Technológia

Hogyan lehet ”okos” épületünk?

2011.05.16. 11:52

Napjainkban egyre többször merül fel a kérdés: mit jelent számunkra a kényelem és a komfort? A KNX technológia alkalmazásával lehetőségünk nyílik a redőnyök, árnyékolók, a fűtés, a világítás és a csatlakoztatott villamos készülékek együttes használatára, különféle, akár előre beprogramozott szcenáriók szerint.
(x)

A Schneider Electric KNX rendszerével elképzeléseinket valósággá változtathatjuk.

Napjainkban egyre többször merül fel a kérdés: mit jelent számunkra a kényelem és a komfort? Talán azt, hogy napsütéskor az árnyékolók automatikusan leereszkednek, aztán a lamellák rögtön a megfelelő szögbe állnak, hogy munka közben ne zavarjon bennünket a fény? Vagy azt, hogy ébredés után, amikor belépünk a konyhába, kávéfőzőnk automatikusan bekapcsol, és kedvenc zenénk hangjai is felcsendülnek? Esetleg azt, hogy biztosak lehetünk, nem hagytuk bekapcsolva a vasalót, amikor eljöttünk otthonról? És nem utolsó sorban azt, hogy távollétünk alatt, biztosan távol maradnak a nemkívánatos látogatók?

 

 

A modern KNX technológia segítségével számtalan feladatot láthatunk el, hasznos funkciók válnak elérhetővé épületeinkben. Ha minden egyes rendszert egyenként szeretnénk installálni az épületen belül – legyen szó a világítás- és fűtésvezérléstől az egyedi funkciókig, mint például konyhai alkalmazások, redőnyvezérlés vagy biztonsági rendszer –, rendkívül bonyolult munkálatokat kellene elvégeznünk. Éppen ennek elkerülése érdekében fejlesztették ki a KNX busztechnológiát.

Egyrészt érzékelőkre van szükségünk, melyek mérik és továbbítják az információkat a vezérlőrendszerhez (például hőmérséklet, fényerősség, mozgás, hangerő). Másrészt aktuátorokat kell használnunk, melyek aztán elindítják a megfelelő folyamatokat (fűtés szabályozása, világítás felkapcsolása stb.). Ezeket a folyamatokat egyénileg programozhatjuk, melynek eredményeképpen létrejöhet az ún. intelligens épület, mely pontosan elvárásaink szerint működik és igényeinknek megfelelően szabályozható.

 

 

 

A KNX technológia alkalmazásával lehetőségünk nyílik a redőnyök, árnyékolók, a fűtés, a világítás és a csatlakoztatott villamos készülékek együttes használatára, különféle, akár előre beprogramozott szcenáriók szerint. A Schneider Electric Argus mozgásérzékelők segítségével például megtudhatjuk, hogy melyik helyiségekben tartózkodnak éppen kollégáink, családtagjaink, így csak ezeket az irodákat, szobákat kell megvilágítanunk. Egy időzítő beiktatásával biztosak lehetünk abban, hogy éjszakai „fényben" nem kapcsolnak fel a lámpák. Ha a külső érzékelők a hőmérséklet emelkedését érzékelik, a fűtés automatikusan lekapcsol; ha kisüt a nap, az árnyékolók leereszkednek.

A KNX rendszer a rugalmas, egyedileg alakítható vezérlési opcióknak köszönhetően nem csupán megnöveli mindennapi komfortunkat, de hozzájárul biztonságunkhoz, és jelentős szerepe van a költséghatékony épületüzemeltetésben is. A fűtés vagy légkondicionálás pontos működtetése kitűnő példa arra, miként lehet energiaköltségeinket csökkenteni a komfort és a kényelem feláldozása nélkül. A “Távollét" alkalmazás lehetővé teszi például, hogy minden áramforrást lekapcsoljunk a folyamatos ellátást igénylők (hűtő, fagyasztó stb.) kivételével, ugyanakkor a kijelzőn folyamatosan követhetjük, mely ablakok vannak nyitva: energia-megtakarítás és biztonság egy kézben. A jelenlétszimulátor funkció akkor lehet segítségünkre, amikor az üresen maradt épületet próbáljuk „elrejteni" a külső szemlélő elől. Ha az Argus füstérzékelő például a pincében füstöt érzékelt, mind az épület tulajdonosát, mind pedig közvetlenül a tűzoltóállomást értesíti a rendszer.

 

 

 

A KNX rendszer és a számtalan funkció alkalmazása mind családi házakban, lakásokban, mind pedig kereskedelmi és középületekben lehetséges. A busztechnológiával a biztonsági és komfortalkalmazások rendkívül egyszerűen kezelhetők, és egy adatfeldolgozó rendszerrel kombinálva folyamatosan dokumentálhatók. A rendszer nagy előnye, hogy lépésről-lépésre, fokozatosan installálható. A vezetékezés után, a rendszert a későbbiekben bármikor az épületet használók illetve a tulajdonosok igényeire szabhatjuk. Manapság már a legtöbb, épületekbe készülékeket gyártó cégnek van KNX csatlakozású változata: ezáltal tökéletesen integrálhatók a rendszerbe nem csak a villamos-, de a gépészeti, beléptető, tűzjelző, kamerás megfigyelő rendszerek is.

(x)