Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Homoki szőlő

2009.06.29. 12:07

A soltvadkerti Frittmann Borászat különlegessége, hogy a borház városi közegben helyezkedik el, ezért az épületek tervezésekor Krajcsovicz Adrián tervező kerülte szokásos "pincés" kliséket. A pillérsorral, fateraszokkal körülvett belső udvar a bor és a borászat mediterrán gyökereit idézi.

A tervezési feladat egy működő borászat bővítése volt. Az építési terület a városban, családi házas környezetben található, a borház telkébe beékelődik a tulajdonosok családi lakóháza és a sarki szülői ház. A bővítés két ütemében egy üzemi épület és egy borturizmushoz kapcsolódó, reprezentációs célokat szolgáló vendégház valósult meg.

A tervezés különlegessége a borászat - ami általában szőlőterületekkel körülvett, zöldmezős beruházás - városi közegben való elhelyezése, az épület építészeti megfogalmazása. Ezért az épületek tervezésekor kerültem a szokásos "pincés" kliséket.

 

 

 

Az egyszerű tömegű épületek anyaghasználatukkal, részlet-megoldásaikkal különülnek el a környező lakóházaktól. A terek belsőépítészeti kialakításakor se akartunk "ősi" pincét hazudni, a megvalósult tér Szarvas Gabriella belsőépítész munkáját dícséri.

A pillérsorral, fateraszokkal körülvett belső udvar a bor és a borászat mediterrán gyökereit idézi.

A raktárépületben a barrique-tér, az ászoktér (fahordókkal berendezett érlelőpince) és egy palack-raktár mellett irodát, kiszolgáló helyiségeket és a tetőtérben vendégszobákat kellett elhelyezni. A helyiségeket és a közlekedőutakat úgy kellett kialakítani, hogy a vendégházból jövő látogatók az ászoktéren és a barrique-téren átsétálva ne zavarják az üzemi részen folyó munkát.

 

 

 

A vendégház földszintjén a borbemutató-terem, és az onnan kivezető rámpával egy borpatika lett kialakítva. Az udvar szűkössége miatt az emeleti vendégszobákhoz vezető lépcső kikerült az épületből, csökkentve annak tömegét.

Ugyanez a probléma formálta a vendégház és a raktár közötti bejárat kialakítását: a két háztömeg távolabbra került, közöttük csak egy "felállított hordó" és egy "szüretelő kád" van, melyek a borpatikát és az ászoktér előterét rejtik.

Krajcsovicz Adrián
fotók: Volák Judit