Közélet, hírek

Hello turiszt! Nagyszabású fejlődés előtt a Balatontourist

2005.06.30. 09:16

Sajtóközlemény

A Veszprém Megyei Közgyűlés 2005. június 16-i döntése értelmében az SCD Balaton Holding Rt. vásárolta meg a Balaton északi partjának legnagyobb turisztikai cégét, a Balatontourist Részvénytársaságot. A közgyűlés idén tavasszal hirdette meg a cég eladását. Az információs memorandumot tízen vásárolták meg, de végül csak két cég adott be pályázatot. Az SCD Balaton Holding Rt. a 4,04 milliárd forintos vételáron felül kötelezettséget vállalt 4.,1 milliárd forintos tőkeemelésre is, továbbá negyvenmilliárd forintos fejlesztéssel kívánja vonzóbbá tenni a Balaton északi partját.

 

A Balatontourist Rt. a Balaton északi partján 13 kempinget és egy szállodát üzemeltető cég alkalmazottainak száma 170. Éves árbevétele 2002-ben 1,3, 2003-ban 1,4 milliárd forint volt.

A cég kempingjeiben naponta 12 000-en, nyaralóházaiban 420-an, magánvillákban és apartmanokban 1 200-an, bérelhető lakókocsikban és sátrakban pedig 460-an üdülhetnek a főszezonban. A Balatontourist tavaly összesen 80 000 vendéget fogadott, a balatoni összes külföldi vendégéjszakák 66 százalékát - 521 000 - a cég kempingjeiben töltötték.
Az SCD csoport egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását a Siotour Rt.-t az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től. A csoport tavaly nyáron nyilvánosságra hozta a Balaton déli partjára irányuló fejlesztési terveit. Ennek keretében elsőként több százmillió forintos költséggel a siófoki Aranypart-kemping fejlesztését és korszerűsítését kezdték el, mellyel az idei szezonra a kemping már eléri a négycsillagos besorolást.
Június első napjaiban a Club 218 apartman jellegű lakópart kivitelezése is elindult, szintén Siófokon.

 

Az egyik legjelentősebb beruházás Zamárdiban valósulhat meg, ahol összesen mintegy 18-19 milliárd forintos fejlesztéssel a jelenlegi három autós kemping területén világszínvonalú üdülő-szórakozató központ épül - jachtkikötővel, villaparkkal és vízi szórakoztató központtal. A Balaton-parton egyedülálló fedett vízi szórakozató központot 2007 második felében adják át, amennyiben az illetékes hatóságok áldásukat adják a tervekre.

A Siotour balatonszemesi 16 hektáros kemping-és nyaralótelepén - a kemping fejlesztése mellett - családi wellness hotel építését is tervezi az SCD Csoport.

A Balatontourist megvásárlásával ez a fejlesztési terv már egy átfogó, az egész Balaton térségét érintő programmá válik, közel 90 milliárd forint értékben. A cégcsoport elképzelései között olyan hosszú távú és komplex turisztikai fejlesztési program megvalósítása szerepel, mely minden igényt lefedő idegenforgalmi portfolió kialakítására ad lehetőséget, de elsősorban a belföldi vendégek visszahódítása és megtartása a cél. A nagyszabású fejlesztési terv keretében kempingfejlesztés, fedett szálláshelyek bővítése, mobil home-ok és telepített lakókocsik elhelyezése, konferenciaközpont, hotel és termálfürdő megépítése is szerepel. A kempingek egységes arculattal való ellátását is tervezi a cég, recepciókat, irodákat, információs szobákat terveznek. A kikapcsolódást elősegítendően minden kempingbe épülne egy "vizes sziget", ami magában foglal egy gyermekmedencét, csúszdát, és melegvizes ülőmedencét.

Amennyiben megvalósulnak a beruházási és fejlesztési tervek, azok hosszú távú multiplikátor hatással lehetnek az érintett településekre. Javulhat a gyorsforgalmi utak minősége, új munkahelyek létesülnének, az egyre növekvő látogatószám által az önkormányzatok magasabb adóbevételt tervezhetnek, és nem utolsó sorban megszűnhetne a Balaton egypólusossága.


Az SCD csoportról:

Az idén ötéves SCD Csoport immár az ingatlanfejlesztés mellett az idegenforgalom és az építőipar területén is jelentős érdekeltséggel bír. Az elmúlt években kimagasló eredményeket értek el a vidéki termálhotel-fejlesztésekben: a tapolcai Hunguest Hotel Pelion és a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua Sol után tavaly adták át a 193 szobás büki Hunguest Hotel Répce Gold-ot. Az összesen 10 milliárd forint - 40 millió euró - értékben Tapolcán, Hajdúszoboszlón és Bükfürdőn létrejött hotelek együttesen 600 új, világszínvonalú szállodai szobát jelentenek, és több mint 400 új munkahelyet teremtettek.

Az SCD csoport ezen kívül az ország több pontján - így Budapesten, Debrecenben, Hajdúszoboszlón - lakóházakat és kereskedelmi egységeket is épített.
A cégcsoport tagja a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb építőipari vállalata, a Pannon-Team Kft, és az A4 Studio Építésziroda is.
Az SCD csoport befektetéseinek összege 2004 végén közel 20 milliárd forint volt.

A cégcsoport 2004 nyarán vásárolta meg a Siotour Rt.-t, s ezzel egyidőben elindult a balatoni régió egyik legjelentősebb turisztikai beruházás-sorozata. A déli part kempingjeinek korszerűsítését és fejlesztését már elkezdték, ezt követően szálloda, gyógyfürdő és konferenciaközpont építésével folytatódik az összesen ötvenmilliárd forintos idegenforgalmi beruházás.

A cégcsoport veszprémi beruházása 2004 novemberében kezdődött el. A Cédrus lakóparkban 2005-ben 273 lakást adnak át, majd az ezt követő második szakaszban egy szolgáltatóház és újabb 50 lakás kivitelezése fejeződhet be.