Közélet, hírek

Heteken belül elkezdődhet az Állatorvostudományi Egyetem kampuszfejlesztése

2022.10.14. 15:29

A beruházás keretében a Steindl Imre által tervezett épületek közül többet felújítanak a VII. kerületben. Az első ütemben kerül sor a patinás B és C épület korszerűsítésére, amelyek esetében a belső tereket és a homlokzatokat a műemléki értékek megőrzésével újítják fel az egyetem közlése szerint. 

Heteken belül megkezdődik az Állatorvostudományi Egyetem István utcai kampuszfejlesztésének első szakasza, az épületek felújítása 2023 második félévében zárul – közölte az intézmény. A nettó 5,2 milliárd forintos beruházás részeként a kampusz Steindl Imre által tervezett épületei közül több is megújul.

A kampuszfejlesztés első lépéseként megújuló épületekben működő oktatási egységeket átmenetileg az egyetem Rottenbiller, illetve Bethlen Gábor utcai részlegeiben helyezik el, amelyeket a szükséges mértékben felújítanak. Ezekkel a munkákkal párhuzamosan végzik el a közműfejlesztést, majd megkezdődik a patinás B és C épület korszerűsítése, amelyeknél a belső tereket és a homlokzatokat a műemléki értékek megőrzésével újítják fel. A költözést az oktatás zavartalanságának megőrzése érdekében a téli vizsgaidőszakra tervezik.Sótonyi Péter rektor arról beszélt, hogy az egyetem jövője szempontjából történelmi jelentőségű a kampusz átfogó fejlesztése, ami tovább erősíti az intézmény nemzetközi szerepét. Az egyetem tájékoztatása szerint az épületek felújításával együtt rendezik a parkot is, az értékes fákat megóvják, átültetik. Az átfogó fejlesztés az Üllői haszonállat-klinika kialakításával kezdődött, amellyel a felsőoktatási intézmény klinikai vertikuma teljessé vált.Az iskola 1871 és 1881 között költözött a jelenlegi helyére, az akkor emelt épületek még ma is az állatorvoslást szolgálják - olvasható az egyetem honlapján. A műemléki védelmet élvező, vöröstéglás épületeket az ereszek alatt reneszánsz stílusú Zsolnay kerámiacsíkokkal díszítették, ám sajnos a II. világháború és az azt követő mulasztások sok elem pusztulását okozták, ezért eredeti díszcsík már csak az épületek egy részén látható. A régi épületek közül a könyvtári és a belgyógyászati maradt meg eredeti formában, a többiek új szárnnyal vagy emelettel bővültek. 1976-ban új komplexum épült a kampusz északkeleti részén Elekes László tervei szerint. 

Az uinós közbeszerzési értesítő szerint az egyetem még 2019-ben szerződött az Incorso Építész és Építő Műhely Kft.-vel és a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társasággal az időközben kiemeltté tett beruházás tervezési munkáira. A leírás alapján a kampuszon helyet kapna egy "új építésű középmagas épület", felújítanák a B, C, H, I, J, K, L, M, N jelű épületeket, a főépületet és melléképületeket, elbontanák a G és az F épületet, valamint a B épület utólagos toldalékait (ide kerülne majd az új szárny). A terveket 2019 decemberében adták be engedélyezésre, ám a jóváhagyó döntésre, illetve annak véglegesítésére csak idén januárban került sor az ÉTDR szerint. Az adatbázisban látványterv is elérhető a leendő épületről: