Épületek/Közösségi építés

Átfedések. A Hello Wood Argentína 2020 installációi

2020.03.20. 07:37

Színpad, kilátó, lakóterek vagy éppen kígyóbőrt imitáló installációk készültek a Hello Wood argentin alkotófesztiválján. Az oktatási platformként induló, ma már építészeti stúdióként is tevékenykedő Hello Wood 2017-ben indította el a világ másik felén nemzetközi alkotótáborát.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Hello Wood építészeti alkotófesztiváljainak argentin kiadását. Az oktatási platformként induló, ma már építészeti stúdióként is tevékenykedő Hello Wood 2017-ben indította el a világ másik felén nemzetközi alkotótáborát. A dél-amerikai tábor helyi partnerek, a MANDARINA design ügynökség és a TACADI építésziroda (Bea Palacio, Mercedes Palacio, Jerónimo Fanelli) és Marcos Llerena szervezésében valósul meg.

A Buenos Airestől 160 kilométerre fekvő Ceibasban az egy hetes tábor alatt a hallgatók nemcsak egy intenzív közösségi élményt, hanem a „learning by doing", a csinálva tanulás módszertanát is megtapasztalhatták. Ez idő alatt 11 installáció készült az Argentínából, Brazíliából, Hollandiából, Paraguayból és Uruguayból érkező oktatók vezetésével. Az idei tábor témája a Superposición, azaz Átfedések volt. Ez összhangban van a Hello Wood alapvetésével is, vagyis a koncepciók, anyagok és tapasztalatok átfedésével, hiszen a program egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel rendelkező építész generációk az építésen keresztül kapcsolódjanak a tudáscsere és innovatív gondolkodás eszközeivel.

„Az egy hetes intenzív építés és a kézzel építés élményének megtapasztalása, a struktúrákkal és az anyaggal való kísérletezés, a tudáscsere az argentin táborban is pozitív hatással van a résztvevőre, ahogy az itthoni táboroknál is ugyanezt tapasztaljuk. Nálunk, azaz a magyar táborokban is évről évre változó téma mentén készülnek az installációk, folyamatosan alakítjuk a koncepciót, próbáljuk megtalálni az építészek és hallgatók számára legérdekesebb, leginspirálóbb vezérelvet. A program alakításánál fontosak a helyi kapcsolatok, mindenhol a helyi lehetőségekhez, adottságokhoz szabott a tábor. Argentínában is megvan a közös vezérvonal, a kurált tartalom és adott alapanyag paraméterek, de alapvetően olyan installációkat várnak, amelyek utána köztéri projektként is megállják a helyüket, akár egy város főterén, akár a Lollapalooza fesztivál forgatagában. Tehát stabilnak, könnyen szétszerelhetőnek kell lenniük és jól szállíthatónak.

Az építészfesztivált velünk folyamatosan egyeztetve, de önállóan szervezik az argentin partnereink, mivel ott ők vannak hazai terepen. Csapatmunkában történik a projektek kiválasztása is, hiszen az alapvető értékekben, módszertanban egyetértés van. Nem véletlen, hogy kölcsönösen látogatjuk a magyar és az argentin tábort is a kinti partnereinkkel, a szervezés egy oda-visszaható inspiratív folyamat. Tábor közben előfordul, hogy véletlenszerűen jönnek új ötletek, melyeket visszaforgathatunk a módszertanba." – meséli Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója.

A Hello Wood argentin verzióját is megannyi ötletes forma, sokszínű installációk és csapatok alkotják. Az ottani szervezők beszámolója alapján és a tábori fotókat elnézve azt látni, hogy a résztvevők ugyanúgy elvarázsolva és energiával, ötletekkel feltöltve érzik magukat, ahogy az a magyar táborokban is tapasztalható. A közösségteremtő, intenzív egy hetes építés eredményeként több funkcionális installáció és szoborszerű alkotás is felépült. Így a tábor területén áll egy kilátó (Palimpsesto), amely megmászása közben emeletenként megpihenhet a látogató és felváltva szemlélheti a természetet és az építmény anyagát, struktúráját. Jenga néven felépült egy szabadtéri programoknak helyet adó színpad, melynek érdekessége, hogy a rendelkezésre álló anyagot a csapat vágás és mindenféle módosítás nélkül használta fel. A közösségi vagy épp kulturális programok helyszíne másokat is megihletett, így létrejött a Ginga és a könnyen szerelhető és szállítható Carpa Itinerante is, ahol a koncertek, színielőadások mellett akár vásárok megtartására is lehetőség van. Az Interfaz fantázianévre keresztelt, felhőre emlékeztető installáció, a kockák halmazával beszélgetések helyszíne. De a lakótereket, sőt egy hatalmas kígyót (bár a készítők szerint sálat) idéző installációk is készültek.


 

A projektek:

Jenga
Csapatvezetők: Equipo de Arquitectura (Horacio Cherniavsky, Viviana Pozzoli, Roque Fanego)

Palimpsesto

Csapatvezetők: MASA (Martin Pronczuk, Santiago Saettone) + Anibal Bizzotto

Interfaz
Csapatvezetők: 2001 Estudio (Damián E. Basalo, Emiliano González, Ignacio Tau)

Chispa
Csapatvezetők: Paschetta + Cavallero Arquitectos (Leticia Paschetta, José Cavallero)

Carpa Itinerante
Csapatvezetők: Huarte Pugliese Arquitectos (Gabriel Huarte, Fabrizio Pugliese)

Cubo3
Csapatvezető: Ate Estudio (Fernando Álvarez De Toledo)

K-Áureo
Csapatvezetők: Ralph Tomas Bravo Nieto + Ramiro Gutierrez Corvalan

Benching
Csapatvezető: Nasepop (Daniel Stroomer)

Ginga
Csapatvezetők: Giovanna Taques, Guilherme Schmitt, Victor Escorsin

Vintersol
Csapatvezetők: Agustina Alaines, Max Gabriel Pinto
 

Fürdős Zsanett