Közélet, hírek

Illegális hulladéklerakó a Hajógyári-szigeten

2007.08.02. 09:06

Illegális hulladéklerakó került elő a Sziget Fesztivál helyszínén. Arra nincs még válasz, ha öt éve folyamatosan bontják le és szállítják el a tízezer köbméteres szemétdombot, akkor miért csak most értesültek róla a hatóságok.

Illegális hulladéklerakó került elő a Sziget Fesztivál helyszínén. Úgy tudjuk, a rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben. Arra nincs még válasz, ha öt éve folyamatosan bontják le és szállítják el a tízezer köbméteres szemétdombot, akkor miért csak most értesültek róla a hatóságok.

Ha nincs a Sziget Fesztivál, talán sosem derül ki, hogy a Hajógyári-szigetet évtizedekkel ezelőtt is illegális hulladéklerakónak használták; az 1960-’70-es évekből származhat az az eredetileg tízezer köbméternyi, helyenként hat méter magas szemétdomb, amely mára ugyan a harmadára apadt és benőtte a növényzet, mégis fémkordonnal veszik körül a jövő héten kezdődő fesztivál idejére, hogy ne zavarja a közönséget.

A szemetelők dolgát nem nehezíti meg, hogy a területen több hatóság is illetékes
; a 118 hektáros sziget északi kétharmada a főváros kezelésében van (a déli egyharmad a privatizáció során magánkézbe került), viszont a III. kerület fennhatósága alá tartozik. A fesztiválnak is helyet adó szigeti rétet - a Május 9. Parkot - a Fővárosi Kertészeti Zrt. gondozza, az évtizedeken keresztül elfeledett, és nemrégiben feltárt szeméthegy viszont olyan részen van, amelyet nem gondoznak.

Az évtizedes szigethegy a fesztivál terjeszkedése miatt bukkant a felszínre; a hatméteres domb földtakarója alól háztartási hulladék, autógumi, szennyezett föld, sín- és kockakő, valamint sitt került elő. A Sziget Kulturális Iroda a szennyezett földet immáron öt éve folyamatosan hordja el a területről, jelenleg még durván háromezer köbméter vár elszállításra.

A hivatalok, hatóságok az állampolgári bejelentésig mit sem sejtettek a szigeti állapotokról. A bejelentés nyomán vizsgálatot indított a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Kálmán Dóra osztályvezető azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy a hulladékot jogszabálysértően helyezték el, akár milliós pénzbírság is lehet a büntetés. Feltéve persze, hogy megtalálják a szemetelőt. A zöldhatóságnak mindenesetre egy hónapja van a vizsgálódásra, igaz, a határidő meghosszabbítható. Úgy tudjuk, az eset miatt a rendőrség is vizsgálódik a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

Az állampolgári bejelentés nyomán helyszíni szemlét tartott a szigeten a III. kerület illetékese. A hivatal közleményben hívta fel a figyelmet, hogy “a beépítetlen telekingatlan tisztán tartásáról” a fővárosnak kell gondoskodnia. Másnap a városháza illetékese is személyesen tájékozódott a helyszínen.

A kérdésre, ha a főváros a terület gazdája, miért a szervezőknek kell a hulladékot a saját költségükre elszállítani, azt mondta: a rendezvény megtartását a városháza azzal támogatja, hogy nem kérnek pénzt a terület használatáért, ami évente százmillió forintos nagyságrendű.

Ezért cserébe a Sziget szervezőinek kell állniuk a szemétszállítás néhány milliós költségét, tavaly óta viszont már ingyen átveszi tőlük a szigeti szemetet a pusztazámori lerakó. A sajtófőnök szerint a fesztivál után a hulladékhegy maradéka is el fog tűnni, a főváros pedig azt fontolgatja, hogy - a Vérmezőhöz vagy a Népligethez hasonlóan - termőfölddel fedett dombot alakítanak ki a helyén.

Schmidt Gábor teljes írása a nol.hu-n olvasható