Nézőpontok/Vélemény

Hollandok tervezik Temesvárt

2009.01.21. 11:09

A romániai Temesvár rendezési tervének elkészítésére kiírt pályázatot a Roeleveld-Sikkes holland-magyar építésziroda nyerte. A tervezési folyamat mintaprojektként szolgál más növekedési pólusnak kijelölt román városok számára.

A romániai Temesvár rendezési tervének elkészítésére kiírt pályázatot a Roeleveld-Sikkes holland-magyar építésziroda nyerte. A következő tíz hónapban a két cég egy helyi szakértőkből álló csapat segítségével fogja kidolgozni a város hosszú távú fejlődési pályáját meghatározó koncepciót. A munkában részt vesz a bukaresti székhelyű EURODITE iroda is.

A tervezési folyamat mintaprojektként szolgál más növekedési pólusnak kijelölt román városok számára. A program helyi, regionális és országos szintű konferenciák és szakmai tanácskozások útján áll össze.

A 320 ezer lakosú Temesvár Románia negyedik legjelentősebb városa, amely Bukarest után a második leggyorsabb gazdasági növekedést produkálja. A Bánát fővárosának 25 ezer magyar lakója van. Monarchia korabeli városközpontja miatt "kis Bécsnek” is szokták nevezni. Sok más erdélyi városhoz hasonlóan nagyon komoly közlekedési és környezeti problémák jellemzik, és nem megoldott a központban és annak közvetlen környezetében lévő felhagyott ipari területek sorsa.

A Dick Sickes vezette építésziroda legtöbb projektje Hollandiában valósult meg, de évek óta aktívak Magyarországon is. Legjelentősebb hazai munkáik:

Budapest XVIII. ker., 40 fős gyermekotthon
Zsámbéki-medence, Talentis regionális fejlesztési projekt
Pannonhalma, főapátság, látogatók minőségi fogadását segítő fejlesztések, látogatási épület (I. díj)
Csókakő, Autista Lakó- és Foglalkoztatóközpont