Épületek/Középület

Hotel Well - gyógyfürdő és szállodabővítés Horvátországban

2013.08.13. 11:53

Régi és új, könnyű és súlyos elemek egyensúlya jellemzi az MVA stúdió által tervezett fürdőkomplexum- és hotel bővítését. Marin Mikelić és Tomislav Vreš koncepciója funkcionális rendet teremt a meglévő épületek és a hozzáépítés közt, egyben elegáns kiegészítése a régi barokk kúriának.

A hotel egy meglévő wellness- és konferenciaközpont bővítése, amely a Terme Tuhelj (Horvátország) fürdőkomplexum területén fekszik, a barokk Mihanovic-kúria és egy védett történeti park szomszédságában. A beruházás alapvetését az az ötlet adta, hogy a központ valamennyi meglévő és új létesítményét összekötve új, jelentőségteljesebb együttest hozzanak létre.

"A meglévő pavilonos jellegű elrendezés tiszteletben tartása mellett egy "különálló" szálloda-koncepciót alkottunk meg, amely minden belső térből közvetlen kapcsolatot biztosít a külső, zöldesített parkkal. A hotel új részeinek tervezési programját függőleges értelemben kettéválasztottuk közösségi és szállás funkciókra bontva. A 126 szobát három kisebb tömegben helyeztük el a három régi szárny mellett, a közösségi funkciókat pedig a meghosszabbított földszinten. Ez megjelenésében illeszkedik néhány már meglévő közösségi térhez, és valamennyi régi és új szállodai szárny között átjárhatóságot biztosít." (MVA)Ez a telepítési rendszer lehetővé tette, hogy még a konferenciatermeknek is természetes megvilágítása és páratlan kilátása nyíljon Zagorja vidékére. A szállás funkció szétbontása a három pavilonszerű tömegbe valamennyi szoba számára is biztosította a panorámát. A terepadottságok kihasználásával középen "amfiteátrumot" alakítottak ki, ami lehetővé teszi vizuális és téri kapcsolatteremtést a kongresszusi központ, a hotel fogadótere és a háttérben álló barokk kúria között. Ez a tér így amellett, hogy jelentős hozzáadott értékkel bír, alkalmas különböző rendezvények befogadására, illetve hozzájárul a helyi közösségi élet kialakulásához.Az anyagválasztás a homlokzati héj esetében a kettősség jegyében történt: súlyos és könnyű elemek egyensúlyára törekedtek a tervezők. Az oldalhomlokzatokat aranyszínű, könnyűszerkezetes alumíniumötvözet panelek borítják, perforált kialakításuk biztosítja a kilátást a szobákból. A többi homlokzati felületen előregyártott vasbeton burkolat készült, helyenként a nyílások előtt felnyíló szemhéjként kialakítva.A bővítés a szándékok szerint a maga kortárs építészeti nyelvén párbeszédet kezdeményez a már meglévő épített környezettel. E párbeszéd tisztán, formai keveredés nélkül állít fel egy új, komplexebb téri kapcsolatrendszert.


Az MVA építészirodát 2007-ben alapította Marin Mikelić és Tomislav Vreš, miután több zágrábi irodában, illetve önállóan is szakmai tapasztalatokra tettek szert. Megalapítása óta az iroda folyamatosan aktív szerepet vállalt családi házak, turisztikai létesítmények, közintézmények tervezésében. Elhatárolódva a divatos építészeti stílusoktól, minden tervezési folyamatot egyedileg építenek fel, meghatározva az aktuális építészeti kérdéseket, és kreatív, szokatlan és pozitív válaszokat adva azokra.

Munkáik között olyan projektek szerepelnek, mint a Brodarica városfejlesztési pályázat győztes terve, a spliti Hotel Bačvice vagy a jelenleg épülő „Dandelion“ óvoda Krapinske Topliceben. A "44. Zágrábi szalon" kiállítói és a Hotel Well terveivel a 47. szalon különdíjasai 2012-ben. Ugyanebben az évben kiérdemelték a legsikeresebb horvátországi építészeti projektért járó „Viktor Kovačić“ díjat.