Épülettervek/Középület

Időtálló autonómia - a Sacre Coeur rendháza

2015.12.14. 15:09

A Sacre Coeur női szerzetesrend egyidejűleg négy tervezőtől kért tanulmánytervet belvárosi épületének megújítására. Bemutatjuk Gutowski Robert tervét, melyet a pályázatok közül a bírálók a legjobbnak találtak.

Építészeti leírás


A Múzeum utca és Szentkirályi utca sarkán álló klasszicista épület átépítése és felújítása tervezett, ugyanakkor felmerült a telek hasznosíthatósága is a meglévő épület elbontásával. Egy új épület esetében sem tudunk úgy tekinteni a telekingatlanra, mint zöldmezős fejlesztési területre, így javaslatunkra a rekonstrukciós tervekből továbbvezetett „történetmesélésként” tekintünk, mely felhasználja a korábban elért eredményeket.

A telket pinceszinten teljesen beépítjük, maximalizálva a parkolási lehetőségeket. Kihasználjuk a szabályozási terv adta lehetőségeket akkor is, amikor a földszintet is teljes mértékben beépítjük, növelve a szintterületi mutató lehetséges értékét. A felmenő szintek nem keretesen épülnek vissza,  csupán „L” alakban. Ez a beépítési mód végeredményét tekintve az egykorihoz hasonló arányú belső udvart eredményez, funkcionális szervezése mégis lényegesen takarékosabb, ezáltal kedvezőbb mind az építési, mind a fenntartási költségek tekintetében.


A homlokzatokat és tűzfalakat kortárs hangulatú téglafelületekkel alakítjuk ki. A tégla rendkívül tartós, gondozásmentes és barátságos megjelenésű. A kertet részben burkoljuk, mellette cserjékkel és kőrissel beültetett zöldfelületet terveztünk.

Egy ponton teszünk logikus javaslatot a szabályozás ellenében. Az előírt építménymagasság megtartása mellett (16-23 m) indokolatlannak tűnik a rögzített 16 méteres párkánymagasság. Precízebb lenne az illeszkedés akkor, ha mind a Szentkirályi utcai, mind a Múzeum utcai térfalat folytatni tudnánk, létrehozva egy egyszerű sarokhelyzetet.
 

Funkcionalitás, alapadatok


A tervezési program szerinti funkcionális kialakításra maximálisan törekedtünk, melyet az alaprajzi tervekben rögzítettünk. Másfél pinceszinten összesen 54 db parkolót terveztünk. A földszinten alapvetően a publikus közösségi funkciókat alakítottuk ki. Felmenő 4 szinten összesen 52 db lakást terveztünk, 2170 m2 nettó alapterülettel, melyek célja a Rend hosszútávú működésének biztosítása. A legfelső szinteken kapott helyet a rendház.

Beépítettség: 74,2 %
Bruttó szintterületi mutató: 5,1
Összes nettó alapterület: 5404 m2

 

Rendház


Családias belső kialakításban gondolkodunk, melyben dominálnak a fa padlóburkolatok és a fa bútorzat. A hétköznapok szervezője a konyha-étkező-közösségi tér (nappali) hármasa, ehhez kapcsolódnak az egyéb kiszolgáló funkciók. A szobaegységek némileg elkülönítve, ideális kelet-nyugati tájolással tervezettek. Fontos a tetőterasz, extenzív és intenzív zöldfelületekkel.

A kápolna mindig nyitott, egy előkészületi téren keresztül léphetünk be. Kapcsolatát a „publikus” kápolnával rendkívül fontosnak tartjuk. Míg a kifelé nyitott templom a vendégváró Isten erejét is mutatja, addig a belső használatú kápolnában az itt élő közösség aktív ünneplése kerül a centrumba. Ezért nem tervezzük az Oltáriszentség őrzését, nem készítünk keresztelő helyet, "csupán" a legfontosabbat építenénk: Krisztust magát az oltárban és az ambóban - körülvéve az ünneplő közösséggel. A tér több irányba nyílik meg opálos üvegezéssel a külvilág felé: a nyugati és keleti ablakok kijelölik utunkat, célunk van, s az Eljövendőre várunk. A kápolna keletelt. Utunkon helye van a Legfontosabb ünneplésének, az oltár hangsúlyát a felülről érkező természetes fény adja. Az oltárkeresztben ereklye elhelyezését javasoljuk.

Javasolt anyagok

  • tégla homlokzatburkolatok, vakolt belső falak
  • alumínium és acél nyílászárók
  • műgyanta, gumi, gres és tölgy padozatok
  • nyersbeton födémszerkezetek
  • vörösfenyő bútorok
  • rozsdamentes acél technológiai eszközök
  • porszórt fémházas led fényforrású általános megvilágítás
  • halogén és kompakt fénycsöves világító testek huzamosabb tartkozkodású helyiségekben
  • extenzív és intenzív zöldtető lapostetőn
  • kompozit teraszburkolatok

Szerkezetek, energetika


Kizárólag járatos szerkezetekben gondolkodunk. Résfalas térhatárolás, lemezalapozás, monolit vasbeton pillér, fal és födémszerkezetek tervezettek, racionális kiosztás alapján.

A homlokzatképzés árnyékoló hatásának kiegészítése radikális hőpáncél alkalmazásával releváns működtetési előnyökkel jár, mellyel kapcsolatosan valós tapasztalatokkal rendelkezünk.

 Gutowski Robert építész