Programok

Haza a kövekben – Simko Pál előadása

2020.01.21. 10:00

Az MMA MMKI szlovákiai magyar építészeket bemutató előadás-sorozatában ezúttal Simko Pál kassai építész mutatkozik be 2020. január 30-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban. 

Sekan János és Simko Pál kassai építészek pályafutása még a szocialista éra kolosszális tervező- intézetében kezdődött, ahol viszonylag közeli munkatársak voltak.   A rendszerváltozás nagy átrendeződései után bár nem működtek egy építészirodában, több pályázaton és munkán vettek részt közösen.  A legutóbbi gazdasági válság is talán adott egy impulzust ahhoz, hogy immár lassan tíz éve „egy fedél alatt” de hol külön-külön hol pedig együtt gyűjtögessék pontjaikat az építészet „nagy képeskönyvében.”

Simko Pál főleg épülettervezéssel Sekan János pedig inkább települések rendezési terveivel, valamint Kassa  városrendezési terveinek történeti kutatásával foglalkozik. Hol külön, de egymást figyelve, hol pedig szorosan együttműködve dolgoznak minimális létszámú munkatárssal. Koruknál fogva (bár még nem matuzsálemek) részben retrospektíváról is lehet beszélni, de talán pont  közös „élő” munkáik nyitnak újabb perspektívát építészetüknek. Kassa és szélesebb régióján kívül vannak épületeik Modoron, Szencen és Magyarországon is.

Tevékenységük területe inkább perifériának számít úgy a megrendelő pénzügyi háttere, mint a létesítmények volumene és helyszíne szempontjából is. A periféria felvállalása viszont számukra lehetőség is és semmiképpen nem jelenti az ambíciók hiányát.

Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa

 

Haza a kövekben – Simko Pál előadása
Az Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének rendezvénye
Időpont: 2020. január 30. 18.30 
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)
Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot jelezni szükséges az MMA-MMKI honlapján.

A tavaszi félév további előadásainak időpontjai: Kopják Péter 2020. február 20; Bartal Zoltán 2020. március 26; Smidt Tamás 2020. április 30.; Pásztor Péter 2020. május 28.