Programok

I. műemlékem.hu verseny és találkozó

2008.07.25. 13:14

2008. július 26-án (szombaton) Kapolcson, az Örökségvölgyben kerül sor az I. műemlékem.hu versenyre és találkozóra. Részletek a muemlekem.hu website-on.

A KÖH és a Magyar Geocaching Közhasznű Egyesület támogatásával egy hónapja elindult a műemlékem.hu civil műemlékvédelmi mozgalom (honlapja: www.muemlekem.hu), amely első találkozóját Kapolcson, az Örökségvölgyben tartja július 26-án.

Az ország épített örökségének megőrzése, az elmúlt évek legkorszerűbb műholdas helymeghatározó rendszere és a jövő hálózati társadalma egyesül a nemrégiben elindult műemlékem.hu mozgalomban és játékban, amely a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület támogatásával jött létre.

Az elmúlt években sajnos bebizonyosodott, hogy gyorsan változó világunkban nagy veszélybe kerültek a műemlék épületek, és aligha van olyan szervezet, amely egymagában képes lenne folyamatos figyelésükre.

A mozgalom ezt a hiányt igyekszik pótolni: játékos formában buzdítja tagjait arra, hogy a több mint 11 ezer egyedileg védett objektumot felkeressék, azokról fényképeket készítsenek, állapotukról rövid leírást adjanak, majd időről-időre visszatérjenek a helyszínre. A mozgalom tagjainak jelentései a www.muemlekem.hu weboldalon elérhetőek, így nem csupán a hivatalos műemlékvédők és az önkormányzatok számára szolgálnak információkkal, de hasznos olvasmányok lehetnek bárkinek a lakóhelye közelében lévő műemlékek állapotáról.

A weboldalt böngészve látható: elbontott műemlékek, állattartásra használt kúriák, összedőlés határán álló épületek, befalazott városfalak jelzik, hogy érdemes volt belefogni az egyedülálló civil műemlék-felmérésbe és figyelőszolgálatba.

A műemlékem.hu indulása óta, tehát alig egy hónap alatt az országosan védett műemlékállomány csaknem felét felmérték a civil mozgalom tagjai.

A versenyre való jelentkezés paraméterei a www.muemlekem.hu honlapon találhatók.
A verseny időpontja: 2008. július 26. 9.00 - 16.00
Díjkiosztás: 17 órakor.