Közélet, hírek

Így szedik szét a Nakagin Kapszula Toronyházat

2022.07.03. 14:19

A híres metabolista épület bontásába április 12-én kezdtek bele. Ma már a B torony legtöbb kapszulája eltűnt, közben a hajdani A606-os kapszulát restauráló csapat folyamatosan küzd, hogy az eredeti részleteket gondosan megmentsék és elszállítsák az egységek más helyen történő megmentéséhez.

Áprilisban írtuk meg mi is, hogy a Kisho Kurokawa (1934 – 2007) által tervezett híres metabolista kulcsépületet le fogják bontani. A szétszedés hírét Tatsuyuki Maede közvetítette a világ felé, aki 2010-ben vette meg itt első egységét, és később több mint egy tucat kis tömböt felvásárolt. Maede vezetésével egy komplett szervezet küzdött az épületért, komoly erőfeszítéseket téve a munka jelentőségének, építészettörténeti értéknek széleskörű terjesztésébe, a pandémia végül azonban az egyetlen jelentkező befektetőt is hátraléptette a hatalmas pénzeket követelő fejlesztéstől és felújítástól. 

A jelentős együttest így végül lebontják, viszont van némi öröm az ürömben. Az architektúra tulajdonképpen nem tűnik el, csak átalakul: ez valahol mélyen az épület metabolista megközelítéséhez is hű. A kapszulák szédszedhető darabjai ugyanis megmenekíthetőek, így külön-külön talán bizonyos gyűjtők fel is fogják vásárolni őket egy látványos helyreállításhoz. Annyi bizonyos, hogy a legtöbb elem egy-egy múzeumba kerül majd, korábban például már a Centre Pompidou és a Saitama Modern Művészeti Múzeum is sikeresen megkaparintott egy-egy kapszulát. 

Az áprilisban megkezdett bontásról több világhírű szakportál is beszámolt és videókat is készített a helyszínen. Viszont a toronynak készített közösségi oldalon még több mindent megtudhatunk, például azt is, hogy az épület egyik vertikális tömbje tulajdonképpen már el is tűnt, és rendszeres videókkal jelentkeznek a további folyamatokról is: többek között a kapszulák daruval történő levételéről is.

Az épületnek mindeközben különféle kiállításokat is rendeztek a munkálatok alatt – még a helyszínen is. Még izgalmasabb, ahogy nyomon követhetjük miként szednek szét darabokra egy modern örökségi épületet például a részletek, nyílásszárók, kilincsek, berendezési elemek tekintetében. A darabokat gondosan katalogizálják, elcsomagolják, így egy-egy kapszula valóban minden eredeti részletével együtt megújulhat. A gondos mentőakciót a  Nakagin Capsule Tower A606 Project csapat tagjai is segítik, akik az A torony 606-os kapszuláját már korábban helyreállították. A projekt elindítója Akiko Ishimaru volt, aki maga is itt élt 2013-ig, 2017-ben pedig visszament, hogy rekonstruálja régi "dobozát". A projekt során minden egyes elemet eredeti állapotához közelítve újítottak fel, így prezentálni tudták a lehetséges befektetőknek, hogy milyen is lehetne ez az együttes szép állapotában.


Az oldal minden nap frissül, legutóbbi posztjukban például a B405-ös kapszula levétele tűnt fel a hírfolyamban. A képeket látva jól látszik, milyen állapotokban voltak a kapszulák, amelyeket szinte teljes egészében meg kellett volna újítani, avagy teljesen új tömböket kellett volna készíteni. Ezt azonban senki sem vállalta, az oldal szerint így a teljes bontás 2022 év végére fejeződhet be.

Pleskovics Viola