Közélet, hírek

Hamarosan Budapesten is lesz reptéri szálloda

2016.09.07. 13:10

Magyarország első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező szállodájának időkapszuláját helyezték el ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Szerdahelyi László által tervezett, konferenciatermekkel ellátott Ibis Styles Budapest Airport Hotel építése várhatóan mintegy másfél évig tart majd. 

Egy álom vált valóra, nagy nap nekünk" - mondta a sajtótájékoztató megnyitásaként Hardy Mihály, a BUD Zrt. kommunikációs igazgatója. Fontos állomása az Ibis Styles Budapest Airport Hotel a reptér fejlődésének. Budapest komolyan fejlődik, mint légi teherszállító és elosztó állomás, folyamatosak az építkezések, de az utasokra kevesebb figyelem jut, ezért ez a projekt nagyon jelentős.

Az új repülőtéri szállodával tovább növeljük a Budapest Airport vonzerejét, erősítjük versenyképességünket a régióban. Az elmúlt évek rekord mértékű, kétszámjegyű utasforgalmi növekedése Budapesten, amely az idén is folytatódik, még sürgetőbbé tette ennek a hotelprojektnek a gyors megvalósítását" - hangsúlyozta Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „az új hotel megépítése szervesen illeszkedik a BUD 2020 névre keresztelt, mintegy 50 milliárd forintos repülőtér fejlesztési programunkba. A hotel leendő vendégei között éppúgy megtaláljuk majd az üzletembereket, a konferenciák résztvevőit vagy éppen a hétvégi városlátogatásra érkezőket, mint az itt éjszakázó repülőgépek személyzeteit."

A szálloda és konferenciaközpont a BUD Budaoest Airport Zrt. és a Wing Zrt. közös fejlesztése, amelyben egyszerre funkcionális, gazdasági és építészeti értéket is kívánnak teremteni. A beruházást a Market Zrt. a kivitelezi, és az Exim bank a finanszírozza a BUD Zrt. és a Wing Zrt. saját forrásai mellett. A mintegy másfél év alatt megvalósuló beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint lesz.

Noah Steinberg, a Wing vezérigazgatója kiemelte, hogy az ingatlanszektor a gazdaság nagyon fontos motorja és nagyon lényleges, hogy legyenek stabil és komoly szereplők, amilyen a Wing Zrt. is. Jelenleg is több, mint 100.000 m2 ingatlanfejlesztés van általuk folyamatban.

Budapest az egyetlen az európai fővárosok közül, ahol mindeddig nem volt a terminálhoz kapcsolódó reptéri szálloda. Ibis-szel sikerült megegyezniük a létesítmény üzemeltetéséről, ami nagyon lényeges, mert fontos a jó design, a magas minőség. Ez lesz a külföldiek első benyomása, Magyarországról, jónak kell tehát lennie - hangsúlyozta. Az itt helyet kapó vendéglátói egységek, konferenciatermek kiváló lehetőséget nyújtanak majd a gyors tárgyalásokra.

Jules Clavier, az Orbis Hotel Group (az Ibis hotelek üzemeltetője) regionális képviselője kiemelte, hogy Budapest remek üzletkötő hely, ezért nagyon fontos ez a szálloda és ez garantálja a sikerét is. A 21. század elvárásainak megfelelően egy „design hotel" kialakítása a cél, ami nagy küldetés és izgalmas munka.

A Szerdahelyi László tervezte épület évtizedekre egyedülálló szálloda lesz Magyarországon, a tervek megalkotásánál nagy tervezői szabadságot hagytak annak érdekében, hogy a lehető legegyedibb létesítmény jöhessen létre, amelynek fő kialakítási szempontjai a kreativitás, a humor és a kényelem lesznek.

A szálloda látogatói köre bár alapvetően az üzleti szférából kerül majd ki, számolnak az üdülők és átutazók igényeinek kielégítésével is. Ferihegy Európa egyik legnagyobb alapterületű repülőtere, ezért hatalmas lehetőségeket rejt. A szálloda elhelyezése nagy kérdés volt, de a bíznak benne, hogy a lehető legjobb döntés született.

Az épület egy hagyományos szálloda lesz, amire nem érvényesek a nemzetközi repülőterek szigorú biztonsági előírásai, ugyanakkor számos praktikus elem visszaköszön majd a terminálokból. Ilyen lesz a repülőtéri információs rendszer a szállodára való átvezetése, de a terminálokkal fedett folyosó létesít majd közvetlen kapcsolatot.

Az ötszintes épület alsó szintjén helyezkednek el a közösségi funkciót ellátó egységek, míg a felső négy szint szállodai szobáknak ad helyet. A belső design reflektál a reptéri elhelyezkedésre. Fontos célnak jelölték meg az építtetők, hogy a látványtervek tökéletessége valóban megvalósuljon.