Épülettervek/Lakóépület

Humánus elegancia

2018.09.28. 16:00

A Green Court Residences egy két lakóépületből álló együttes, mely az egyedi, előremutató, ugyanakkor maradandó értéket képviselőjeként fogja színesíteni a 13. kerületet. A Hartvig Lajos DLA által vezetett tervezés központi elvei az elengancia, kényelem és a jó szomszédi viszony kialakítása volt.

A legfontosabbnak azt tartottuk, hogy egy nyitott, kifelé kommunikáló, több irányból átjárható, befogadó karakterű térrendszert hozzunk létre. A sok zölddel elképzelt tömbbelsőbe minden irányból be lehet látni, meg lehet tapasztalni. A több szinten egybe nyitott közös belső terek, közlekedők világosak, igényes kialakításúak azzal az ambiciózus céllal, hogy a jószomszédi viszonyok kialakulását katalizálja.

Családi együttlétre és magányos elmélyülésre egyaránt alkalmas, napfényes, racionális térszerkezetű lakásokat terveztünk. Minden lakáshoz nagymérető erkély tartozik, amelyekről élvezhető a belső kert, vagy a szemközti park zöldjének látványa. Az erkélyek és a korlátok hullámzó geometriájú megformálása egyedi karakterű, dinamikus muzikalitást biztosít az épületnek.

A terv értékeinek kibontásában nagy szerepe volt a megbízó építészeti értékekre, humánumra nyitott, értő figyelmének, az inspiráló közös gondolkodásnak.


A telek Budapest 13. kerület gyorsan fejlődő részén, a Dózsa György út és a Kassák park közötti, déli fekvésű telek parkra néző felét foglalja el. A tömb környéke intenzív beépítésű terület, kiváló tömegközlekedési kapcsolatokkal és belvárosi összehasonlításban jelentős zöldfelülettel, fákkal, ideális helyszínt biztosítva a lakóépületeknek. A tömb Dózsa György út felé eső oldalán az elkezdett térszervezéshez és építészeti karakterhez igazodó irodaház létesül majd, teljessé téve mind a Dózsa György út felé, mind az arra merőleges, tömbön keresztülvezető gyalogos tengelyeket. A csillapított forgalmú Taksony utca oldalán mindkét épület földszintjén széles árkádot alakítunk ki, még inkább bevonva a gyalogos forgalmat és elősegítve, hogy a környék vonzó, emberléptékű, szolgáltatásokkal teli találkozási pontjává válhasson.

A két lakóépület kialakítása hasonló elveket követ: a Taksony utcai árkádról nyílik a tágas lobby a recepcióval és a liftelőtérrel. A Green Court Residences egyik különlegessége az elegáns belső átrium, mely a földszinttől a legfelső szintig köti össze a belső tereket, ahol egy üvegtetővel záródik, így juttatva természetes fényt a közös területekre. A lobby és a közös területek tervezésénél egy olyan egyedi koncepció megvalósítása volt a célunk, amely továbbgondolja, kiegészíti a külső homlokzat geometriáját.Az épületek formálását szándékoltan egy nagyvonalú szerkesztési elv határozza meg, amely homlokzatonként és szintenként kisebb-nagyobb mértékben alakítva, finomítva képez egy egységes szerkesztésű, de izgalmasan változó, hullámzó felületet. Mivel a telkek alakja derékszög nélküli, szabálytalan alakú, olyan homlokzatformálási eszközt kerestünk, amely egyedi, az unalomig ismételt eszközöktől mentesen, de egy átfogó struktúrával tudja mind a szögtöréseket, mind a visszahúzott szintek formáit kezelni. A homlokzatjáték alapja, hogy a hangsúlyos korlátok és lakáselválasztók térben hullámoznak, az erkélylemezek alaprajzilag ki- és beugranak, míg a korlátokhoz hasonlóan, de ellenkező irányban kitérve képeznek íves felületeket.

Az épület alaptömege a homlokzat játékával szemben egyszerű, logikus szerkesztésű, egymás fölött ismétlődő alaprajzokból épül fel. Az épületek változatos arányban tartalmaznak 30-100 négyzetméter nagyságú lakásokat –az átlagos lakásméret meghaladja az 50 négyzetmétert. Az udvar felé tájolt első emeleti lakások egy nagyvonalú, az épület karakteréhez tervezett igényes zöldtetőre néznek. A lakásokhoz itt a teraszon kívül saját zöldfelület is tartozik.Ezzel az épületkomplexummal a várostervezési elképzelésekkel teljes összhangban létrejön egy új belső park az épületek ölelésében és tovább modernizálódik a Kassák park környéke. Reméljük, a hagyományos homlokzatformálással szakító épületek az ehhez illeszkedő kortárs megfogalmazású belső kerttel Budapest egyik legjobb minőségű lakóhelyévé válnak.

Gondolva a következő évtized elvárásaira, a leendő lakók számára olyan innovatív megoldások fognak rendelkezésre állni, mint például a szabadon elérhető wifi a közösségi terekben, a mélygarázsban is működő mobilhálózatok, a parkolóhelyekhez kiépített elektromos autótöltési lehetőségek vagy a távvezérléssel leolvasható mérőórák. A 24 órás portaszolgálat a mindennapi kényelmet hivatott szolgálni, de gondolva a kerékpárral közlekedőkre, könnyen megközelíthető és tágas tárolókat helyeztünk el a földszinten.