Egyéb cikkek

Idősek Otthona, Budapest IV., Baross utca 100.

2007.12.07. 12:21

Megvételben részesült pályamű; szerzői:
Herczeg László, Hajdu Gábor (MCXVI Építészműterem Kft.)

Megvételben részesült pályamű
szerzői:
Herczeg László, Hajdu Gábor
(MCXVI Építészműterem Kft.)

 


Részletes bírálat:

A megtartandó „A” épület vonalában, az Irányi utca mellé csoportosított épületekkel oldja meg a feladatot. Ez igen feszesen szerkesztett, tömör beépítést eredményez a telek itteni oldalán, és a belső, déli telekrészen sok egybefüggő szabad területet hoz létre. Kár, hogy e területek megoldását jobbára csak szövegesen jelzi. Az Irányi utcára merőlegesen álló épületegységek jó városképi ritmust adnak, de a sűrű beépítés miatt nem sikerült őket a megtartott „A” épülettől kellő távolságban indítani – ezért a fésűs beépítés túl közelről kezdődik.

A gondozási egységek tömbjei helyesen, kelet-nyugati irányban tájoltak. A szobák szorosan tartják az előírt minimális méretet, ennek ellenére okosan és humánusan sikerült őket berendezni. Ezt a pályázó úgy érte el, hogy a szobák hosszoldalát fordította a homlokzatra – nagyobb bevilágító felületet biztosítva – és így még a középfolyosós szerkesztés sem jelentett túl vastag épülettesteket. Sajnos a főbejárati tengelyt csak némi töréssel sikerült az egész épületet szervező közlekedőn folytatni.

A gondozási egységek teljesen elkülönülnek egymástól, így a megfelelő ellátáshoz nem biztosított a szakmai létszám. A fürdőszobákat, a WC-t a közlekedőbe tervezte, ugyanide a tisztaruha és a szennyes ruha raktárakat is. A demens lakókat szinte elszeparálva a textilraktárral, személyzeti öltözővel, és a főzőkonyhával egy közlekedőre tervezi. A tornaterem egyben rendezvényterem is?
Egyszerű hagyományos épületszerkezetek, a kert könnyen és jól karbantartható.
Épületgépészet egyszerű, de mindenben megoldott.
Összes beépített szintfelület: 4653 m2.
Beépítési arány: 28%
Zöldterületi mutató: 50%
Parkoló: 38 db.
Nagyon kevésnek tűnik a műleírásban szereplő 4653 m2 nettó terület.

A pályaművet összefogott, kompakt kompozíciója és tiszta építészeti megfogalmazása miatt a Bíráló Bizottság 1 millió forint összegű megvételben részesíti.