Programok

Hudec László sanghaji története

2009.10.29. 12:45

Emlékkiállítás az Örökség Galériában 2009. november 4. és december 12. között Sanghaj legjelentősebb, magyar származású modernista építészéről.

A Sanghaji Levéltár és a Sanghaji Városépítészeti Archívum rendezésében Hudec László emlékkiállítás színhelye lesz az Örökség Galéria (Budapest I., Táncsics Mihály u. 1.)

2009. november 4. és december 12. között hétköznap 9-17 óráig


A kalandos sorsú Hudec (született Hugyecz) László Ede 1893-ban született Besztercebányán. Édesapja, Hugyecz György építészmérnök volt, aki többek között 1900-ban a budapesti kisföldalatti vasbeton alagútjának építésze volt. Hudec László 1914-ben a Budapesti Királyi Akadémián szerzett építész diplomát, majd beállt az osztrák-magyar hadseregbe. 1916-ban hadifogságba esett, s Szibériába került. A Krasznaja Recska-i fogolytáborból az orosz-kínai határon keresztül, 1918-ban szökött Sanghajba. Az amerikai R.A. Curry építész irodának dolgozott 1925-ig, majd saját céget alapított. Feleségül vette Gisella Meyert, egy svájci textil- és festékmágnás lányát, s házasságával megnyíltak előtte a sanghaji felső tízezer körei. Hudec az 1920-30-as években, az akkor virágkorát élő szabad kikötővárosban több mint hatvan épületet tervezett. Köztük a Park Hotel, a Union Brewery, a China Baptist Publication Building, a Moore Memorial Church, a Country Hospital, a Grand Theater, a McTyeire School, a Normandie Apartments, a Terrace House épületét. Az 1934-es keltezésű Park Hotel a múlt század nyolcvanas éveiig Sanghaj és a Távol-Kelet egyik legmagasabb épülete volt. Modernista, Art Deco és Bauhaus házait, amelyek magunkban hordozták a közép-európai szellemi és kulturális örökséget éppúgy, mint az Amerikában megismert új, magasépítészeti megoldásokat, egyaránt az egyediség, az újítás, s a korát meghaladó technikai színvonal jellemezte.

Hudec a II. világháború alatt hagyta el Kínát, visszatért Európába, Luganóban élt, majd Rómában, ahol XII. Piusz pápa kívánságára részt vett Szent Péter sírjának feltárási munkálataiban mint statikus mérnök. Végül Amerikában, Berkeley-ben telepedett le, s ott élt 1958-ig, haláláig.

A magyar származású építész emlékére, születésének 115. és halálának 50. évfordulóján, a  Hudec-év keretében tavaly Sanghajban rendeztek kiállítást, most a magyar érdeklődők ismerkedhetnek meg az építész munkásságával az Örökség Galéria tárlatán.

A kiállítás december 12-ig látható.