Emberek/Interjú

Hol lakna egy építész?

2018.11.21. 14:00

Az OTTHONNEKED összefogás 2018-as Jövő Otthonai pályázóit leginkább a személyes téma ragadta meg. Az önkifejezési lehetőséget nyújtó „Építész háza” témát valamennyi versenyző szerette, akárcsak a pályázat kötetlen jellegét.   

A praktizáló építészek sorából Vörös Balázs munkája emelkedett ki leginkább társai közül. A hallgatói kategória résztvevői közül A Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Gyüre Lilla nyerte el a fődíjat. Mindkét kategória nyertese és dobogósa komoly pénzdíjakat nyert, ezen kívül két értékes különdíj is kiosztásra került a pályázatot támogató cégek, köztük  a Hörmann Hungaria Kft. és az Otti Manufactura Kft. jóvoltából.

A két kategória nyertesével, Lillával és Balázzsal, az ünnepélyes díjátadó keretében személyesen is beszélgettünk.

Balázst praktizáló építészként a szakmai zsűri általi megmérettetés motiválta, hogy elinduljon az OTTHONNEKED összefogás Jövő Otthonai tervpályázatán, melyre egy kész munkájával pályázott.

Nagyon lényeges dolognak tartom, hogy ki értékeli az ember munkáját. Egy pályázat esetében fontos a neves szakmai zsűri, főleg, ha a kiírás szerint kifejezett elvárás a tervek jövőbe mutató, progresszív jellege. Egy terv/épület megítélésében elengedhetetlen a laikusok véleménye, akik a folyamatok   végeredményét éértékelhetik. A különböző  szakmai szem a formák mögötti tartalmat ismeri a különböző helyzetekre adott tervezői válaszokban. Tisztában van a rendelkezésre álló eszköztárral, lehetőségekkel és a lehetséges lépések következményeivel.  

Mit tartottál a legszimpatikusabbnak a pályázat kiírásában?

Elsősorban azt, hogy a megkötések ellenére nem voltak  feleslegesen teljesítendő munkarészek, melyek energiát emésztenek fel valódi produktum nélkül. A digitális beadás egyszerű, könnyen teljesíthető. Szabadon lehetett helyszínt választani, mindenki kifejezhette a saját gondolatait a beadott terveken. A kis lépték bárkinek könnyen teljesíthető, nem igényel nagyobb erőforrást, csak gondolkodást. Mindenkinek tudom ajánlani. 

Mit jelent ez az eredmény a jövődre nézve?

Ha többen megismerik általa a munkámat, természetesen örülök neki!  A publicitás pozitívum, ily módon szélesebb fórumon is elérhető lehet a munkám.

 Mi volt a legnagyobb élményed a pályázati munka során?

Egy olyan anyagot adtam be a pályázatra, ahol valós szempontokat  — mint beépítési mutatók, építménymagasság, felmerülő igények, gazdaságosság, terep adottságok és szomszédok közelsége — szem előtt tartva terveztem. Ilyenkor keretek közé van szorítva a tervező. Ám amikor ennyire szorosak a feltételek, abból ki lehet kihozni valami igazán jót is — legalábbis velem eddig mindig így történt. Ezért láttam érdemesnek a létrejött tervet indítani.Ha a nehézségeken felülemelkedve sikerül gondolatokat megfogalmazni az építészetről, akkor érdemes megszólalni!


 

 Lillát építészhallgatóként leginkább a téma személyes varázsa vonzotta.

Az Építész Háza — esetemben nyaralója — személyes és izgalmas kihívást jelentett számomra. Elképzeltem, hol nyaralnék szívesen. Ez volta kezdet, melyet újabb és újabb ötlet követett. 


 

Kezdő tervezőként nyilván fontos a támogatás, a segítség. Mennyire érezted az OTTHONNEKED összefogás partnercégeinek, gyártóinak támogatását a pályázat során? 

Minden segítséget megkaptunk! Kezdetnek áttekintettem minden terméket, melyeket a támogató cégek kínáltak fel. Megfontoltam, hogy mennyire illenek a koncepcióhoz, főként a környezettudatosság adta ehhez az irányvonalat. Ezek után minden más szükséges anyagot magam kerestem fel és válogattam össze.  


 

Mit nyertél szakmailag a pályázattal?

A pénzdíjon és az elismerésen túl — ami természetesen  óriási dolog kezdőként — tapasztalatot! Ez a feladat megmutatta számomra, hogy mi az az irány, amit magaménak vallhatok. Elvégre maga a tematika önkifejezésre ad lehetőséget. Szívhez szóló a feladat, bele tudtuk élni magunkat.  

A  Jövő Otthonai építészeti pályázatra beadott összes ill. díjazott pályamunka elérhető a www.otthonneked.hu oldalon, amelyet több mint 100 ezren látogatnak havonta."