Épületek/Örökség

Ez is egy lehetőség — A LocHal Könyvtár Tilburgban

2019.12.20. 07:39

Elképesztő könyvtár vitte a prímet idén a World Architecture Awards versenyen! A hollandiai Tilburgban épült LocHal a barnamezős beruházásoknak és a könyvtár épülettípusnak egyaránt mutat új irányt, de az sem bír csekély üzenettel, hogy a világ legjobb projektje egy elhagyatott épület rekreációja ett!

Nemrég ért véget a „WAF”, a világ egyik legnagyobb építészeti eseménye, ahol több mint 30 kategóriában választották ki a kortárs építőművészet legimpozánsabb alkotásait szerte a világból. A gála az Architecture Review folyóirat pártfogásában alakult még a 2000-es évek végén, melyet ma az elsőszámú nemzetközi építészeti archívum és napilap, az Archdaily is támogat. Különlegessége, hogy mindenki számára egyenlő esélyt teremt a megmérettetésre: a világ vezető sztárépítészei akár pályakezdő fiatalokkal is versenyezhetnek. 

Az idei fesztivált 2019. december 4. és 6. között rendezték meg Amszterdamban az alábbi hívószavakkal: FLOW- People, Data, Nature, Power. Az építészet egy statikus műfaj, mégis, a funkció, melyet egy épület szolgál sohasem az. A legjobb példák erre a vasútállomások és repterek, melyek középpontjában a mozgás áll, és amelyen emberek és járművek milliói áramlanak át egész évben. Talán nem ennyire egyértelmű, de gondolhatunk ugyanígy a munkahelyekre is: ezernyi ember és felfoghatatlan mennyiségű adathalmaz halad át nap mint nap irodaházak százaiban. Gondoljunk a városokra, a közlekedési hálózatokra, az energiaáramlásokra, vagy negatív értelemben az erózióra: az áramlás bizony napjaink egyik kulcsszava, és az építészetnek reflektálnia kell rá.

A szervezők erre hívták fel a pályázók figyelmét, és idén a magyar 3h építésziroda munkája, a fertődi Esterházy-kastélyba tervezett új képtár és látogatóközpont is bekerült a finalisták közé a „Régi és új” nevezetű mezőnyben. Az egyes kategóriák, az összesített versenyek, valamint a The Architecture Photography Awards győzteseit az alábbi linken tekinthetik meg.  Az év legjobb épülete az adaptive reuse  kivételes példája, a holland LocHal Könyvtár lett Tilburgban.  

A város Hollandia déli részén, Észak-Brabant tartományban, Amszterdamtól mintegy 90 km-re délkeletre fekszik. A projekt egy bontásra ítélt épületben valósult meg, melybe nem csupán új életet leheltek, de olyan funkciót is, amely a városban közösség összekovácsoló erővel is bír. Azon új generációs könyvtárak sorába tartozik, ahol a hagyományos, könyv alapú ismeretszerzés mellett workshopokra, co-working terepre és a gyakorlati tapasztalatszerzésre ugyanolyan mértékben van lehetőség egy épületen belül. 

Az eredeti, mozdonycsarnok 1932-ben épült, a hatalmas belmagasságú, osztatlan ipari tér pedig olyan atmoszférát nyújt, amit a vezető tervező, azaz a CIVIC Architects mindenképpen meg szeretett volna őrizni. Belépve a térbe egy kávézó, kiállítási terek, üzlet, és egy lépcsőzetesen emelkedő padsor fogad minket. Utóbbi egyaránt működik közösségi térként, ha a helyzet pedig úgy kívánja, akkor auditóriumként funkcionál tovább.

A további terek kialakítása kapcsán viszont felmerült a kérdés, hogy egy csarnok létesítmény esetében miként találnak megoldást az energiahatékonyságra. Abban, hogy egy múlt századi térbe kortárs könyvtár szerkezetét ültethessék, a Braaksma & Roos Architectenbureau segített a vezető tervezőknek, a belsőépítészeti designért pedig az Inside Outside, Petra Blaisse és a Mecanoo Architecten feleltek.  A diagonálisan futó félszinteken úgy alakulnak a klíma zónák, hogy az épütben a fűtés-hűtés csak a szignifikáns, használt területeken érvényesül, a holt terek nem emésztenek fel energiát. Így lehetséges az, hogy az épületet nem kellett felszabdalni apróbb terekre és megmaradhatott a monumentális, ipari belső látvány, az egységes üvegfelületeknek köszönhetően pedig a természetes fénynek és a kültéri látképnek sem kellett csorbulnia. Alkalomadtán a hatalmas területek fel is szabdalhatóak, méghozzá több méteres függönyökkel. Ez egy flexibilis megoldás, amely egyúttal az akusztikai körülmények javítására is alkalmas, arról nem is beszélve, hogy a gesztus Tilburg textil gyártási tradíciójára emlékeztet. Az épület további fenntarthatóságát a multifunkcionalitás biztosítja: a co-working tereken kívül privátabb irodaterek, meeting helyiségek is bérelhetőek, használhatóak, az itt található szabadidős tevékenységeket pedig az emeleti teraszok és a téli kert fantasztikus kilátása koronázza meg.