Épületek/Középület

Idesüss óvoda - ahol élmény gyereknek lenni

2016.09.13. 14:41

A Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana által tervezett IDESÜSS! óvoda a vidám rohangálások, a színes csizmák-ruhák, játékok-könyvek, a gyerekrajzok és kézműves alkotások színtere. A gyerekek életteli zsongásával megtöltött épületben egy különleges sószoba is helyet kapott, míg az udvaron "fagylaltgombócok" között játszhatnak a lurkók. 

"A játék.
Az különös.
Gömbölyű és gyönyörű,
csodaszép és csodajó,
nyitható és csukható,
gomb és gömb és gyöngy, gyürű.
Bűvös kulcs és gyertya lángja,
színes árnyék, ördöglámpa..."
Kosztolányi Dezső: A játék

2015. szeptemberében nyitotta meg vidám kapuit az IDESÜSS! Alapítványi Óvoda és Bölcsőde. A helyszín Budapest X. kerülete, egy panelépületekkel és forgalmas utakkal körbevett nyugodt sziget, a Gyömrői út és Kőbánya-Kispest metróállomás szomszédságában. A kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő földszintes épületegyüttesbe - amelyben korábban idősek otthona működött - a Gyermekkor Alapítvány egy új óvodát és bölcsődét álmodott meg. Friss, inspiráló, kreatív játékra és gondolkodásra invitáló környezetet szerettek volna létrehozni. Az álom megvalósításához lelkes szereplők találkoztak össze és kivételes csapatmunkával megtervezték, majd megépítették az IDESÜSS! Óvodát.

A MICROarchitects feladata a teljeskörű belsőépítészeti tervezés és helyszíni művezetés volt, építészeti és kerttervezési tanácsadó szereppel egybekötve. A tervezési folyamatot egy “vágygyűjtési“ műhellyel indítottunk, ahol a Megbízóval közösen sorra vettük az intézmény működését. A "vágygyűjtés" technikáját egy szociálisan érzékeny tervezési területen, a VIII. kerületi Józsefvárosban, a Magdolna negyedben fejlesztettük ki (MICROmagdolna néven) és ennek a segítő építészeti kísérletnek az eredményeit építettük be ebbe a klasszikus tervezési feladatba is.

A vágygyűjtés során a leendő használóval együtt képzeljük el és mutatjuk meg a jellemző tervezési szituációkat, téri helyzeteket és mozgási útvonalakat. Sokat kérdezünk, és közben sokat rajzolunk. Ez a közvetlen, in situ építészeti “tollbarajzolás" segít gördülékenyen és igen pontosan kialakítani a ház és a környezet működési sémáját, amelyhez később az egyedi tervezésű bútorokat, burkolatokat és grafikai jeleket igazíthatjuk. Az óvoda megálmodásánál is ezt az utat jártuk be és az ebből a folyamatból született hangulat-terv volt a későbbi belsőépítészeti és kertészeti tervezés alapja. Szintén ez alapozta meg a Megbízó és köztünk kialakuló kölcsönös bizalmat.

A tervezési feladat 4 óvodai és 2 bölcsődei csoport elhelyezése volt a ‘70-es években épült Betonyp-vázas épületben, az ehhez szükséges kiegészítő funkciókkal együtt (tornaterem, melegítőkonyha, irodák, stb.). Az építész által kialakított alaprajzi elrendezést a közös tervezés folyamán további javaslatokkal, térbeli módosításokkal egészítettük ki. Az óvodai működéshez alapvetően szükséges helyiségeken túl helyet találtunk egy különleges üvegezett “sószobának" is, ahol a gyerekek a sóhomokozóban játszva élvezhetik a parajdi só jótékony hatását.

A Megbízóval közösen kialakított alapkoncepció szerint a ház visszafogott, de inspiráló és játékra hívogató keretet ad. Minden alapfelület - a padlóburkolat, a falak, a bútorfelületek - kizárólag világos színben jelenik meg, kiegyensúlyozott hátteret adva a színes óvodai mindennapokhoz. Élénkebb színeket a belsőépítészeti elemeken csak ott használtunk, ahol valamit jelölni szándékoztunk, segítve a gyerekeket a napi tájékozódásban. Szerettünk volna számukra is könnyen érthető eszközöket alkalmazni, így váltak a színek a grafikai jelrendszer tudatosan választott és kiemelt eszközeivé. Egy-egy csoportszobában és a hozzá tartozó helyiségekben - egyedi színharmóniát alkotva - csak egymáshoz közeli színek jelennek meg a kiegészítő felületeken. Így grafikailag is könnyen megkülönböztethetővé válnak az egy-egy óvodás, bölcsődés csoportokat kiszolgáló helyiségek. A játékosságot egyrészt a padlóba tervezett színes körök, a falon megjelenő grafikai jelek, az ablakok előtti színes textil rolók, a bejárati előterek bélletként színezett felületei, és végül a gyerekek maguk adják. A vidám rohangálások, a színes csizmák-ruhák, játékok-könyvek, a gyerekrajzok és kézműves alkotások - ezek hozzák a színek életteli zsongását a házba.

A gyerek-alkotásoknak bőséges felületeket hagytunk szabadon: az épület több pontján, minden csoportszobában, a közösségi- és közlekedőterekben a nagy falfelületeket mágneses vakolattal láttuk el (mágnesfal-glett), illetve ugyanígy több helyen írható táblafesték került. Egy ilyen felületen 10 cm-enkénti csíkozott falfestés segít megjelölni az óvodások magasságát. Az autókat kedvelőkről sem feledkeztünk meg: vidám autópálya csík szalad keresztül a közös óvodai terek falán.

A közlekedő terekben színes grafikai szimbólumok - apró gyerekformájú jelek - segítenek megtalálni a tornatermet, a bölcsődei szárnyat vagy éppen a logopédusi szobát. A padlóburkolat világos, jó kopásállóságú PVC padló, tarka kör alakú intarziákkal. Az intarziák színei, a rajtuk jelölt számok sok játéklehetőséget teremtenek a tág belső közösségi terekben, rossz idő esetén akár játszótérként, mozgásos játékok helyszíneként is szolgálhatnak. A tornaterem padlóburkolatában a fűzöld színű PVC sáv játékosan a focipályák zöld széleire utal. A gyerekfürdők alapfelületeinél szintén világos színeket használtunk, és itt is csupán egy-egy helyen jelennek meg a színek: a kis wc-ajtók mögött illetve a mosdó körül. A sószoba és a kívülről fehérre festett épület bejárati szélfogói teljes felületükben színesek. Itt jelenítettük meg a grafikus tervezte IDESÜSS! logókat.

A gyerekek által használt terekben egyedi asztalos bútorcsaládot terveztünk. A világos fafelületű bútorokban színes MDF bélletek jelennek meg, a csoportszobák színárnyalataiban. Minden csoportszoba egy “lukas" nagy tárolószekrényt kapott, amely elrejti a gyerekágyakat, az egyéb szükséges nagyméretű eszközöket, emellett pedig búvóhelyként és nyugodt elvonuló sarokként szolgál a gyerekek számára. A folyosókon elhelyezett öltözőhelyek szintén egyedi tervezésűek.

Az óvodai és bölcsődei szobákban a belső teret különböző zónákra osztottuk. Így helye van a felszabadult, vidám és hangos játéknak; az elbújásnak a kuckós “lukas" szekrényben vagy éppen a hirtelen ötletből indított színházi előadásoknak, amelyeknek jó hátteret ad a sarokba tervezett kis dobogó. Itt szabályozható, nagyméretű, kerek LED lámpákat helyeztünk el, amelyek téli délutánokon is jókedvű, világos belső tereket tudnak biztosítani. A különböző téri helyzetek, anyagok, színek és hangulatok sokféle játékra és együttlétre invitálnak. Bízunk benne, hogy a gyerekek maguk is újabb térhasználati módokat találnak ki ebben a szabad környezetben.

A tervezési folyamat végén egy nagyméretű, 1:50 léptékű makett készült. A makett segített abban, hogy az épület működését és hangulatát átadjuk minden érintett részvevőnek, a jövendőbeli óvónőknek és idelátogató szülőknek egyaránt.

A kert tervezése két csapat, a Várkert Kft., illetve a Színrelép Kft. munkája. A velük való közös gondolkodás segítségével a belsőpítészeti kialakítás a kertben folytatódhatott: itt is, ott is körök és íves formák jelennek meg, a benti “pöttyös" világ kint is továbbél. Az önfeledt kertkialkításnak az épület felújított fehér homlokzata ad semleges hátteret. Az épület körül a Megbízóval egy kismotoros pályát álmodtunk meg, amely megvalósult állapotában ma már kis dombok és síkságok között cikázik. A kert, a maga fagyigombócaival, színes trambulinjaival, minden szerethető apró részletével a gyerekek nagy kedvence.

Végül meg kell említeni a Megbízó és üzemeltető, a Gyermekkor Alapítvány lelkes támogatását, amely végigkísérte a tervezést és a megvalósítást. Az óvodapedagógus-csapatnak köszönhetően az új óvoda tereiben valóban élmény gyereknek lenni. Az IDESÜSS! Óvoda és Bölcsőde a tavaszi-nyári tervezési, és a nyárvégi kivitelezési fázis után 2015. szeptemberben fogadta az első lakóit. Építészként öröm számunkra, hogy résztvehettünk ebben a közös munkában.

Borsos Melinda, Dimitrijevic Tijana