Épülettervek/Középület

Ilyen lesz a vadiúj Délpesti

2019.01.04. 17:18

Immáron a Közbeszerzési Értesítőben is megjelent a budapesti centrumkórházak megvalósítására kiírt tervpályázat két győztes szerződése. Az alaprajzok egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, de a látványtervek alapján már nagyjából elképzelhetjük, milyen kórházakban fognak minket gyógyítani a jövőben. 

Ahogyan azt korábban lapunk megírta, finoman fogalmazva nem teljesen voltak tiszták a pályázat körüli ügyletek, nevezetesen előre lehetett tudni, kik nyernek. Ez csak egy dolog, az meg egy másik, hogy akik a pályázat építészszakmai előkészítésében részt vettek, nem tehettek volna ajánlatot, azaz nem indulhattak volna a versenyben. 

Miután nemrég kihirdették az Egészséges Budapest Programban (EBP) felépülő három budapesti centrumkórház tervpályázatának győzteseit, december végén megjelent a Közbeszerzési Értesítőben is két győztes szerződés. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) óriásprojektjeiben zöldmezős beruházásban a XI. kerületi Dobogón felépülő Dél-Budai Centrumkórházat az M-Teampannon Kft. és Rutkai Pál András tervezi meg benyújtott pályázata alapján; a többek között korábbi Egyesített Szent István-Szent László Kórházból jelentős bővítéssel átalakuló Nagyvárad téri Dél-Pesti Centrumkórház pedig a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. elképzelései alapján készül majd el. 


A Nagyvárad téri Szent István esetében nem új kórház épül, illetve csak részben, a régi komlexumból indultak ki a tervezők. Miután ez az intézmény már megvan, és ráadásul üzemel, nem lenne értelme teljesen új kórházat építeni és nyilván nem lenne rentábilis sem. 

Az új épületegyüttes a régi komplexumból jelentős mértékű új építkezéssel és teljes körű modernizációval, egykapus, ezáltal gyorsabb és közvetlenebb ellátásra alkalmas létesítményként születik meg.

Az Egészséges Budapest Program keretein belül korábban 188 milliárd forintot különítettek el a fejlesztés előkészítésére és a kivitelezésére, illetve 190 ezer négyzetméternyi új egészségügyi tér kialakítását jelentették be. Ami mindenképp újdonság lesz, az az, hogy az épület közvetlenül az M3-as metró vonaláról, a Nagyvárad téri aluljáróból is elérhető lesz, innen jutunk a főépületbe, ahol rögtön a megfelelő helyszínre irányítják majd a betegeket az egykapus módszerrel.


A Szent István Kórház területén egy teljesen új épületegyüttes születik, mivel a 150 éves épületek jelenleg nem alkalmasak az elvárt modern orvosi technológia alkalmazására. A bejárati pavilon megőrzése mellett a létesítmény két fő egysége az intézmény fogadó tereként funkcionáló Campus-kert és az intézmény főépülete lesz.

A tervezési koncepció az orvos-technológiai szempontokat helyezi előtérbe, ezeket igyekszik kiszolgálni az építészet. Ahogyan a nyertes Zoboki Gábor építész még a pályázatot előkészítő munkálatok idején a televízióban nyilatkozta, ha egy egy beteget három perc alatt nem lehet betolni a liftbe a kardiológiai osztályon a műtőbe, akkor a beteg meghal. 

A zöldterületként kialakított központi park mellett a főépület egy központi műtéti-diagnosztikai tömböt és hat hozzá kapcsolódó épületszárnyat foglal majd magában. A központi tömb mindenhonnan könnyen elérhető lesz tágas folyosókon keresztül, a hat toronyrészen pedig a többi osztály helyezkedik majd el. A központi épületrészen egy zöld tetőkertet is kialakítanak.

Az Üllői úton keresztül is elérhető kórház megközelíthetőségét a tömegközlekedési kapcsolatokon kívül 1200 parkolóhely kialakításával is fejlesztik majd.

ÉF