Közélet, hírek

Hatalmas magyar siker az EUROPAN 11 tervpályázat szegedi helyszínén

2011.12.19. 09:55

A francia alapítású EUROPAN mára a kontinens legnépszerűbb és talán legnagyobb hatású városépítészeti tervpályázati rendszerévé vált. Az EUROPAN 11 magyarországi helyszíne Szeged Rókus városrészének hasznosítás előtt álló erőmű területe volt, a kiírásra 60 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 41 pályaművet adott be. Ezért is tekinthető hatalmas sikernek, hogy Kun Tamás, Mezey Tamás és Álmos Gergely munkája győzött, s egy másik magyar terv, Vesztergom Ádám, Láris Barnabás, Gyüre Borbála, Csontos Csenge és Farkas Anett projektje dicséretben részesült.

A francia alapítású, de mára európai szintűvé fejlődött, kétévente megrendezett EUROPAN Nemzetközi Építészeti- és Városépítészeti tervpályázat célja az, hogy egy európai szintű hálózaton keresztül segítsen az önkormányzatoknak abban, hogy a legbonyolultabb helyszíneikre friss és előremutató, az adott helyzetet legjobban megoldó tervek szülessenek, és kerülhessenek megvalósításra. Mára az EUROPAN a kontinens legnépszerűbb és talán legnagyobb hatású városépítészeti tervpályázati rendszerévé vált.

Az EUROPAN önálló nemzeti szervezetek európai szintű szövetsége, mely városépítészeti tervpályázatokat szervez. A tervpályázatokat közös tematika, időbeli ütemezés és szabályok szerint az egyes országok önállóan szervezik.

 

 

 

A 17 európai tagország által megszervezett 11-es tervpályázati ciklusban 49 helyszínre közel 3000 tervező csapat regisztrált Európa-szerte. A tervpályázati helyszínekre beadott tervek száma meghaladta a 1800-t. A magyarországi helyszínre a 60 regisztrált nemzetközi tervezőcsapat összesen 41 pályaművet adott be.

 

 

 

Szeged, EDF-Démász Erőmű Terület:

Az EUROPAN 11 magyarországi helyszíne Szeged Rókus városrészének hasznosítás előtt álló erőmű területe volt, ahol az elsődleges cél a terület városszövetbe integrálása. A meglévő épületállomány részbeni megtartásával és hasznosításával, a szükséges bontások után egy teljesen új térbeli és funkcionális rendszert kellett a területre megtervezni, ahol nagy hangsúlyt kap az új közterek rendszere, valamint az iroda, szabadidős, szálláshely-, lakó-, kereskedelmi és kulturális funkciók változatossága. A tervpályázati ciklus lebonyolítása az EDF Démász Zrt. és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata szakmai és anyagi támogatásával vált lehetségessé.

 

 

 

A Szegedi tervpályázat eredménye:

Az EUROPAN tervpályázat szabályaival összhangban a bíráló bizottság egy első- (winner) és két harmadik díjat (honourable mention) adott ki. A pályázat második zsűrifordulójába további öt pályamű került.

Győztes pályamű:

04 - JD 827 - RED BALLOON
Kun Tamás (építész), Mezey Tamás (építész), Álmos Gergely (építész)
AMK+ Stúdió
Budapest, Magyarország

Dicséretben részesült tervek:

02 - LV 132 - LINKED INTEGRATION
Vesztergom Ádám (építész), Láris Barnabás (építész), Gyüre Borbála (tájépítész), Csontos Csenge (tájépítész), Farkas Anett (építész hallgató)
Budapest, Magyarország

17 - HO 329 - CULTIVATING RÓKUS
Laura Bradley (építész), Sarah Robinson (építész), Isabella Percy (építész)
London, Egyesült Királyság

További, a második zsűrifordulóba jutott tervek:

06 - AK 222  - DOMB
Zotti Ambra (építész), Kukorelli Péter (várostervező), Kovács Enikő (tájépítész hallgató), Vas Gabriella (író), Rachel Abrams (városervező)
Faro, Portugália

08 - YL 995 - STOP
Gyulovics István (építész), Nagy Balázs (építész), Nedeczky Zsolt (építész)
Budapest, Magyarország

09 - BF 158 - LINES OF FORCE
Kállay Ferenc (építész), Bíró Béla (építész), Nagy Béla (építész), Fodor Dániel (építész), Batizi-Pócsi Gergő (építész)
Debrecen, Magyarország

25 - B0 121 - BOUNDARY
Győrffy Zoltán (építész), Novák Róbert (építész), Novákné Gulyás Lívia (építész)
Debrecen, Magyarország

36 - AE 011 - SZEGED 2.0
Garavelli Maria Cristina (építész), Greco Elisa, Govoni Filippo (építész), Orsini Federico (építész), Russo Riccardo (építész), Carotenuto Rosario (építész), Ferraresi Enrico (építészhallgató), Chiarelli Andrea (építészhallgató)
Ravenna, Olaszország

A bíráló bizottság elnöke Klaus KADA építész (Graz/Aachen) volt.

A tervek értékelésének folymatában részt vett: Liza FIOR építész (London), Mirza MUJEZINOVICS építész (Oslo), Rolf TOUSIMSKY építész (Salzburg), Angelika SCHNELL építészteoretikus (Berlin/Bécs), Kaye GEIPEL építészkritikus (bauwelt Berlin), Wolfgang SCHOEN beruházó (Linz), Patrick GMÜR várostervező (Zürich), Sabine OPPOLZER újságíró (ORF/ Bécs), LÉVAI Tamás építész (Budapest), Lulzim KABASHI építész (Zágráb), ONGJERTH Richárd építész (Budapest), BAROSS Pál ingatlanfejlesztési szakértő (Budapest), SÁNDOR Gergely építész (Budapest), FEHÉR Éva főépítész (Szeged), ÁBRAHÁM Zoltán ingatlanfejlesztő (EDF Démász/Szeged) valamint Bern Vlay építész és Szabó Árpád DLA építész az EUROPAN Ausztria és EUROPAN Magyarország képviseletében.

További információk a szegedi helyszínnel kapcsolatban, valamint a zsűri jegyzőkönyvek megtekinthetőek az EUROPAN Magyarország honlapján. A tervpályázat további helyszíneinek eredményei elérhetőek a weblapon.

Ongjerth Richárd                                                             Szabó Árpád DLA
Nemzeti Titkár                                                              Nemzeti koordinátor

EUROPAN Magyarország Titkársága
2011. december