Épületek/Lakóépület

Hikari, az új vízparti "város" Lyonban

2016.04.27. 14:30

A három vegyes rendeltetésű komplexumot magába foglaló Hikari japánul fényt jelent. A nemzetközileg is elismert japán építész, Kengo Kuma által tervezett épület megjelenésében is a tervező fényhez és átláthatósághoz való affinitását tükrözi. A természet ihlette Hikari az első vegyes rendeltetésű létesítmény Franciaországban. 

Hikari, az első pozitív energia mérlegű vegyes rendeltetésű létesítmény Franciaországban

Franciaországi első fenntartható környékén, Lyonban, egy pozitív energia mérlegű vegyes rendeltetésű létesítmény, amelyet a Bouygues Immobilier hozott létre Toshiba technológia beépítésével, a lyoni intelligens közösség szimbólumává vált. Ez egy olyan intelligens villamosenergia elosztó modell, amely Nagy-Lyon és a megújuló energiákat, környezetvédelmi és ipari technológiákat támogató NEDO japán kormányzati hivatal 2011-ben indult partnerségének eredménye. Ahogyan azt a COP21 klíma konferencia megállapította, a Hikari ízelítőt nyújt azon megoldásokból, amelyek képesek jövőnk városai átalakítására. 

A projektet egy új vízparti városként valósították meg Lyon (Franciaország) déli részénél, a folyók összefolyásánál. Kengo Kuma és társai három épületet terveztek irodák, lakások és kereskedelmi létesítmények részére egyetlen „fényfolyamként”. Az épületen kialakított bemetszések (bevágások) finom lépcsőzetességgel oszlanak meg a szintek és a beépített napenergia panelekkel rendelkező üvegezett felületek között. A természetet és az embereket egy egész finoman kialakított irányító fény segít összekötni. A helyi kőzet bőséges alkalmazása hozza létre azt a szürke megjelenést, amely szögei fokozatosan változnak a fény és árnyék változatos megjelenítését biztosítva, miközben harmonizál a vízfelületek csillogásával is.

Az új Hikari épületet – ‘hikari’ japánul fényt jelent – Kengo Kuma japán építész tervezte. Európa első pozitív energiájú vegyes használatú városi épületblokkja példamutató környezetvédelmi teljesítményt képvisel, mivel valamivel több energiát hoz létre, mint amennyit fogyaszt. Az apartmanok, üzletek és irodák által felhasznált energiát az AGC Glass Europe SunEwat XL üvegezett napelemei állítják elő. Ez az üveg, amely homlokzatként beépítve 520 m2-es felületet borít be és fényelemeket (fotovoltaikus elemeket) tartalmaz, szabályozza a lakásokba kerülő napenergiát és évente 15 000 kWh villamosenergiát állít elő. Ez fedezi az épületblokk energiaszükségletének egy részét. Ugyancsak kiemelkedő jellemző az az innováció, ahogyan a pontrögzítéses fényelemekből álló nagyméretű lapokat egyedülálló módon beépítették; kielégítve az építész azon igényét, hogy kombinálja az esztétikát a funkcionalitással.

Gérard Collomb, Lyon szenátora és polgármestere valamint a Nagy-Lyon városi hatóság elnöke, Ichiro Ogasawara, a franciaországi japán nagykövetség minisztere, Horishi Kuniyoshi, a NEDO ügyvezető igazgatója, Mario Dionisio, az Európai Bizottság Energiaügyi Általános Igazgatóságának műszaki vezetője, François BerIère, a Bouygues Immobilier vezérigazgatója, valamint Shinichiro Akiba, a Toshiba Community Solutions elnöke szeptemberben avatták fel a Hikarit.

A Nagy-Lyon szívében elhelyezkedő épület komplexum nagyságrendje és az innováció puszta mérete a Hikarit Európa legnagyobb demonstrációs célú projektjévé teszik. A közhivatali és magánszektor közötti, a számos francia és japán partnert magában foglaló példamutató erejű együttműködés eredménye, a Lyoni Intelligens Közösség foglalkozik az energiahatékonyság, a kombinált szállítás, a felhasználói szerep és az ezekhez tartozó irányítási eszközök összes kérdésével. Ez magában foglalja a Hikari, egy pozitív energia mérlegű épületcsoport megépítését, a közös használatú elektromos hajtású jármű flotta elindítását, energiafigyelő rendszerek létesítését a lakóingatlanoknál, valamint egy olyan rendszer alkalmazását, amely lehetővé teszi az energiafogyasztási adatok elemzését a projekt során.

A 12 800 m2-es, három vegyes rendeltetésű – irodák, üzletek és apartmanok – komplexumot, a Hikarit, melynek jelentése japánul „fény”, a nemzetközileg elismert japán építész, Kengo Kuma tervezte. Az ő rendkívüli, az átláthatósághoz és a fényhez kapcsolódó affinitása tükröződik egy, a természet által ihletett, rendkívül modern építészeti tervezési megközelítésben.

A megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó innovatív technológiákkal felfegyverezve, a Hikari egy teljes év alatt több energiát állít majd elő, mint amennyit felhasznál. Ez a célkitűzés három fő tényező segítségével valósul meg:

 • bioklimatikus építészeti kialakítás, amely magába foglalja a napvilág és a megfelelő anyagok optimális hasznosítását;
 • a helyszíni energiatermelés: a repceolajjal kombinált villamos- és hőenergia termelő mű- és a fényelemes erőmű összesen 476 MWh energiát állít elő évente (1523 MWh elsődleges energiát a tervező hatóságok által meghatározott együtthatókkal számolva). A mintegy 160 háztartás fogyasztási egyenértékét figyelembe véve, ez a létesítmény villamosenergia igényének 80%-át és fűtési igényeinek 90%-át fedezi. A napenergia átalakítására szolgáló fényelemek, a geotermikus rendszer valamint egy abszorpciós hőszivattyú teszik teljessé az energiarendszer eszközeit;
 • egyesített energiaforrások és adatelemzés: az energiahatékony épület lévén biztosítja, hogy a fűtés és hűtés minimális szinten legyen, összhangban a műszaki megoldások (mint a kombinált villamos- és hőenergia előállítás, energia tárolás és energia visszanyerés) által előállított fölös energiák optimális hasznosításával.


Egy kivételes lakóhely víz és ég között

“A XX. században az emberek azt hitték, hogy fontos, hogy egy épület formája igazodjon annak funkciójához. A XXI. században azonban a funkció a természetet követi. Az építészet nem olyan dolog, amit mi határozunk meg, hanem azt a természet diktálja.” - vallja Kengo Kuma, a Hikari építésze.
A Place Nautique kiváló helyén, Minami 32 felső kategóriás, kettős kilátással rendelkező apartmanjai a kertekre és a kikötő medencére néznek. A négy tetőtéri lakás az elegancia és a nyugalom megtestesítője, és ékszerként ragyognak a Hikari koronáján. Ezeket a luxus lakásokat az SLC Pitance alakította ki.

A program

 • Higashi: egy 5 263 m²-es, hétszintes irodaépület
 • Minami: egy 3 400 m²-es, 32 egységből álló apartman épület
 • Nishi: egy olyan épület, amely rendelkezik 2 246 m2 iroda területtel 5 szinten, valamint négy felső kategóriás tetőtéri apartmannal
 • 1 000 m² üzlethelyiség, étterem és közösségi szolgáltatások találhatóak a három épület földszintjén
 • 88 parkoló hely

 

A SunEwat XL laminált biztonsági üveg beépített mono- vagy polikristályos napelemes cellákkal.

Elektromos áramot termel, miközben építő anyagként funkcionál. Két darab edzett üveg összeszereléséből áll, lehetőleg egy extra-clear (csökkentett vastartalmú színtelen üveg) külső oldallal, ezáltal maximalizálva az áram termelést. A belső oldal lehet extra-clear, színtelen, színezett, szitanyomott vagy bármely egyéb üvegtípus.

A csatlakozó egység a modul sarkában található, lehetővé téve az elektromos kapcsolatot a napelemes berendezéshez.

SunEwat XL készülhet hőszigetelő (Thermobel) szerkezetből, hogy gondoskodjon a hőszigetelés szükséges szintjéről. A SunEwat XL-re és a Thermobel SunEwat XL-re 10 év termékgarancia ad biztosítékot.

A SunEwat napelemes modul „bevetése” javítja az épület energia háztartását és kiemeli annak környezetbarát arculatát.

Előnyei

A SunEwat napelemes modulok megfelelnek minden vonatkozó esztétikai és funkcionális követelményeknek és észrevétlenül integrálhatóak az épületekbe. A hétköznapi anyagok helyett használható. A cellák közti tér változtatható aszerint, hogy hogyan szabályozzuk a modulok fényáteresztését. A termékek egyedi igényre gyártva határtalan alkalmazási lehetőséget adnak az építészeknek, hogy kombinálják az elektromosság előállítását:

 • † a homlokzatokkal,
 • † mennyezetekkel
 • † napernyőkkel
 • † korlátokkal
 • † egyéb tulajdonságokkal
 • † Újdonság: nem szellőző parapet üvegként használva a Sunewat XL megtartja magas hőmérsékleten a tulajdonságait. 

forrás: AGC Glass Europe