítő csoport, tagjai Keresnyei Johanna, Stemmer Andrea, Kósa Balázs, László Zsolt, Németh István és Zilahi Péter építészek, a PTE PMMIK Breuer Marcell Doktori Iskola hallgatói.

KÖZLEMÉNY  

Mivel több hazai és külföldi egyetem hallgatói kérték a 13. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállításához meghirdetett „SPACE MAKER” építészeti modell pályázat beadási határidő módosítását, a magyar pavilon kurátora és kiállítás tervezője, Bachmann Bálint DLA és Markó Balázs DLA építészek úgy döntöttek, hogy a pályázat beadási határidejét 2012. június 30-ig meghosszabbítják. A pályázati munkákra vonatkozó korábbi paraméterek változatlanok maradnak /lásd eredeti kiírás/.      

Bachmann Bálint DLA, Markó Balázs DLA