Közélet, hírek

”If you like it you should put a ring on it”

2022.08.25. 16:39

Ahogy a Single Ladies című örökzöld slágerben is elhangzik, ha tetszik, húzzunk rá gyűrűt! A ZN Era építésziroda nemrégiben egy, a Burj Khalifát körülvevő felhőkarcoló látványterveit hozta nyilvánosságra, amit aligha lehet másképp értelmezni, mint nagyszabású megünneplése a toronynak és mindennek, amit az megtestesít. Bár ezúttal nem a magassági csúcsot igyekeznek megdönteni, Dubajban – még ha nemes célból is – ismét a határokat feszegetik.

A Downtown Circle nevet viselő óriás a tervek szerint 550 méter magas és 3000 méter széles lesz és öt, hatalmas pilléren áll majd. Az épület két, középen zöld folyosóval összekötött, ötszintes gyűrűből fog állni, benne lakóövezettel, közösségi funkciókkal, kulturális és kereskedelmi létesítményekkel. A beruházással Dubaj rohamos népességnövekedésének és terjeszkedésének problémájára reagálnak. Az iroda szerint ez a fajta megastruktúra alternatívaként szolgálhat a nagyvárosokban jellemző szinguláris, összefüggéstelen toronyházakra. A felvetés lényegében a zárt közösségek végletekig horizontális működésének megvalósítása, amely Dubaj sűrű városszövetében nem lehetséges, így tulajdonképpen egy új, elemelt réteget képez az épület.

A projekt nagy felkiáltása a városi élet megújítása, na meg a szembeszökő, "landmark"-szerű megjelenésen kívül a fenntarthatóság. A tervezők olyan kihívások vizsgálata alapján alkották meg a koncepciót, mint a szemétszállítás, az élelmiszertermelés, a közlekedési problémák és a környezetszennyezés. Az ezeken a területeken levont következtetéseket összegyúrva készültek az önfenntartó óriáskör tervei, melyekben szerepelnek esővízgyűjtésre és naperőművekre kijelölt állomások, illetve a szén-dioxid tárolására és a szennyező anyagok levegőből való kiszűrésére szolgáló rendszereket is beépítettek a koncepcióba. Helyet biztosítottak a "vadon élő" növényeknek is.

A két főgyűrűt összekötő Skypark az épület gerince és tüdeje is egyben. Tiszta, friss levegőt, bőséges természetes fényt és fantasztikus panorámát kínál – ha már itt tartunk – Dubaj szívére. A teljes körön végigfutó folyosón a városi létesítmények forgataga és a buja növényzet alkotta dzsungel keveréke egyfajta térkísérlet, mely az urbánus mindennapok szerves részévé teszi a természettel való együttélést. Ennyit a testrészekről. A ZN Era változatos éghajlatot és környezetet vonultat fel: kanyonok, homokdűnék, mocsarak, vízesések, digitális barlangok és trópusi növényzet színesíti a gyűrűben élők közösségi tereit, így tulajdonképpen világkörüli utazásra is lehetőség nyílik a zárt rendszerben.

Mindezt pedig egy futurisztikus vasúton is megtehetjük, amely több mint 100 km/h sebességgel száguld majd a legalsó szint külső peremén. Az utasok felfüggesztett kabinokból szemlélhetik majd az alant elterülő várost, 500 méter magasságból a kör mind a 360 fokán.

Hogy ez a perspektíva valóban a jövő megoldásait mutatja-e vagy a keleti kapitalizmus újabb túlkapásról van szó csupán, az csak idővel – és persze a megvalósulás feltételével – fog kiderülni. Addig is csodáljuk földhözragadtan, idelentről a Burj Khalifát, engedelmesen törpüljünk el mellette, és mikor már a Ski Dubaiban is eltűnt a tavalyi hó, gondolkodjunk el mi is a fenntarthatóságról.

Források: dezeen, designboom, boss hunting, the national news

Bendicskó Laura