Pályázatok/Nemzetközi

Hello Wood 2015: fókuszban a falu és az építészeti oktatás

2015.04.22. 10:08

A Hello Wood 2015-ben elnyerte a világ egyik legfontosabb építészeti díját, az Architizer A+ Awardot Learning, azaz tanulás kategóriában. Idén két alkotótábort is rendeznek építészhallgatóknak és fiatal szakembereknek; az egyiket Csórompusztán, a másikat Csopakon.

A csórompusztai nemzetközi tábor témája idén a falu, és olyan meghívott workshop-vezetők vesznek rajta részt, mint az Invisible Studio és a Studio in the Woods alapítója, valamint a Cambridge-i Egyetem design-tanszékének munkatársa, Piers Taylor; az ArchDaily 2014-es Building of the Year díjának nyertese, a japán Katsuya Fukushima; illetve az izraeli székhelyű 72 Hour Urban Action alkotói csoport alapítói. Csopakon harmadik alkalommal rendez tábort a Hello Wood, idén Balatoni Hekk címmel, melynek központjában a hazai egyetemek közötti kapcsolatépítés lesz, és az építészeti oktatás kérdéseire is keresi a választ. A tábor fókuszába a helyismeretet, az alapos előkészítést és a genius locit helyezik, és egy olyan alkotást hívnak életre, amely valós igényekre reagál és akár évekig is a helyén maradhat. A csórompusztai táborra kiírt felhívás itt elérhető, a csopaki táborra kiírt felhívás itt. A szervezők a jelentkezéseket május 16-ig várják.

Ebben az évben immár hatodik alkalommal rendezik meg a nemzetközi nyári alkotófesztivált július 11 és 19. között Csórompusztán, Kapolcs mellett, amelyen a résztvevőknek 12 különböző installáció elkészítésére lesz lehetőségük. Az idei évben a tábor témája a falu, társkurátora pedig Muszbek Johanna, a new yorki Diller Scofidio + Renfro építésze. Az egy hét alatt felépített Hello Wood Falu a tábor után megnyílik a nyilvánosság számára is, és előadások és bulik helyszínévé válik. Az elkészült installációkat bemutató kiállítás a Kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat egyik kiemelt helyszíne lesz, valamint megjelenik a Sziget Fesztiválon és a Design Hét Budapesten.

A Hello Wood azért szervez Balatoni Hekket Csopakon (június 29. és július 5.), hogy a jól ismert Balaton-parti vizualitást, az építészet és a design eszközeivel kicsit végre meghekkeljék! Olyan funkcionális építészeti alkotások létrehozása a cél, amelyek a strandolás, a pihenés, a Balaton vagy a part élvezetét, ezek egy-egy jól meghatározható elemét szolgálják.

A Hello Wood Európa egyik vezető építészeti tábora: a tavalyi év során 25 ország mintegy 120 építésze vett részt a nyári alkotótáborban. A Hello Woodon készült munkák két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. A tábor idén elnyerte a rangos Architizer A+ Awards “Learning” kategóriájának díját, sőt, a kategória közönségdíját is a magyar csapat kapta.

A pályázati felhívások a Hello Wood honlapján elérhetőek. Itt láthatóak az elmúlt év alkotásainak fotói és videója.