Design/Formatervezés

„i-city”- Oroszország

2012.11.29. 09:20

Balotai Zsuzsanna építész hallgató az idei Velencei Építészeti Biennálé orosz pavilonját mutatja be, amely a Moszkva mellé tervezett Skolkovo kutatóváros projektjét innovatív módon, QR-kódok és tabletek segítségével ismerteti meg a látogatókkal. 

Az idei biennálé egyik leglátványosabb pavilonja az orosz volt. A kiállítás két részből állt, a múltból és a jövőből. A régi Szovjetunióban a hidegháború idején titkos kutatóvárosokat hoztak létre. A földszinti kiállítótérben – mely az „i-land” nevet kapta – ebbe az időszakba nyerhetünk betekintést kis kukucskáló nyílásokon keresztül, melyek mögött a már bezárt városok életképei tűnnek fel.

A kiállítás másik fele a jövőbe enged bepillantást, abba, hogy milyen lesz a jövő városa Oroszországban. A projektet az „i-city” névre keresztelték, mely egy új tudásközpont létrehozásának a terve. 2017-re Moszkva mellett egy Skolkovo nevű kutatóvárost akarnak felépíteni, ahol kutatók, tudósok, orvosok élnek és dolgoznak majd. A három teremből álló kiállítótér a való világ és a virtuális világ találkozása. Minden négyzetcentiméterét QR-kódok borítják, melyeket a bejáratnál kapott tabletekkel tudunk leolvasni. Megtekinthetjük, milyen lesz az „orosz Szilícium-völgy”. A projekteken neves építészek, többek között a 2012-es biennálé főkurátora, David Chipperfield, az OMA, a SANAA, Herzog & de Meuron és a SPEECH Tchoban & Kuznetsov építészirodák dolgoztak. Látványtervek, építészeti tervek, városépítészeti elképzelések és videók tucatjait nézhetjük meg a különböző kódok leolvasásával.

A Skolkovo az egyik legnagyobb és leginnovatívabb mai orosz projekt, mely egy kis fricska is az Oroszországon kívüli világnak, hiszen csíráját sem látjuk az egész világot sújtó válságnak.

Balotai Zsuzsanna, BME Urbanisztika Tanszék