Design/Formatervezés

Hungary, Heritage, Health, H2O - pályamű a Milánói Világkiállítás pavilonjára

2014.04.15. 10:08

Bemutatjuk az A3 Építésziroda által készített pályaművet, melyet a Milánói Világkiállításra készítettek. A tervezett épület mindenben megfelel a kiírás szellemiségének, szimbolikus erővel fejezi ki a meghatározott üzenetek mondanivalóját. Egy nyitott, de egyes elemeiben befelé forduló épületet hoztak létre, mely jól kifejezi a magyar jellemet is.

A MAGYAR PAVILON
MILÁNÓ 2015

A pályázat látványötlet, forma és színvilág kidolgozásáról szól. Azonban ahhoz, hogy egy épületről látványötletet alkossunk, szükséges végiggondolni az épület alaprajzi kialakítását, funkcionális működését, szerkezeti felépítését. Az alaprajzi méretek nem relevánsak, a telek pontos ismeretében az épület tovább formálható, a helyszínhez illeszthető.

A világkiállítás mottója: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek"
A magyar megjelenés mottója: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át…” (Dante)

A mottóknak megfelelően olyan épületet alkottunk, mely képletesen és fizikai megjelenésében is kifejezésre juttatja a két mondat üzenetét. Az általunk tervezett pavilon organikus építészeti alapokon, kortárs, XXI. századi megoldásokat tartalmaz, a víz, a magyarság szimbolikus erővel jelenik meg. Az egész épület „elemekből” összeszerelhető, faszerkezetes, átlátható és emberi léptékű, melyben helyet kaptak a kiállítási, közösségi, vendéglátásra alkalmas és háttérmunkát biztosító terek is.

A beépített alapterület 959,70 m2, maximális építménymagasság 11 m, beépített szintek száma 2+1 (2 hasznos szint + gépészeti tér).

1. A Magyar Pavilon

1.1. Organikus, átlátható, természet-közeli építészet

 • Az épület teljes egészében faszerkezetű, elemekből összeszerelhető „paneles” fal- és födém tartóelemekből épül fel. A kupolák ragasztott fatartókból állnak össze
 • Kupola („barlang”) motívum, mint ősi és organikus építészeti elem használata
 • Tradicionális, organikus fa-erdő mintázatú homlokzatok
 • (mely egyben külső tartószerkezet is)
 • Sok üvegfelület, 2 üvegkupola, mellyel sok fény beengedését biztosítjuk
 • Nagy kupola napelemes cseréppel fedve (bevilágítása a középső lyukon – „a kúton” – és a két üvegkupolán keresztül)
 • Napelemtáblák a tetőfelületen (a rendezvényterem fölött)
 • Zöldtető és növényház
 • Színvilág: barna fafelületek, szürkés-átlátszó üveg és napelem-felületek, zöld szín, mint élő organizmus (tető, növényház)

1.2. A víz szimbolikája

A DUNÁT és a sok magyarországi forrást hivatott szimbolizálni az épületszárnyak között elhelyezkedő medence csobogókkal. Ahogyan a Duna kettészeli a magyar földet, vagy éppen fővárosunkat, úgy itt is elválasztja a kiállítási és közösségi épületrészeket. A főbejáratot is a medence (Duna) partján közelítjük meg.

A „KÚT vagy FORRÁS” motívum a nagy kupola központi eleme, egy óriási üvegfalú henger. Egyrészt bevilágítást biztosít az emeleti kiállítótérnek, másrészt a földszint magasságában vízzel van feltöltve, így a látogatók a „Vizek országa” tárlatnál ténylegesen a kút, forrás mélyén érezhetik magukat.

A HÁROM EGYMÁSBA METSZŐ KUPOLA a VÍZMOLEKULA (H2O) szimbolikus megformálásával, építészeti erővel képes kifejezni a mottók és a magyar megjelenés talán legfőbb üzenetét.

1.3. Magyarság-szimbolika

 • A középső nagy kupola, a tetején található nyílással („füstnyílás”) szimbolizálja a honfoglalás előtti magyarság emblematikus lakóépítményét, a JURTÁT.
 • A HÁROM EGYMÁSBA METSZŐ KUPOLA további jelentéstartalma a magyar szimbolikában megjelenő HÁRMAS HALOM,
 • Továbbá ez jelképezi az ANYAORSZÁGI, KÜLHONI és a DIASZPÓRÁBAN ÉLŐ MAGYARSÁG összetartozását.
 • A homlokzati organikus fa-növény minta ábrázolás absztrakt leképezése az ősi magyar motívumoknak.

2. A magyar megjelenés - kiállítások

2.1. Megérkezés
Megérkezés után a főbejárattal szemben elhelyezett pultnál vásárolható meg a belépőjegy, itt kapnak tájékoztatást a látogatók. A kiállítás megtekintése az emeleten kezdődik, ahová a főlépcsőn vagy lifttel juthatunk.

2.2. Egészséges hagyományok (Örökség a jövőnek)
Az üzlet/bemutatótér (belső üvegkupola) légterében lévő galérián át érjük el az első tárlatot, ahol a Magyarországon termelt minőségi élelmiszerekkel, tájhasználattal, vidékfejlesztéssel, agrár-innovációval és a magyar leleményesség eredményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók egy interaktív kiállításon. (központi kupola emelete)

2.3. Örökség a jövőnek
Tovább haladva a GMO mentes növényházba jutunk, ahol egy nagy rámpán érkezünk a földszintre. Itt valódi „növénytermesztés” látható, a növények megérinthetők, a növekedési stádiumok megtapasztalhatók. A növényház különlegessége a sevillai magyar pavilon mintájára, annak tervezője előtt tisztelegve egy üvegpadlóban elhelyezett „Életfa”, Makovecz emlékfa.

2.4. A víz országa
A nagy kupola földszintjén vezetett tárlat központi eleme a „kút, forrás”, üvegfaló henger, mely vízzel van feltöltve, így a látogatók, miközben ismerkednek az ország ásványvíz és termálvíz kincsével, valóban a „víz alatt” érzik magukat.

2.5. Művészeti kiállítások
Egy teremben időszaki, kortárs művészeti kiállításokat tervezünk, ahol akár párhuzamosan szerepelhet egy-egy magyar és olasz alkotó az országok közötti történelmi és kulturális kapcsolatot bemutatva.

2.6. Magyar termék üzlet / bemutatótér
A kiállítás zárásaként magyar termékeket, ásványvizet kóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók.

3. Vendéglátás, események, háttérmunka

A mindennapi működés során a látogatók az Üzletben / Bemutatótérben kóstolhatnak és vásárolhatnak magyar termékeket, továbbá a BORBÁR – ÉS BISZTRÓBAN élvezhetik a magyar borok, pálinkák, a háztáji és családi gazdaságokból érkező alapanyagokból készült ételek szélesebb választékát. A belső fogyasztótéren felül a „fedett tornácon” vagy a további külső fogyasztó területen is leülhetnek a látogatók. A vendéglátás kiszolgálására egy kis konyhát tervezünk, külön gazdasági bejárattal.

A kiírásnak megfelelően alakítottunk ki egy kisebb színház- és konferenciatermet, melynek területe egy mobilfal kinyitásával tovább növelhető. A terem alkalmas tánc- és zeneművészeti előadások tartására, konferenciák, díszvacsorák megrendezésére.

Az emeleten biztosítjuk a megfelelő számú irodát és tárgyalót, továbbá egy kis öltözőt a fellépő művészek számára.

4. Utóhasznosítás

A kiírásnak megfelelően az épület alkalmas az újbóli szétszerelésre és magyarországi helyszínen történő felállításra. Érdemes a vizek országa tárlatot, és a növényházat az ország természeti értékeit széles körűen bemutató kiállítássá, az emeleti nagy kupolában lévő termet pedig a kreatív értékek és a kulturális örökség bemutatásának helyszíneként újragondolni. A művészeti kiállítótér továbbra is hasonló célt szolgálhat, a közösségi terek pedig hasonló módon a kultúra szolgálatában működhetnének tovább.

Az általunk tervezett épület mindenben megfelel a kiírás szellemiségének, szimbolikus erővel fejezi ki a meghatározott üzenetek mondanivalóját. Egy nyitott, de egyes elemeiben befelé forduló épületet hoztunk létre, mely jól kifejezi a magyar jellemet is.