Épülettervek/Középület

Hungária körúti irodaház terve tervtanács előtt

2008.03.14. 10:22

részletek a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács együttes ülése után kiadott állásfoglalásból
tervező: Szász László és Hajnády Erzsébet (Stúdió 100 Kft.)
opponens: Skardelli György

Irodaház építési engedélyezési terve

A Stúdió 100 Kft. a tervezést meghívásos tervpályázaton nyerte el. A tervezett irodaház a nagy zajterhelésű Hungária körút zártsorú épületsorát lezáró saroképülete, 4 telek egyesítésével a Francia útig (körvasút töltése) kiterjedő telken. Az épület személybejárata az újonnan kiépülő keresztutcáról nyílik. Az egyszerű épülettömeget négy félátrium hasítja végig, szinte a teljes magasságon végigfutva, a földszinten tömör falakkal elzárva a közterület forgalmától, intimitást biztosítva a kertre néző irodáknak. Az épület front felületei 70 cm-es négyzet „lyukosztással” perforáltak, a hasítékok belső felületei üveg függönyfal fedésűek, a tömör felület műgyanta réteg bevonattal ellátott vakolat anyagú.

 


A tervtanács a bemutatott tervek, az opponens és a tervtanácsi tagok szakmai véleménye alapján az alábbi állásfoglalást alakította ki:

1. Az épület megjelenésében, tömegformálásában egy teljesen egyéni utat választó, jól működő irodaház. A homogén struktúrával kialakított utcai homlokzati falak alkalmasak a nagy forgalomnak kitett irodaház zajterhelésének csökkentésére. A tető nyugodt, nyílásoktól mentes kialakítása jó példát mutat.

2. A tervtanács elfogadja a csendesebb mellékutca felőli bejáratot és a kubus formálásától eltérő előtetőt.

3. A tervtanács javasolja, hogy a homogenitást hangsúlyozó éjszakai fényhatások szépségét a nappali utcaképben is próbálja a tervező valami módon visszahozni. A tervtanács ezúton hívja fel a figyelmet az éjszakai kivilágítás szabályozásának szükségességére a fényszennyezés növekvő elterjedése miatt.

4. Az udvarok utca felőli földszinti lefalazását barátságosabb anyaghasználattal (esetleg üvegfallal) kellene megoldani a gyalogosforgalom miatt. Az átriumok felső, homlokzati átkötése átgondolandó. Az épületek falainak és a tetőnek megjelenésbeli közelítése segítené az egynemű épület látszatát.

5. A tervtanács az opponensi véleményt a tervező figyelmébe ajánlja.

Összefoglalva: A tervtanács értékeli az épület tárgyszerű tömegformálását, a tető áttörés- és felépítménymentes megjelenését. A tervtanács a tervet engedélyezésre ajánlja.

részletek a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács 2008. február 7-ei együttes ülése után február 12-én kelt állásfoglalásból.

 

 

az opponencia összefoglaló bekezdése:
(a teljes szöveg a csatolt iratban)

"Az épület egy teljesen egyéni utat választott a jól ismert és a rutinnal összerakott funkció megjelenítésére.

Ezt a bátorságot támogatni kell. De mint minden, a szokásostól eltérő építmény, ez is fokozott kritikára számíthat és ez a véleményáradat csak egy nagyon konzekvens anyaghasználat mellett kezelhető, indokolható és még akkor is érkezhet kemény kirohanás a jó értelembe vett konzervatív értékeket előnybe részesítők részéről. A főbejárat helyzetét is érdemes meggondolni, de főleg a homlokzati kéreg anyagát tekintve szeretném mind a tervezőket, mind az építtetőt megerősíteni az indokoltnak látszó döntés meghozására. Felvállalva egy egyéni utat, nem szabad félúton megállni, mert akkor nemcsak a formabontó eredeti gondolat veszik el. A tárgyszerű megfogalmazást kisarkítottan megvalósító anyaghasználat mellett támogatásra ajánlom ezt az egyéni építész gondolkodást reprezentáló épületet."

Skardelli György
képek: Stúdió 100


Budapest, XIV., Hungária krt. 113-115. (hrsz.:32309)
tervező: Szász László és Hajnády Erzsébet (Stúdió 100 Kft.)
opponens: Skardelli György