Technológia

Home office, avagy otthon is hatékonyan?

2018.10.03. 08:07

Vajon a távmunka elterjedésével a home office berendezése is megfelel az ergonómiailag helyes munkavégzés követelményeinek? Az Europa Design az otthon dolgozók egészségére és jó közérzetére is gondol kényelmes, valamint forma- és színvilágukkal a lakásunk környezetébe is illeszkedő bútoraival.

A költségtakarékosság és a munkaszervezés hatékonyságának növelése érdekében egyre több cég foglalkoztatja távmunkában munkavállalói egy részét, teljes- vagy részmunkaidőben. A széles sávú internet, a mobil IT eszközök bőséges választéka és a munkahelyen kívülről is elérhető hálózatok támogatják a nem irodában történő munkavégzés lehetőségét. Ezzel együtt nem csökken a cégek központi irodáinak szerepe az összetartó, kohéziós erőt jelentő és a csapat, kollaborációs munkavégzést támogató szerepe miatt. A cégek egyre tudatosabban alakítják ki irodáik belső berendezését figyelembe véve az ergonómiai szempontokat és a munkatársak jó közérzetét, azonban a távmunkában töltött munkaórák számának növekedésével éppoly hangsúlyossá vált az otthoni munkahely optimális kialakítása. A bútorgyártó cégek felkészültek a változásra és számos olyan megoldást kínálnak, amelyek illeszkednek lakásunk berendezéséhez, de ergonómiailag is tökéletesek. A notebookok és laposképernyők elterjedésével már nincs szükségünk nagy munkafelületekre, ezért egy kisebb méretű asztal elegendő és nem is foglal sok helyet a lakásban.


 

A dán Dencon trapéz formájú, akár elektronikusan is állítható magasságú asztalainál ülve és állva is lehet dolgozni, ugyanúgy mint a Herman Miller Atlas asztalainál, amelyek mellett biztosított a napközben többszöri helyzetváltoztatás. Az asztalokhoz elhelyezett görgős munkaszékek mellett egészséges és kényelmes ülőpozícióban lehet dolgozni. A világ második legnagyobb irodabútorgyártó cége, a Herman Miller több évtizedes fejlesztéseinek az eredménye az Aeron szék, amely speciális, rugalmas és szellőző anyagának köszönhetően tökéletesen idomul a benne ülő testéhez, megfelelő megtámasztást ad a deréknek és a csípőnek, miközben szabad mozgást enged a benne ülő személynek. Az Aeron székből 7 millió darabot adtak el eddig a világon. A Herman Miller csúcsmodellje, az Embody pedig olyan háttámla kialakítást kapott, amely szinte csigolyánként beállítható a gerincoszlophoz, olyan kényelmet teremtve hogy a benne helyet foglaló el is felejtkezik róla, hogy székben ül. Az emberi gerinc inspirálta Embody szék a természetes, szabad mozgás lehetőségét hozza az irodába. Háttámlája, ülőfelülete és karfája egyaránt úgy került kialakításra, hogy testsúlyunk egyenletesen oszlik el a szék minden egyes pontján, medencénk állandó alátámasztást kap, a háttámla pedig szinte együtt mozog a gerincünkkel, így ülés közben egyfajta egyensúlyi állapotot érünk el – azt a pontot, amikor a medence és a fej mozgása tökéletesen összehangolt, így mindig az ideális szögből látjuk monitorunkat. Ez a bármifajta mozgástól független, állandó egyensúly elősegíti a szabad véráramlást, a szív lelassulását – testünk és szellemünk felszabadulását. A háttámla beállítása a gerinc görbületétől függetlenül mindenki számára a természetes, kiegyensúlyozott testtartást tesz lehetővé.

A Herman Miller nemrégen megvásárolta az időtlen formavilágú kortárs design bútorokkal felbukkanó naugtone bútorgyártót a piacon. A bájos külsejű asztalok és ülőbútorok kitűnően kiegészítik a világ második legnagyobb gyártójának termékvonalát, egy kis otthonosságot csempészve a főleg irodai és közületi vonaláról világhírű portfólióba. A 2005-ben a szakma legjobbjai által Yorkshirben alapított naugthone filozófiája belesimul a természetközeli gondolkodást előtérbe állító Herman Miller vonalba. Az ökológikus szemléletmód része a magas minőségi színvonalat képviselő anyagok használata és a környezetbarát gyártás. A bútorok – a gyártó nevéből is következő – a naughtone jelentése nem nonszensze – egyáltalán nem elhanyagolgató megjelenése barátságos, humánus jelleget kölcsönöz még a hivatali tereknek is, miközben az organikus, klasszikus vonalak természetes eleganciát sugároznak. A jól variálható naughtone család egységes és egyedi képet alkot, miközben a letisztult bútorok bármilyen stílusú környezetben jól mutatnak, és kellemes érzés bennük helyet foglalva pihenni, beszélgetni vagy dolgozni.


 

Az organikus formavilágú naughtone ülőbútorok legújabb tagja az elegáns Fiji fotel, amely hívogató formavilágával még a szállodai előterekben, vagy irodai relaxációs terekben is otthonos hangulatot teremt. A széles kárpitválasztéknak köszönhetően a Fiji minden térben egyedi megjelenést kaphat.

A kárpitos bútorok kényelmes darabja az Always kis fotel, amely öt és az Always pihenő fotel, amely 4 különféle lábszerkezettel választható. A többi fotelhez és szófához hasonlóan a modern gyártástechnológiának köszönhető, hogy a szép és kecses forma kitűnő üléskomforttal és tartóssággal is párosul.

A Hush család magas fotelje bár a múlt füles foteljeiből merítette az inspirációt, de kitűnő válasz a mai kor igényeire, amikor a munka zajos világában egy csendes sarokra vágyunk, hogy egy kis időre megpihenjünk vagy átgondoljuk feladatainkat. A Hush kis testvére az alacsonyabb Hush low és természetesen mindkét fotelnek van szófa változata is.

A steppelt háttámlájú Cloud quilt fotel és szófa olyan puhán ölel körbe akár egy paplan. A Cloud plan változat sima háttámlája már kevésbé a relaxációt mint a koncentrációt és a kollaborációt serkenti a közösségi terekben. Mindkét változat létezi magas és alacsony háttámlával, sőt a Cloud booths körbeölelő magas támlájával teljes szeparációt nyújt még a nagy és forgalmas terekben is.

A Busby családi fotelben vagy a steppelt ülőfelületű Portion fotelben és szófában akár a kandalló mellett is ücsöröghetünk. A Portion ülőlapján a kis gombok színei a rajta elhelyezett párnákkal is megegyezhetnek, teljes harmóniát teremtve otthonunkban.

A naughtone kollekció játékos darabjai a méhsejtre emlékeztető Pollen ülőkék és asztalkák, amelyek kecses lábaikon sokféle konfigurációba rendezhetők a vállalati, oktató vagy közösségi terekben. A pinch már akár otthoni környezetben is használható mint ülőke vagy lábtartó a fotelek és szófák mellett.


 

A naughtone asztalok mértéktartó, letisztult mégis kissé játékos formájuk mellett változatos színvilágukkal hívják fel magukra a figyelmet. A Trace lehet alacsony, magas, dohányzó, étkező, kerek, téglalap, izgalmas szánkótalpas lábakon és az üveg, MDF és linóleum mellett mindig tölgy vagy dió funér asztallappal is. A Fold sokszínű acél lábas, a Dalby fa lábas asztalainak közös nevezője, hogy kortárs megfogalmazásban nagyszüleink korát idézik legyenek kávézóban, étteremben vagy otthon az étkezőben.

Az asztalok mellé izgalmas székeket és bárszékeket fejleszt a naughtone, így a Bounce szánkótalpas szék különlegességét az egy darabból álló acél váz rugalmassága adja, amely lehetővé teszi az ülőlap és háttámla egymástól független mozgását. A finom acél huzalok játékából születik meg a Reg szék és bárszék, amely különféle színeiben beltéren és kültéren is használható. A fa lábú Dalby mellett jól mutatnak a szintén tölgy vagy dió lábú Viv székek és bárszékek, a Fold mellett pedig a VIV szánkótalpas acél vázas változata.

A naughtone kollekciója mellett a spanyol Andreau World, az olasz La Cividina és Giulio Marelli fotel- és kanapéválasztékából is kialakíthatók kényelmes ülősarkok az otthoni terekben.

Europa Design