Egyéb cikkek

Idősek Otthona, Budapest IV., Baross utca 100.

2007.12.07. 12:21

Megvételben részesült pályamű
szerzői: Építész Stúdió Kft.
Tervező: Sólyom Benedek DLA, Fialovszky Tamás, Láris Barnabás

Megvételben részesült pályamű; szerzői:
Építész Stúdió Kft.
Tervező: Sólyom Benedek DLA, Fialovszky Tamás, Láris Barnabás
Munkatárs: Várkonyi Andrea, Vesztergom Ádám

 

 


Részletes bírálat:

Okos, tömör beépítés, de mindennek földszint + két emeletes ház az ára. Ez természetesen nem kizáró ok, de kellemesebbek e feladatnál a földszint + egy emeletes megoldások.


Az ügyesen tekergő épületegységek jó terület felhasználást eredményeznek – kialakul egy szép és védett bejárati udvar, a déli oldalon egy nagyobb kert, és a nyugati oldalon egy intimebb, kisebb kert. E kertrészek egymástól térben jól elkülönülnek, de mégis összefüggőek, mely fenntartási szempontból előnyös. Az épületek ilyen elhelyezésének azonban sajnos hátrányai is mutatkoznak: sok a déli tájolású szoba, melyek még a tervezett loggiák védelmében is nyáron túlzott felmelegedésre számíthatnak; az Irányi utcával párhuzamos, utcavonalra tett épületszárny is elhibázott. Igen közel kerül a megtartott „A” épülethez, de ahhoz semmilyen tekintetben nem idomul – az utcakép sem igényel itt ilyen hosszú, egybefüggőnek ható beépítést. Az épületegyüttes bejáratai tisztán elkülönülnek egymástól – egyedüli hiba, hogy a közönségbejárat mellett nem biztosít néhány vendégparkolót.
Az alaprajzok összefogottak, jól szervezhetőnek tűnnek. A dekoratív, mély loggiás homlokzatképzés néhol sajátos, jobbára hasznavehetetlen zugokat eredményez a szobákban.


Elegáns, ízléses építészetet jeleznek a magas színvonalon előadott tervlapok. Az egyébként divatos, minimalista, kicsit kemény és más esetekben sokszor sikeres architektúra ez esetben azonban kissé célt tévesztett – idősek otthonában a használók félő, hogy már nem e letisztult, „trendi” világra vágynak. Nagy feladat hidat találni a korunkat sem meghazudtoló építészet és műveink befogadói, használói között.
A bruttó beépített alapterület: 2042 m2, a teljes terület 26,7 %-a.


A főbejárat a Baross utcáról, a gazdasági bejárat az Irányi Dániel u. felöl van helyesen.
Az épületben a szintek közötti közlekedést 2 lépcső és 2 lift biztosítja. Az épületegyüttes -1szint-, földszint, I.- és II. emeleti szintekbe szervezett. A 1. szinten található a konyha, különféle raktárak és öltözők, a földszinten tervezett az étterem, a könyvtár, az imaterem, a 12 férőhelyes- és 20 fős demens-, valamint a járóbeteg osztály.


Az otthon funkcionális egységeinek szervezése világos oldalfolyosókkal biztosított.
A nővérpultok rossz helyen kerültek betervezésre.
Az I. emeleten található a járóképes női, 50 férőhelyes részleg és különféle irodák. a
II. emeleten található a fekvő, férfi 50 férőhelyes részleg.
A dohányzó jó helyre került betervezésre.
A pályamű műszaki leírása rendkívül szűkszavúra sikerült.

A pályaművet építészeti értékei és magas színvonalú megjelenítése miatt a Bíráló Bizottság 2 millió Ft összegű megvételben részesíti.